Inundațiile provocate de ploile abundente a acutizat criza de apă potabilă de calitate. Autoritățile susțin că peste o sută de fântâni din Cantemir, Leova și Hîncești pot fi contaminate cu reziduuri și recomandă oamenilor să identifice surse alternative de apă până la dezinfectare. Care este situația de la Hîncești, aflăm din reportajul ce urmează.
„Ne aflăm în Hîncești, acolo unde ploile din acest weekend au afectat calitatea apei potabile. Oamenii nu o pot consuma deoarece izvoarele ar putea fi contaminate. Autoritățile locale recunosc problema, însă nu o pot soluționa pentru că pompierii și auto specialele sunt ocupate cu pomparea apelor din gospodăriile inundate”.
Deși sunt conștienți că se expun anumitor riscuri de sănătate, pentru unii localnici apa din fântâni rămâne a fi potabilă.
„- Beți apă de aici de la fântână?
- Bem, de unde să bem din altă parte?
- Dar în ultimul timp ploile, nu credeți că au murdărit apa din fântâni?
- Desigur că s-au murdărit, trebuiesc curățite, trebuie cu soluții ceva de adăugat în
fântână.
- Păi de ce mai beți apa dacă ea nu e bună de băut?
- Mai cumpărăm de la magazin când avem bani, dar dacă nu, de nevoie, suntem
nevoiți să folosim și de asta”.
„Ca toată lumea, folosesc, folosesc și eu dar eu am văzut, i-am spus soției că apa deja e murdară, e neagră, fântâna s-a umplut aproape”.
Autoritățile locale susțin că vor soluționa problema oamenilor din banii primăriei. Doar că la câteva zile de la ploile torențiale, vorbele rămân doar planuri.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică avertizează că, mai ales în sudul țării, viiturile au răspândit apele reziduale prin grădini și fântâni. În acest context, medicii recomandă cetățenilor să nu mai folosească apa din fântâni până la dezinfectarea lor. La fel se recomandă o atenție mai mare la igiena mâinilor după orice lucru prin gospodărie. Respectarea normelor sanitare vine să prevină răspândirea bolilor diareice acute, hepatitei virale A și altor afecțiuni gastrointestinale.
„Deci recomandările generale sunt consumul de apă potabilă, sigură, din apeduct, dacă este acces, apă îmbuteliată, sau apă fiartă și răcită, de asemenea, se recomandă insistent utilizarea apei fierte sau apei sigure pentru pregătirea bucatelor și alimentelor, de asemenea, se recomandă spălarea cu apă curată deci legumele și fructele înainte de a fi consumate, mai ales dacă au fost inundate acum sau din cauza ploilor date oricum trebuie curățate sau spălate preliminar”, a spus șef direcție ANSP, Vadim Rață.
Calculele oficiale arată că urma ploilor din weekend au fost inundate peste o sută de fântâni publice și private, în mare parte în raioanele Cantemir, Leova și Hîncești.