SUA acuză mass-media rusă RT de operaţiuni secrete în Republica Moldova. Între timp, Ucraina nu poate ataca Rusia cu rachete ATACMS, a transmis purtătorul de cuvânt de securitate al Casei Albe după ultimul avertisment al lui Vladimir Putin. Pe de altă parte, Germania a oferit vineri o portiță prin care Kievul ar putea primi ce-și dorește. Volodimir Zelenski le reproșează aliaților că nu doboară rachetele și dronele rusești și că le e frică și să vorbească despre asta.
Totodată, Putin îl contrazice pe Șoigu și a declarat că „nu a refuzat niciodată” să negocieze cu Kievul, chiar dacă acesta pretinde că a capturat peste 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc. Pentru negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina și-au arătat disponibilitatea de a media conflictul șase țări, printre care două state mici surpriză și 2 mari puteri, notează Ziare.com. Rusia şi Ucraina au făcut sâmbătă un schimb de 206 de prizonieri de război, inclusiv soldaţi ruşi capturaţi de armata ucraineană în timpul raidului său la frontieră în regiunea Kursk.
UPDATE Rusia şi Ucraina au făcut sâmbătă un schimb de 206 de prizonieri de război, inclusiv soldaţi ruşi capturaţi de armata ucraineană în timpul raidului său la frontieră în regiunea Kursk, informează EFE, potrivit Agerpres.
UPDATE Ucraina a făcut sâmbătă un nou apel către Occident pentru a-i permite să lovească mai adânc pe teritoriul rus, după ce, cu o zi înainte, întâlnirea între președintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer nu a produs nicio schimbare vizibilă în politica celor două țări privind utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune, informează The Associated Press (AP). „Terorismul rus începe la depozitele de arme, aerodromurile şi bazele militare din interiorul Federaţiei Ruse”, a afirmat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Andrii Yermak. „Permisiunea de a lovi adânc în Rusia va accelera soluţia”, a precizat el, potrivit News.ro
UPDATE Un înalt oficial al Kremlinului, Dmitri Medvedev, a susținut că, având în vedere incursiunea ucrainenilor în Kursk, Moscova ar putea folosi noile sale tehnologii de armament, pentru a transforma Kievul "într-un uriaș morman calcinat".
UPDATE Un scandal diplomatic capătă amploare, după ce sute de panouri cu inscripțiile „Rusia nu este dușmanul nostru” și o cerere pentru guvernul italian de oprire a sprijinului pentru Ucraina au apărut în mai multe orașe ale țării, relatează CNN. Ambasada Ucrainei la Roma a cerut autorităţilor italiene să pună capăt „campaniei de reabilitare a imaginii statului agresor”.
UPDATE Opţiunile lui Vladimir Putin de a riposta dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească rachetele sale cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia ar putea include lovirea resurselor militare britanice din apropierea Rusiei sau, în extremis, efectuarea unui test nuclear pentru a-şi arăta intenţia, au declarat analişti, potrivit Reuters, citată de News.ro.
UPDATE Președintele ucrainean, Volodimi Zelenski, l-a primit la Kiev pe actorul american Michael Douglas. Zelenski a publicat pe contul său de X/Twitter un scurt clip video în care liderul de la Kiev apare alături de soția sa în timp ce discută cu Michael Douglas și fiul acestuia, Dylan, scrie Digi24.
UPDATE Mass-media rusă RT s-a transformat într-o "ramură" a informaţiilor ruse, a acuzat vineri, 13 septembrie, secretarul de stat american Antony Blinken, care a denunţat activităţile ilicite de destabilizare în lume ale acestei instituții, relatează AFP. "Ştim că RT are capacităţi cibernetice şi s-a angajat în operaţiuni secrete pentru a influenţa informaţiile şi achiziţionarea de material militar", a declarat presei Blinken, menţionând activităţile grupului media rus RT, în special în Republica Moldova. Administrația Biden a impus vineri sancțiuni asupra a trei entități rusești și a două persoane care au legături cu RT, potrivit unei note informative a Departamentului de Stat.
UPDATE În anul 2024, Ucraina a înregistrat cea mai mare rată a mortalității și cea mai mică rată a natalității din lume. În topul statelor cu cele mai multe decese din totalul populației, România este pe locul cinci, iar Moldova ocupă locul 8.
UPDATE NATO a anunțat, vineri, că a condamnat cu fermitate atacul rusesc cu rachete de joi asupra unei nave civile cu cereale în Marea Neagră. „Nu există nicio justificare pentru astfel de atacuri. Atacul de ieri arată încă o dată natura necugetată a războiului Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah.
UPDATE Moscova consideră transferul de către Lisabona a șase elicoptere rusești de stingere a incendiilor la Kiev ca pe un pas ostil, care va adânci și mai mult criza în relațiile ruso-portugheze, se precizează într-un comentariu al purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
UPDATE România şi-a asumat pregătirea unui pilot, iar Olanda pentru ceilalți trei.Pentru pregătirea pilotului ucrainean, va exista o decizie a Guvernului (OUG sau HG), costurile fiind suportate din bugetul MApN pe anul în curs, fără estimări de alocări suplimentare.Sursele militare afirmă că suma necesară pentru pregătirea completă a unui pilot ucrainean pentru a opera în deplină siguranţă un avion de luptă F-16 se ridică la 5 milioane de euro pe întreg ciclul de antrenament, notează Ziare.com.
UPDATE Trupele ruse au lansat o ofensivă „rapidă” în regiunea Kursk, dar nu au obținut încă succese „serios” în zonă, a declarat președintele Volodymyr Zelensky pe 13 septembrie la conferința Strategiei Europene de la Ialta (DA).
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a dat trupelor sale termen până la 1 octombrie să învingă invazia ucraineană din regiunea Kursk. Miercuri, regimentele rusești au contraatacat regiunea din nu mai puțin de trei direcții, potrivit Forbes.
UPDATE După ce președintele rus Vladimir Putin a revenit la amenințarea Occidentului cu războiul „dacă Kievul folosește rachete occidentale cu rază lungă de acțiune”, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă „frica” Occidentului căruia-i cere să ajute Ucraina să doboare rachetele ruseşti, relatează AFP. Totodată el spune că spune că urmează să se întâlnească cu omologul său american Joe Biden luna aceasta pentru a-i prezenta ”planul victoriei”, care va pune capăt războiului, scrie Știripesurse.
UPDATE Ministerul ucrainean de Externe a afirmat vineri că forțele Moscovei au lansat 8.060 de drone Shahed dezvoltate de Iran asupra Ucrainei de când a început invazia rusă pe scară largă, în urmă cu 2 ani și jumătate, informează Reuters. „Parteneriatul dintre Rusia și Iran a dus la pierderea de case și de vieți”, a scris Ministerul de Externe, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.
UPDATE „În ciuda capacităților extinse de apărare aeriană ale Rusiei, există limitări pentru protejarea eficientă a tuturor țintelor”, a declarat Mattias Eken, expert în apărare și securitate la RAND Europe, pentru Kyiv Independent.De la începutul lunii septembrie, Ucraina a desfășurat două atacuri în masă asupra Rusiei, folosind cel puțin 144 de drone într-una și 158 în cealaltă, potrivit autorităților ruse, notează Ziare.com.
UPDATE România a respectat calendarul de decarbonizare şi a sprijinit activ Ucraina şi Republica Moldova, dar când vine vorba de a beneficia de preţuri similare celor din Vestul Europei, lucrurile stau altfel, e nevoie de echitate în toată Europa, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja, notează Mediafax.
UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a criticat vineri afirmaţiile „incredibil de periculoase" ale preşedintelui Vladimir Putin cu privire la un posibil război între ţara sa şi ţările NATO, relatează AFP. Preşedintele rus a declarat joi că dacă Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia", notează Agerpres.
UPDATE Fondul Monetar Internațional, FMI, trimite o delegație în Rusia pentru a analiza economia acestei țări, pentru prima dată de la invazia în Ucraina, într-un demers care a provocat furie și consternare în multe capitale europene, relatează The Guardian.
UPDATE Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, anunță că avioanele F-35 care urmează să fie achiziţionate, vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat. Departamentul de Stat al SUA a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, ceea ce va duce la o îmbunătăţire semnificativă a capabilităţilor de apărare şi la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, anunță Ambasada SUA la București, potrivit Agerpres.
UPDATE Forțele ruse „și-au concentrat toate eforturile în direcția Pokrovsk”, susține purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Dmytro Lykhoviy, potrivit POLITICO. Joi, invadatorii au întrerup alimentarea cu apă a orașului, iar locuitorii au fost îndemnați de autorități să evacueze zona, pentru că „situația nu se va îmbunătăți în viitorul apropiat”. În acest timp, Moscova își extinde ofensiva în regiunile Donețk și Herson, scrie Digi24.
UPDATE „Nu mă gândesc prea mult la Putin”, a spus vineri președintele american Joe Biden, întrebat despre amenințările președintelui rus cu un posibil război între Rusia și NATO, în timpul unei întâlniri la Casa Albă cu premierul britanic Keir Starmer, relatează AFP. Biden a mai spus că Vladimir Putin nu va învinge în războiul cu Ucraina.
UPDATE Statele Unite mențin decizia de a interzice Ucrainei să bombardeze Rusia cu rachete americane de rază lungă. Este anunțul cel mai recent al purtătorului de cuvânt pentru securitate al Casei Albe, John Kirby, care îl dezamăgește pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat vineri că fiecare ţară care furnizează arme cu rază lungă de acţiune Ucrainei este liberă să decidă modul în care le va utiliza Kievul, minimalizând în acelaşi timp ameninţările Rusiei că acestea ar putea fi utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul rus, potrivit EFE, scrie Agerpres.
UPDATE Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, a condamnat vineri, 13 septembrie, la Zagreb, atacul Rusiei asupra unei nave comerciale din Marea Neagră şi a apreciat că această agresiune recentă este "o încălcare flagrantă a dreptului internaţional".
UPDATE China, India, Brazilia, Turcia, Austria și Ungaria își doresc să intermedieze discuții de pace între Putin și Zelenski, însă mai mulți analiști susțin totuși că ponderea cea mai mare în posibile discuții ar avea-o forțele occidentale, în frunte cu Statele Unite și Marea Britanie, potrivit Newsweek.
UPDATE Prietenia „fără limite” dintre China și Rusia este pusă la încercare în Europa. Operațiunile de spionaj ale Beijingului și Moscovei, inclusiv recrutarea de agenți, se suprapun din ce în ce mai mult în cadrul Uniunii Europene, a declarat pentru POLITICO un înalt oficial european din domeniul serviciilor secrete, în timp ce analiștii în domeniul securității semnalează încercările tot mai mari ale Beijingului de a influența afacerile UE, notează Digi24.
UPDATE Procesul împotriva unei dame de companie de origine belarusă, judecată marţi în Thailanda, a suscitat interesul presei internaţionale, după ce această prostituată de lux care a frecventat elita politică rusă a dat asigurări că are dezvăluiri de făcut cu privire la rolul Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, informează AFP, citat de Agerpes.
UPDATE Piloții ucraineni de drone au ajuns la nivelul la care pot doborî dronele rusești folosind alte drone, ceea ce implică un nivel de îndemânare ieșit din comun. Pe rețelele sociale apar tot mai multe filmări în care drone rusești de diferite tipuri sunt urmărite și doborâte de drone ucrainene FPV (First Person View, dotate cu cameră video prin care pilotul vede ce „vede” și drona). Totuși, „mai este încă mult de lucru pentru a curăța cerul ucrainean de dronele rusești de recunoaștere”, notează Digi24.