Ministerul Mediului a început evaluarea lacurilor de acumulare și barajelor de protecție la solicitarea premierului Dorin Recean. Ministrul Lazarencu a avertizat cu rezilierea contractelor și chiar expropriere proprietarii și arendașii lacurilor care nu se conformează cerințelor de exploatare.
Potrivit autorităților, inventarierea lacurilor de acumulare și barajelor de protecție din țară este necesară, din cauza ploilor din ultima perioadă. Scopul inițiativei este de a crea un plan pentru a verifica și gestiona aceste structuri conform normelor legale.
În timpul unei vizite la lacul din comuna Mingir, raionul Hîncești s-au descoperit nereguli, cum ar fi faptul că barajul depășea termenul de exploatare și nu era întreținut corect. Au fost găsite și alte probleme frecvente, cum ar fi nerespectarea regulilor de exploatare și blocarea evacuatoarelor de apă.
După o întâlnire de lucru, ministrul Mediului a decis să ia măsuri urgente pentru gestionarea lacurilor din țară. În acest sens, va forma un grup de lucru care să verifice rapid starea lacurilor, începând cu cele mai mari, pentru a se asigura că sunt în condiții bune.
De asemenea, se va intensifica numărul de controale pentru a verifica dacă regulile de exploatare sunt respectate. În plus, ministrul va propune o lege care să asigure siguranța infrastructurii hidrotehnice, astfel încât toate barajele să fie întreținute corespunzător.
Pentru a preveni eventualele probleme, proprietarii de lacuri vor fi obligați să efectueze verificări tehnice ale barajelor în mod regulat. Totodată, va fi coordonată evacuarea apelor cu instituțiile responsabile, pentru a gestiona mai bine resursele de apă și a preveni riscurile legate de vremea extremă.
Conform unei inventarieri din 2019, în Moldova sunt 6.763 de lacuri, dintre care doar 951 au reguli de exploatare.
Sergiu Lazarencu a subliniat că „este important să acționăm rapid pentru a preveni riscurile cauzate de schimbările climatice asupra apei. Gestionarea lacurilor este nu doar o problemă de mediu, ci și de siguranță națională, iar Ministerul Mediului va colabora cu autoritățile pentru a implementa aceste măsuri”.
TV8.md amintește că în cadrul ședinței de Guvern din 18 septembrie curent, premierul Dorin Recean a cerut evaluarea digurilor, după inundații.