Danemarca este ultima țară din cele opt vizitate de reporterii TV8 în cadrul campaniei „ Vreau în Europa”. Ne-a luat doar o zi ca să înțelegem că celebra expresie „E ceva putred în Danemarca” nu este decât un mit. Danezii se declară fericiți și fac tot posibilul ca să lungească această stare. Ei nu mai poluează mediul, iar obiectivul este ca din 2032 să interzică și vânzarea mașinilor cu motoare pe carburanți. Despre energia verde, sau despre cum acești oameni au reușit să pună la muncă soarele și vântul, aflați din reportajul ce urmează.
Era începutul anilor 70 când, după explozia prețurilor la petrol, danezii șiau spus că e timpul să găsească o alternativă. Independență energetică a devenit un vis la care s-a muncit mult, astfel că în 1979, Danemarca să înalțe spre cer prima turbină eoliană din lume. Succesul inovației a fost măsurat în vânzări. Danemarca a vândut tehnologia în toată lumea, dar a rămas lider mondial în producerea turbinelor eoliene. În 2017, statul a decis să vândă ultima sa companie petrolieră, banii fiind investiți în dezvoltarea energiei verzi.
„Din motive de securitate am dorit să facem asta. Am început să extragem petrol și gaz din Marea Nordului și ne-am focusat pe puterea vântului. Danemarca are condiții perfecte pentru asta. Avem ape nu prea adânci, unde vântul este constant și am zis haideți să încercăm și să investim. Ne-am focusat pe termen lung, am făcut chiar și investiții private ca și la fondurile de pensii. Punem banii mei, banii colegilor mei deoparte ca să putem dezvolta aceasta tehnologie”.
Energia eolină și solară asigură 70 la sută din consumul anual de resurse energetice a țării. În zile cu vânt, Danemarca produce chiar și mai mult decât consumă. Valorifică nu doar soarele și vântul, dar și deșeurile. În timp ce țara noastră este împânzită de gunoiști neautorizate, danezii pur și simplu nu le au.
„Nu o să vă vină să credeți, dar ne aflăm acum pe acoperișul unei centrale termoelectrice din Copenhaga. Aceasta funcționează din 2017 și produce energie electrică și termică din deșeuri! Astfel, din cele peste 450 mii de tone de gunoaie adunate anual din oraș, primesc curent și căldură 150 de mii de locuințe. Și asta nu e tot. Pe acoperișul centralei este amenajat un parc cu o suprafață de 10 mii de metri pătrați, trasee de drumeție, cafenele și chiar o pârtie de schi cu lungimea de 400 de metri. Cel mai interesant este că această întreprindere nu emite nici măcar un gram de CO2 în atmosferă în urma arderii deșeurilor, fiind în prezent cea mai ecologică din lume”.
În ultimii ani, Uniunea Europeană a investit doar în construcția centralelor electrice din Copenhaga peste un miliard de euro. Potențialul de producere a energiei din deșeuri este atât de mare, încât danezii au început să importe gunoi și din Marea Britanie.
„Deșeurile de la gospodăriile din Marea Britanie le aducem la noi în Copenhaga cu vaporul și aici le adunăm cu deșeurile produse la noi. Le ardem și încălzim apa pe care o distribuim în tot orașul și suburbii. În total, ca să înțelegeți în perspectivă, în Danemarca avem 20 de mii de kilometri de rețele de încălzire, e cât distanța a jumătate de glob”.
Olesea Gadîrca este Sîngerei, dar de șase ani s-a stabilit Danemarca. Spune că a îndrăgit stilul de viață al danezilor pentru că totul în jur se face pentru oameni.
„La diferite ore am diferite costuri per kilowatt și atunci eu îmi programez în telefonul meu când energia este foarte joasă, aproape zero. Atunci pun la spălat mașina de vase, haine, tot. Am un abonament foarte, foarte convenabil, astfel plătesc lunar o sumă simbolică și îmi încarc mașina la orice oră, oriunde”.
În total, în ultimii zece ani autoritățile municipale au implementat peste 70 de proiecte cu un singur scop - ca să ajungă în ziua în care Copenhaga să nu mai emită niciun gram de CO2 în atmosferă.
„Prin 2012 foarte multă din energia termică din Copenhaga era produsă din cărbune, acum e din biomasă. Căldura acum e 86 la sută produsă din regenerabile. Planificăm acum să facem o altă tranziție, să nu mai ardem atât de multe deșeuri, dar să folosim de exemplu electricitate sau pompe de căldură. Prețul energiei termice la noi nu a mai crescut de ani buni, făcând tranziția la energia verde, nu înseamnă neapărat că o faci mai scumpă”.
Așa se face că cei care insistă să mai conducă mașini cu motoare pe ardere internă sunt taxați suplimentar în Copenhaga și nici măcar un au acces pe toate străzile orașului.
„Copenhaga este orașul cu cele mai multe biciclete din lume. Zilnic 70 la sută din cetățeni merg la serviciu anume cu acest mijloc de transport. Pe străzi poți găsi aproape 700 de mii de biciclete dublu față de numărul mașinilor. Recordul a fost stabilit încă din 2016”.
Majoritatea danezilor parcurg în medie câte 15-20 de kilometri pe zi cu bicicleta. Prima pistă pentru biciclete a fost dată în exploatare acum 130 de ani. Acestea sunt separate prin bordură de partea carosabilă pe care circulă mașinile, făcând ca deplasarea să fie foarte sigură.
„De câți ani mergeți cu bicicleta? - De 50 de ani. Fac asta de când eram un copil, fiecare copil știe să meargă cu bicicleta. În afara Copenhagei folosesc mașina, dar în oraș nu se merită. E greu să găsești loc de parcare și e mai ușor și rapid să mergi cu bicicleta”.
„În fiecare zi îmi duc și aduc copiii de la școală cu bicicleta, este mijlocul meu principal de transport. Am mașină, dar mai degrabă folosesc bicicleta pentru că e mai ușor, mai rapid, nu trebuie să caut un loc de parcare sau să stau în trafic. Este bine pentru mediu și pentru sănătatea mea”.
„Eu nu am mașină. Iau trenul, metroul și bicicleta. Fac în jur de zece kilometri pe zi. Este un oraș perfect pentru biciclete. În ultimii 20 de ani s-a făcut foarte mult în oraș pentru acest transport, piste bune, pasaje, poduri. Este o politică foarte conștientă și de succes”.
Țara este în plin proces de tranziție așa că până să dispară transportul pe carburanți, până în 2030, în capitală vor mai apăre 90 de mii de prize pentru încărcarea mașinilor electrice.
„După 2032 nu se vor mai vinde mașini cu motoare cu ardere internă, toate vor fi electrice. Avem subvenții, este mai ieftin să cumperi acum o mașină electrică, am redus taxele și ne asigurăm că avem infrastructura necesară. Multe străzi din Copenhaga sunt deschise doar pentru transportul electric, dacă ai o mașină cu motor diesel nu mai poți merge pe unele străzi acum în Copenhaga, am înăsprit legislația”.
Începând cu 1990, Danemarca și-a redus cu 50 la sută emisiile de CO2. Iar, până în 2045, această țară și-a setat ca obiectiv strategic național să atingă nivelul de emisii zero de CO2 în atmosferă.