Majorarea de anul trecut, cu 30 la sută a prețurilor la apartamente, nu a scăzut din dorința de cumpărare a moldovenilor, ci dimpotrivă. Cei de la Cadastru anunță că în 2024 s-au procurat cu aproape 10% mai multe locuințe decât în 2023. Cum se explică aceste tendințe și cum vor evolua lucrurile în 2025, aflați din reportajul ce urmează.
Datele oferite de Instituția Publică Cadastrul Bunurilor Imobile arată că pe parcursul anului 2024 în țara noastră au fost cumpărate în total 22 de mii 225 de apartamente. Totalul este cu aproximativ 1.680 de locuințe mai mare decât în 2023. Se cumpără intensiv și casele, în 2024 fiind vândute în total 11.238 de locuințe, cu peste 1.400 mai multe decât în 2023.
Chiar dacă locuințele s-au scumpit în medie cu 30% în 2024, moldovenii au continuat să investească în imobile.
”Printre factorii care au dus la creșterea numărului de apartamente cumpărate de moldoveni anul trecut se numără ieftinirea creditelor ipotecare, dar și relansarea programului Prima Casă, care a venit cu condiții mai avantajoase pentru viitorii proprietari. Asta a dus la faptul că numărul creditelor ipotecare a fost dublu față de 2023”.
„Noi avem o cerere care depășește oferta cu 30 de procente în acest moment. Am avut un stoc foarte limitat de apartamente spre vânzare, iar pe de o parte s-au ieftinit creditele ipotecare și toți cei care nu au avut bani cash să procure în anii precedenți pentru că a fost destul de scump au năvălit pe piață anul acesta. În 2022 -2023 am avut un DAE de 14 la sută, în 2024 acesta a fost la jumătate 7-8 procente, pentru Moldova este un procent destul de confortabil”, a menționat expert imobiliar, Victor Cernomorcenco.
O altă explicație a creșterii vânzărilor este și faptul că din aprilie, tranzacțiile mai mari de 100 de salarii medii pe economie vor trebui făcute obligatoriu prin transfer bancar, iar cei care nu pot justifica banii se grăbesc să îi investească până atunci.
„ Se civilizează piața, asta nu este nimic rău, dar așteptările oamenilor sunt diferite. Omul lucrează, la noi o mare parte lucrează peste hotare cineva are contracte, cineva nu are, dar banii sunt munciți și asta este teama lor. Unde nu era cererea mare, acum cumpără tot, tot”, a subliniat expert imobiliar, Radu Sitov.
Datele arată că anul trecut au fost achiziționate în jur de 8000 de apartamente prin credit ipotecar. Dintre acestea, în jur de 1300 au fost achiziționate prin programul Prima Casă Plus, lansat în septembrie 2024.
Expertul economic Veaceslav Ioniță spune că volumele luate în credit, având în vedere costul apartamentelor sunt un record pentru țara noastră.
„ În trimestrul IV 2024 cetățenii Republicii Moldova au luat 3,2 miliarde de lei credit ipotecar, ca să spun că asta e mult, înseamnă nimic să nu spun. În total în 2024 am luat 8,1 miliarde de lei credit ipotecar de 2,5 ori mai mare decât în 2023, imaginabil cu toți ceilalți ani”, a menționat expert economic, Veaceslav Ioniță.
Experții susțin că tendința de scumpire a apartamentelor va continua și în acest an, însă vânzările pot fi influențate de criza energetică.
„Este foarte important să vedem cum va influența această criză energetică pe care o avem la moment, pentru că în pofida faptului că salariul mediu pe economie a crescut în acest an la 16.100 de lei, oricum puterea de cumpărare va scădea, oamenii se vor orienta pe cheltuielile curente și mai puțin pe investiții pe termen lung. Dacă creditele ipotecare se vor scumpi în viitorul apropiat nu vom mai avea atâția cumpărători”, a punctat expert imobiliar Victor Cernomorcenco.
„Dacă o să fie puține autorizații de construcție emise, tendința anului 2024 o să se păstreze și la prețuri și la oferte și la tot. Noi cu părere de rău în țară nu producem nimic, noi importăm toate materialele de construcție. Un metru pătrat să-l făurești aici, un bloc și altul la Iași e diferit, diferența e foarte mare, costul e mai mare aici”, a subliniat expertul economic Radu Sitov.
În prezent, prețul mediu al unui metru pătrat de locuință în Chișinău este de 1540 de euro. Într-un bloc nou în variantă albă prețul este de 1.500 euro, iar cu reparație între 1.800 și 2.000 de euro. În blocurile vechi costul mediu este de 1.200-1.300 de euro.