Legea specială, menită să dea o gură de oxigen fermierilor afectați de secetă, nu este în măsură să-i convingă pe agricultorii din sudul țării să renunțe la proteste. Aceștia spun că ideea guvernării de a oferi o vacanță de jumătate de an la achitarea ratelor și penalităților vizează doar creditele accesate în acest an. Cât privește distribuirea ajutoarelor din cele o sută de milioane de lei alocate din fondul de rezervă, agricultorii susțin că 70 la sută dintre cei afectați de secetă au rămas în afara listei de beneficiari.
„Efectiv 70 la sută din toți agricultorii din Republica Moldova nu vor fi eligibili. Pentru că marea majoritate a lor aplică tehnologii de asolament, iar aceste culturi care intră în categoria de culturi afectate, nu constituie aceste 50 de procente care spune ministerul nostru. Lucru ăsta automat ne pune pe gânduri că ministerul dorește să implementeze o acțiune, dar o face superficial iarăși și discriminator față de majoritatea agricultorilor”, a declarat directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău.
Cel puțin conducerea Asociației Fermierilor nu este mulțumită nici de legea specială ce permite celor afectați de secetă să-și ia o vacanță la achitarea datoriilor și penalităților. Alexandru Bădărău spune că legea va intra în vigoare la sfârșitul toamnei, atunci când deja totul va fi semănat.
„Pe data de 14 va fi executat un băiat din raionul Cantemir. Îi preia toată afacerea cu sistem de irigare și canale curățite. O investiție de 18 milioane de lei o preiau cu 5 milioane”, a menționat fermierul de la Cahul, Gheorghe Jurcanu.
Astfel, se pare că Executivul nu a reușit să combată spiritul protestatar.
„Protestele vor fi luni. Noi am fost anunțați despre acest lucru. Noi o să facem o ședință în cadrul Asociației unde vor decide acțiunile anume Asociației, dar cu siguranță vom susține aceste proteste”, a declarat directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău.
Subiectul a fost discutat aseară în platoul emisiunii „Новая неделя” de la TV8. Ministrul Vladimir Bolea a declarat că fiecare fermier va trebui să publice o listă completă a datoriilor și creditorilor săi și, de asemenea, să discute un plan de afaceri, ce culturi intenționează să planteze sezonul viitor, ce poate vinde din recoltă acum, ce profituri intenționează să obțină. Potrivit acestuia, sunt mari probleme cu planificarea în agricultură.
„Nimeni nu este interesat de falimentul fermierilor. Nimeni nu are nevoie de tractoarele și combinele lor, și așa mai departe. Pentru toți este benefic dacă ei o să facă bani. Anume din acest motiv, ministerul Agriculturii spune în mod constant că acum este necesar să se oprească pagubele. Pentru a face acest lucru, trebuie să aducem înapoi în agricultură agronomi, economiști, oameni care fac calcule, care îi ajută pe toți să se reunească în cooperative, care ne învață să ne vindem bunurile nu prin intermediari, ci direct. Suntem foarte aproape de porturi: Odesa, Reni, Constanța”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Guvernul a dat ieri aviz pozitiv unei legi speciale ce urmează să dea un răgaz la achitarea datoriilor fermierilor, dar nu pentru toți. Estre vorba de cei care vor demonstra că 50 la sută din terenuri au fost afectate de secetă, iar intemperia i-a compromis cel puțin 60 la sută din recoltă.