Rusia a efectuat în noaptea de duminică spre luni atacuri cu drone asupra Kievului, capitala Ucrainei, iar unitățile de apărare aeriană au fost angajate în respingerea loviturilor timp de cinci ore. Unii martori spun că au auzit explozii și obiecte lovite în aer. Alerta de raid aerian a vizat toată partea de est a Ucrainei. Moscova a lansat mai multe atacuri aeriene asupra Kievului şi Ucrainei pe parcursul lunii septembrie, vizând infrastructura energetică, militară şi de transport a ţării.
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat luni "elitele occidentale" că ar fi pregătit armata ucraineană să atace Rusia chiar înainte de începerea campaniei militare ruse în Ucraina în februarie 2022, potrivit EFE. Totuși, Putin a promis că Moscova își va îndeplini toate obiectivele pe care și le-a propus în Ucraina, aflată în al treilea an de conflict.
UPDATE Potrivit unui decret semnat de președintele Vladimir Putin pe 30 septembrie, Rusia plănuiește să recruteze 133.000 de ruși între octombrie și ianuarie. Bărbații, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, vor fi selectați ca parte a campaniei de recrutare obligatorie de toamnă, scrie Adevărul.
UPDATE Ministerul belarus al Apărării a anunțat începerea inspecțiilor unităților și formațiunilor militare, cu un accent principal pe pregătirea Forțelor Aeriene și a Forțelor de Apărare Aeriană, potrivit BBC.
UPDATE Guvernul Rusiei a înaintat luni camerei inferioare a parlamentului proiectul de lege a bugetului pe 2025. Printre detaliile făcute publice nu figurează şi cheltuielile militare, informează AFP.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că „toate obiectivele stabilite vor fi atinse” în Ucraina, într-un videoclip în care a felicitat poporul rus de Ziua reunificării, care marchează anexarea ilegală a regiunilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson, la 30 septembrie, scrie Digi24.
UPDATE Rusia folosește Kîrgîzstanul ca țară-paravan pentru a menține relații comerciale cu o serie de țări din Uniunea Europeană, arată o anchetă jurnalistică realizată de Euronews.
UPDATE Tribunalul militar al districtului 2 de Vest l-a condamnat pe ucraineanul Oleksandr Permiakov la închisoare pe viață pentru atentatul la viața scriitorului Zahar Prilepin, relatează agenția TASS. Ucraineanul a primit și o amendă penală de 700.000 de ruble, circa 6.700 de euro. Condamnatul va sta primii 5 ani într-un penitenciar cu regim normal, apoi va fi transferat într-o colonie cu regim strict. Apărarea a cerut clemență, invocând faptul că Permiakov și-a recunoscut imediat vinovăția, potrivit Libertatea.
UPDATE Guvernul rus este pe cale să crească și mai mult cheltuielile de apărare anul viitor, dar oficialii Kremlinului par să pună accentul pe cheltuielile sociale pe care le au în vedere, evitând discuțiile despre banii alocați pentru sectoarele securității și apărării, notează think-tankul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a transmis luni, la doi ani după ce a proclamat anexarea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate, că „operațiunea militară specială” pe care a declanșat-o împotriva țării vecine are o natură „cu adevărat eliberatoare”. El numește de asemenea teritoriile ocupate din Ucraina ca fiind „Novorusia”, relatează TASS, citat de HotNews. Novorusia este termenul folosit de Moscova pentru a se referi la o regiune istorică din sudul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. Cuprinde zona de stepă din nordul Mării Negre, situată între Nistru, la vest, și rîul Kuban, la est. Sudul Transnistriei, adică interfluviul dintre cursul inferior al Nistrului și cel al Bugului de Sud (regiune cunoscută în timpul stăpânirii tătare, respectiv otomane sub denumirea de Edisan) este o subregiune a Novorusiei. Între 1774 și 1861 zona numită de Moscova Novorusia a fost masiv populată cu coloniști ruși.
UPDATE Rusia îşi va testa miercuri sistemele de avertizare publică în cazuri de situații de urgenţă din întreaga ţară, a anunţat luni Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă rus, citat de EFE, potrivit Agerpres.
UPDATE Un cetățean american în vârstă de 72 de ani a pledat vinovat pentru acuzația de activitate mercenară în fața unui tribunal din Moscova, recunoscând că a primit bani pentru a lupta pentru Ucraina împotriva Rusiei, scrie The Guardian, preluând agenția de presă rusă de stat RIA. Stephen James Hubbard s-ar fi mutat în Ucraina în urmă cu zece ani, mai scrie presa rusă.
UPDATE Mark Rutte, fostul premier olandez, preia marţi funcția de şef al NATO, dar liderul celei mai puternice alianțe militare de pe planetă are puțină putere pentru a schimba situaţia în profunzime, comentează luni AFP, preluata de Agerpres.
UPDATE Colonelul Ivan Vinnik, comandantul Brigăzii Mecanizate 72, care în prezent apără orașul Vuhledar din regiunea Donețk, a fost transferat. Potrivit Comandamentului Operațional Nord, acesta a fost transferat „în scopul promovării și al transferului experienței de luptă”. Înlocuitorul său nu a fost anunțat, relatează Kyiv Independent. Vinnik a fost numit la conducerea Brigăzii 72 în august 2022, scrie Spotmedia.
UPDATE Şeful Administrației Militare Regionale Kiev, Ruslan Kravcenko, a raportat că în noaptea de 29 spre 30 septembrie, invadatorii ruşi au efectuat un nou atac masiv cu drone. Sirenele de raid aerian au sunat în capitala ucraineană timp de şapte ore. Apărarea antiaeriană a reuşit să doboare toate dronele ruseşti. În urma operaţiunii de respingere a atacului, fragmente de drone doborâte au căzut în șase raioane ale regiunii Kiev. În cinci raioane, au izbucnit incendii de vegetaţie, iar într-un alt raion în care au căzut resturi de drone a izbucnit un incendiu într-o casă particulară. De asemenea, într-un raion a fost avariat un cimitir, scrie Rador.
UPDATE Serviciile Secrete din America cred că este probabil ca Rusia să riposteze cu o forță mai mare împotriva Statelor Unite și a partenerilor săi de coaliție, posibil cu atacuri letale, dacă sunt de acord să acorde ucrainenilor permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, Marea Britanie și Franța pentru lovituri în adâncul Rusiei, potrivit The New York Times, citat de Ziare.com.
UPDATE Olexei Kolomeițev, șeful celui de-al 924-lea centru de stat pentru aviația fără pilot din cadrul Ministerului rus al Apărării, a fost eliminat vineri seară, a informat Interfax-Ucraina. Sursa din cadrul serviciilor ucrainene de informații militare a dezvăluit că moartea colonelului a survenit în urma unei operațiuni speciale realizată de o mișcare locală de rezistență, în coordonare cu Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean Apărării. Kolomeițev s-a ocupat de pregătirea specialiștilor ruși în utilizarea vehiculelor aeriene fără pilot (UAV), inclusiv a operatorilor și personalului de sprijin pentru dronele kamikaze de tip Shahed, scrie Adevărul. Între timp, Kremlinul, citat de Gazeta.ru, afirmă că Aleksei Kolomeițev este în viață.
UPDATE Reprezentanții centralei nucleare de la Zaporojie, deținută în prezent de Rusia, au anunțat că forțele Ucrainei au lansat un nou atac asupra unei substații electrice din apropiere și au distrus un transformator. Reprezentanții centralei nucleare de la Zaporojie, deținută în prezent de Rusia, au anunțat că forțele Ucrainei au lansat un nou atac asupra unei substații electrice din apropiere și au distrus un transformator, notează Ziare.com. Centrala Zaporijia, cea mai mare din Europa, având şase reactoare, a fost ocupată de forţele ruse în primele zile ale invaziei ruseşti din februarie 2022 în Ucraina. Ambele părţi se acuză reciproc în mod frecvent de atacuri sau planuri de atac împotriva centralei.
UPDATE Un număr mare de soldați ucraineni au încălcat legea și au părăsit frontul de luptă. Conform procurorului general ucrainean, peste 60.000 de cazuri de dezertare au fost înregistrate de la invazia Rusiei în februarie 2022, relatează Kyiv Post. Dintre aceste cazuri, aproape jumătate au fost înregistrate în 2024, iar numărul continuă să crească.
UPDATE Toate dronele lansate de ruși asupra Kievului au fost fie distruse de sistemele de apărare, fie neutralizate de mijloacele de război electronic, a afirmat Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, pe Telegram. Estimările privind amploarea totală a atacului vor fi date în cursul zilei de luni, dar, potrivit informațiilor preliminare, nu au fost raportate victime și pagube, a adăugat el, potrivit Reuters.
UPDATE Norvegia ia în considerare planuri de instalare a unui gard de-a lungul unei părți sau a întregii frontiere de 123 de mile - în jur de 200 de kilometri- pe care o împarte cu Rusia, într-o mișcare inspirată de un proiect similar din Finlanda, potrivit Newsweek.
UPDATE Rusia a pierdut 653.060 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la 30 septembrie. Acest număr include 1.250 de pierderi suferite de forțele ruse chiar în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a mai pierdut 8.874 de tancuri, 17.503 vehicule blindate de luptă, 25.548 de vehicule și rezervoare de combustibil, 18.822 de sisteme de artilerie, 1.204 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 963 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 328 de elicoptere, 16.224 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
UPDATE Kremlinul se confruntă cu o reacție negativă din partea bloggerilor militari ruși, revoltați de rapoartele conform cărora trupele specializate sunt trimise să asalteze pozițiile ucrainene pentru a menține presiunea pe linia frontului, potrivit analizei cotidianului ucrainean Kyiv Independent. Confruntându-se cu o lipsă de personal și cu o nevoie urgentă de a continua avansurile lente în estul Ucrainei, Rusia a trimis unele dintre cel mai bine pregătite trupe în atacuri masive de infanterie, la costuri foarte ridicate, notează Libertatea.
UPDATE Kievul, regiunea înconjurătoare şi toată partea de est a Ucrainei au fost sub alertă de raiduri aeriene din jurul orei locale 01.00, luni, relatează Reuters, potrivit news.ro. „Mai multe UAV (vehicule aeriene fără pilot) inamice sunt deasupra şi în apropierea capitalei”, a transmis Vitali Kliciko, primarul Kievului. Forţele aeriene ale Ucrainei au precizat anterior pe Telegram că mai multe grupuri de drone ruseşti se îndreptau spre Kiev şi vestul Ucrainei. De asemenea, au declarat că au detectat lansarea mai multor bombe ghidate din părţile din Ucraina controlate de Rusia în jurul orei locale 04:40.
UPDATE Rusia a lansat înprimele ore ale zilei de luni mai multe valuri de atacuri cu drone care au vizat Kievul, unitățile de apărare aeriană fiind angajate în respingerea atacurilor timp de mai multe ore, a anunțat armata ucraineană. Potrivit corespondenților Reuters, în Kiev s-au auzit numeroase explozii ce păreau a fi provocate de antiaeriana ucraineană în acțiune, iar pe cerul capitalei ucrainene s-a văzut cum erau interceptate proiectile inamice.