Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 990: Atac masiv în Rusia, vizită la Kiev și decizie din SUA! Consilier al lui Trump: Crimeea a dispărut

/VIDEO/ Danemarca, lider în energia verde: Cum a reușit să reducă poluarea, datorită investițiilor europene

missing
25 septembrie 2024, ora 22:53

Danemarca este ultima țară din cele opt vizitate de reporterii TV8 în cadrul campaniei „ Vreau în Europa”. Ne-a luat doar o zi ca să înțelegem că celebra expresie „E ceva putred în Danemarca” nu este decât un mit. Danezii se declară fericiți și fac tot posibilul ca să lungească această stare. Ei nu mai poluează mediul, iar obiectivul este ca din 2032 să interzică și vânzarea mașinilor cu motoare pe carburanți. Despre energia verde, sau despre cum acești oameni au reușit să pună la muncă soarele și vântul, aflați din reportajul ce urmează.

Era începutul anilor 70 când, după explozia prețurilor la petrol, danezii șiau spus că e timpul să găsească o alternativă. Independență energetică a devenit un vis la care s-a muncit mult, astfel că în 1979, Danemarca să înalțe spre cer prima turbină eoliană din lume. Succesul inovației a fost măsurat în vânzări. Danemarca a vândut tehnologia în toată lumea, dar a rămas lider mondial în producerea turbinelor eoliene. În 2017, statul a decis să vândă ultima sa companie petrolieră, banii fiind investiți în dezvoltarea energiei verzi.

„Din motive de securitate am dorit să facem asta. Am început să extragem petrol și gaz din Marea Nordului și ne-am focusat pe puterea vântului. Danemarca are condiții perfecte pentru asta. Avem ape nu prea adânci, unde vântul este constant și am zis haideți să încercăm și să investim. Ne-am focusat pe termen lung, am făcut chiar și investiții private ca și la fondurile de pensii. Punem banii mei, banii colegilor mei deoparte ca să putem dezvolta aceasta tehnologie”.

Energia eolină și solară asigură 70 la sută din consumul anual de resurse energetice a țării. În zile cu vânt, Danemarca produce chiar și mai mult decât consumă. Valorifică nu doar soarele și vântul, dar și deșeurile. În timp ce țara noastră este împânzită de gunoiști neautorizate, danezii pur și simplu nu le au.

„Nu o să vă vină să credeți, dar ne aflăm acum pe acoperișul unei centrale termoelectrice din Copenhaga. Aceasta funcționează din 2017 și produce energie electrică și termică din deșeuri! Astfel, din cele peste 450 mii de tone de gunoaie adunate anual din oraș, primesc curent și căldură 150 de mii de locuințe. Și asta nu e tot. Pe acoperișul centralei este amenajat un parc cu o suprafață de 10 mii de metri pătrați, trasee de drumeție, cafenele și chiar o pârtie de schi cu lungimea de 400 de metri. Cel mai interesant este că această întreprindere nu emite nici măcar un gram de CO2 în atmosferă în urma arderii deșeurilor, fiind în prezent cea mai ecologică din lume”.

În ultimii ani, Uniunea Europeană a investit doar în construcția centralelor electrice din Copenhaga peste un miliard de euro. Potențialul de producere a energiei din deșeuri este atât de mare, încât danezii au început să importe gunoi și din Marea Britanie.

„Deșeurile de la gospodăriile din Marea Britanie le aducem la noi în Copenhaga cu vaporul și aici le adunăm cu deșeurile produse la noi. Le ardem și încălzim apa pe care o distribuim în tot orașul și suburbii. În total, ca să înțelegeți în perspectivă, în Danemarca avem 20 de mii de kilometri de rețele de încălzire, e cât distanța a jumătate de glob”. 

Olesea Gadîrca este Sîngerei, dar de șase ani s-a stabilit Danemarca. Spune că a îndrăgit stilul de viață al danezilor pentru că totul în jur se face pentru oameni. 

„La diferite ore am diferite costuri per kilowatt și atunci eu îmi programez în telefonul meu când energia este foarte joasă, aproape zero. Atunci pun la spălat mașina de vase, haine, tot. Am un abonament foarte, foarte convenabil, astfel plătesc lunar o sumă simbolică și îmi încarc mașina la orice oră, oriunde”.

În total, în ultimii zece ani autoritățile municipale au implementat peste 70 de proiecte cu un singur scop - ca să ajungă în ziua în care Copenhaga să nu mai emită niciun gram de CO2 în atmosferă. 

„Prin 2012 foarte multă din energia termică din Copenhaga era produsă din cărbune, acum e din biomasă. Căldura acum e 86 la sută produsă din regenerabile. Planificăm acum să facem o altă tranziție, să nu mai ardem atât de multe deșeuri, dar să folosim de exemplu electricitate sau pompe de căldură. Prețul energiei termice la noi nu a mai crescut de ani buni, făcând tranziția la energia verde, nu înseamnă neapărat că o faci mai scumpă”. 

Așa se face că cei care insistă să mai conducă mașini cu motoare pe ardere internă sunt taxați suplimentar în Copenhaga și nici măcar un au acces pe toate străzile orașului.

„Copenhaga este orașul cu cele mai multe biciclete din lume. Zilnic 70 la sută din cetățeni merg la serviciu anume cu acest mijloc de transport. Pe străzi poți găsi aproape 700 de mii de biciclete dublu față de numărul mașinilor. Recordul a fost stabilit încă din 2016”. 

Majoritatea danezilor parcurg în medie câte 15-20 de kilometri pe zi cu bicicleta. Prima pistă pentru biciclete a fost dată în exploatare acum 130 de ani. Acestea sunt separate prin bordură de partea carosabilă pe care circulă mașinile, făcând ca deplasarea să fie foarte sigură. 

„De câți ani mergeți cu bicicleta? - De 50 de ani. Fac asta de când eram un copil, fiecare copil știe să meargă cu bicicleta. În afara Copenhagei folosesc mașina, dar în oraș nu se merită. E greu să găsești loc de parcare și e mai ușor și rapid să mergi cu bicicleta”.

„În fiecare zi îmi duc și aduc copiii de la școală cu bicicleta, este mijlocul meu principal de transport. Am mașină, dar mai degrabă folosesc bicicleta pentru că e mai ușor, mai rapid, nu trebuie să caut un loc de parcare sau să stau în trafic. Este bine pentru mediu și pentru sănătatea mea”.

„Eu nu am mașină. Iau trenul, metroul și bicicleta. Fac în jur de zece kilometri pe zi. Este un oraș perfect pentru biciclete. În ultimii 20 de ani s-a făcut foarte mult în oraș pentru acest transport, piste bune, pasaje, poduri. Este o politică foarte conștientă și de succes”.

Țara este în plin proces de tranziție așa că până să dispară transportul pe carburanți, până în 2030, în capitală vor mai apăre 90 de mii de prize pentru încărcarea mașinilor electrice. 

„După 2032 nu se vor mai vinde mașini cu motoare cu ardere internă, toate vor fi electrice. Avem subvenții, este mai ieftin să cumperi acum o mașină electrică, am redus taxele și ne asigurăm că avem infrastructura necesară. Multe străzi din Copenhaga sunt deschise doar pentru transportul electric, dacă ai o mașină cu motor diesel nu mai poți merge pe unele străzi acum în Copenhaga, am înăsprit legislația”. 

Începând cu 1990, Danemarca și-a redus cu 50 la sută emisiile de CO2. Iar, până în 2045, această țară și-a setat ca obiectiv strategic național să atingă nivelul de emisii zero de CO2 în atmosferă.

Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.

/PROMO/ Ecoul alegerilor prin satele Moldovei - sâmbătă, de la 19:45, la Moldova gândește
/PROMO/ Ecoul alegerilor prin satele Moldovei - sâmbătă, de la 19:45, la Moldova gândește
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Emoții unice pentru un tânăr din Capitală. În timp ce cânta la chitară melodia lui The Urs, interpretul a apărut lângă el
/VIDEO/ Emoții unice pentru un tânăr din Capitală. În timp ce cânta la chitară melodia lui The Urs, interpretul a apărut lângă el
/VIDEO/ Întreabă Ghețu: Care sunt întrebările evitate de Voronin și ce cred oamenii din Orhei despre lupta Sandu vs. Stoianoglo
/VIDEO/ Întreabă Ghețu: Care sunt întrebările evitate de Voronin și ce cred oamenii din Orhei despre lupta Sandu vs. Stoianoglo
/VIDEO/ DARA și Satoshi își caută lumina printre „Faruri”. Cum au decurs filmările noului videoclip și la ce provocări au fost supuși
/VIDEO/ DARA și Satoshi își caută lumina printre „Faruri”. Cum au decurs filmările noului videoclip și la ce provocări au fost supuși

/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană

missing
04 octombrie 2024, ora 07:01

Continuăm să demontăm mituri despre UE în cadrul campaniei TV8 „Vreau în Europa”. Un fals promovat intens anunță că Republica Moldova își va pierde tradițiile, dacă va adera la Uniunea Europeană. Neadevărat! 

De fapt, Uniunea Europeană respectă diversitatea culturală și lingvistică a popoarelor. Mai mult, o mulțime de fonduri europene sunt investite anume în păstrarea tradițiilor și obiceiurilor naționale, UE încurajând în același timp sentimentul de apartenență la o comunitate europeană mai mare. 

Deci, nici în acest caz nu ar trebui să ne facem griji! Informarea corectă și gândirea critică ne pot ajuta să facem diferența între realitate și falsuri promovate, de cele mai multe ori, în scopuri politice.

/VIDEO/ Fals promovat de propaganda Rusiei: Moldova va fi atrasă în război, dacă va adera la UE
/VIDEO/ Fals: Republica Moldova își va pierde suveranitatea dacă va adera la Uniunea Europeană

Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a separat moldovenii în două tabere. 50,4 dintre alegători au spus DA integrării în UE, numărul acestora fiind mai mare cu aproximativ 14 mii. /Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales în turul doi. Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26. Cei doi au promis că vor avea dezbateri electorale. /Oameni decedați în listele electorale, intimidări și secții de votare fără lumină, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate de observatori în ziua alegerilor. În ce măsură acest pot influența rezultatele finale, vă spunem la știri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 300 de tineri din Republica Moldova ar fi fost instruiți să provoace haos de alegeri. Oamenii legii au efectuat aproape 90 de percheziții în toată țara și au confiscat 1,6 milioane de lei. Avem detalii și imagini la știri! /Start sezon termic în Chișinău și Bălți. Primele vor fi conectate școlile, grădinițele, spitalele, dar și în blocurile care au depus solicitări la furnizorii de energie termică. /Pericol de explozie la Edineț! O autocisternă cu gaz a răsturnat un microbuz. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă în nordul țării. Bucăți de rachetă au fost găsite lângă un sat din Republica Moldova. Noaptea trecută, armata rusă a lansat zeci de rachete asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv Cernăuți. Astăzi însă, președintele Ucranei, Volodimir Zelenski, a prezentat „planul de victorie” în războiul cu Rusia. Acesta constă din cinci puncte și trei anexe secrete. /Noi percheziții în nordul țării, la activiștii Blocului „Victoria”. Poliția investighează suspiciuni privind posibile tentative de influențare ilegală a procesului electoral.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice vor avea un program special de muncă în ziua alegerilor din 20 octombrie. /Vin înghețurile în Republica Moldova. Meteorologii au emis Cod galben pentru cinci zile. Mai exact, în perioada 17-21 octombrie, în orele nocturne și ale dimineții, temperatura la suprafața solului va coborî până la ...-4°C. /Atac cu rachete la Nikolaev. O femeie a murit, iar cel puțin 16 persoane au fost rănite. Incendiile s-au extins pe câteva sute de metri pătrați.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premieră la alegerile din 20 octombrie. În loc de ștampilele aplicate în actele de identitate, cetățenii vor primi stickere tematice cu inscripția „am votat”. /Cei patru funcționari publici, reținuți după perchezițiile de la Primăria Orhei, au primit câte 30 de zile de arest. Unul a fost băgat după gratii, iar ceilalți trei vor sta în arest la domiciliu. /Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. În această zi este marcat hramul în mai multe localități din țară, inclusiv municipiul Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
1,8 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeană în proiecte de dezvoltare a Republicii Moldova. Noul pachet de asistență financiară a fost anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru la Chișinău. /Trei persoane au fost reținute, după 115 percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidelor afiliate fugarului penal Ilan Șor. /Ultimii moldoveni din Liban, care au solicitat să fie evacuați în Republica Moldova, au ajuns la Chișinău. În total, 38 de cetățeni moldoveni au fost aduși acasă.

/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ Întreabă Ghețu: Care sunt întrebările evitate de Voronin și ce cred oamenii din Orhei despre lupta Sandu vs. Stoianoglo
/VIDEO/ Întreabă Ghețu: Care sunt întrebările evitate de Voronin și ce cred oamenii din Orhei despre lupta Sandu vs. Stoianoglo
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.