Aerul din Chișinău a ajuns poluat peste norma sanitară. Potrivit Agenției de Mediu, factorii care au contribuit la acumularea poluanților de aer în ultimele 24 de ore au fost valorile înalte ale temperaturii aerului, vântul îndeosebi slab, precum și inversiunea termică de la sol în orele nocturne și ale dimineții. Între timp, sinopticienii anunță că un nor de praf dintr-un deșert aflat la mii de kilometri depărtare a intrat în Republica Moldova.
Astfel, în Chișinău, concentrația maximă momentană pentru dioxid de azot a depășit norma sanitară de 1,2-1,3 ori, iar cea pentru fenol de 1,1 ori. La Bălți, concentrația maximă pentru dioxid de azot a depășit norma sanitară de 1,2 ori.
Totodată, concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită în mun. Chișinău pentru dioxid de azot – de 2,0 ori, monoxid de azot – de 2,2 ori, aldehidă formică – de 3,4 ori.
În ultimele 24 de ore (până la ora 12:00) în data de 3 septembrie, nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor concentrațiilor medii limită (pe 24 ore) pentru poluanții monitorizați la stațiile automatizate.
Reprezentanții Agenției de Mediu susțin că în intervalul 3 - 4 septembrie, caracterul instabil al vremii, variația maselor de aer (advecția aerului rece), izolat ploile slabe de scurtă durată și vântul din sectorul de nord îndeosebi moderat vor contribui la dispersia poluanților din aer.
Totodată, meteorologii avertizează asupra prezenţei în Moldova a unui val de praf fin din zona deşertului Karakum, aflat în Asia Centrală. Potrivit sinopticienilor, norul va rămâne desupra țării noastre până în noaptea de joi spre vineri, fiind acoperite inclusiv România și Ucraina. Potrivit medicilor, persoanele cu afecțiuni pulmonare sunt cele mai afectate de acest fenomen.