Vinurile moldovenești au devenit atracție turistică în Danemarca, după ce singurul wine bar moldovenesc a fost premiat de celebrul ghid „Star Wine List”. Deși cel mai ieftin vin pornește de la 50 de euro sticla, localul nu duce lipsă de clienți datorită ospitalității moldovenilor, dar și varietății mari de vinuri. O echipă TV8 a vizitat ambasadorii vinurilor moldovenești din Copenhaga și vine să ne prezinte impresiile.
Singurul wine bar moldovenesc din Danemarca se află chiar în centrul Copenhagăi. Se bucură mereu de clienți vechi, dar și noi, atrași inclusiv cu denumire-i inedită- „Not Your Usual – Wine Bar”, în traducere din engleză „Nu e localul tău de vin obișnuit”.
„Suntem în centrul orașului, în partea aia avem Primăria, acolo e strada pietonală, suntem în ultra centru situați. „Not your usual„ de ce este așa de aceea că noi avem aici vinuri comparativ cu alte vinoteci total diferite. Nu avem vinuri franceze, italiene, spaniole pe care le găsești în supermarket sau în alte locații. Noi avem vinuri din Moldova, România, Ungaria, Grecia, Georgia, Liban și ceva locații mai exotice pentru publicul danez. Vă invit în unicul wine bar din țările nordice unde puteți găsi o mulțime de vinuri moldovenești”.
Proprietarul localului cu vinuri moldovenești este Daniel Frumusachi, un tânăr concetățean de-al nostru, somelier de profesie, care a absolvit Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău. Wine barul a fost deschis în 2018 de un alt moldovean, dar anul trecut, Daniel Frumusachi și partenerul său de afaceri au decis să-l cumpere. Tânărul spune că a ajuns în Danemarca, deoarece și-a dorit o schimbare în carieră. Acum muncește mult pentru ca localul său să devină și mai renumit pentru vinurile de calitate, dar și pentru ospitalitatea personalului.
„Aici Avem un vin local, care se numește „Viorica”. Este cel mai vândut vin la noi în bar. Este produs în 2023, deci este foarte proaspăt, aromat”.
Vinul aici se vinde, în mare parte, la pahar, iar prețul variază între 11 și 17 euro. În același timp, prețul unei sticle pornește de la 50 de euro.
„Aici avem cel mai scump vin pe care îl avem acum în colecție, avem doar o singură sticlă. Majoritatea sunt de la licitație - nu le mai găsești în lume. Este un vin francez din 1940, de la începutul războiului, pe care îl păstrăm și așteptăm un oaspete cu buzunarul gros. La moment este 750 de euro”.
Daniel spune că în Danemarca este mult mai ușor să lansezi și să dezvolți o afacere decât în Moldova.
„Să dezvolți o afacere în Danemarca este fantastic. În primul rând, aici nu ai birocrație, ca să deschizi o afacere în domeniul ospitalității. Poți face asta în două clickuri. Nu trebuie să umbli pe la organe să faci acte, nu există contabilitate. Dacă bem această sticlă în trei- eu, tu și domnul operator- nu avem treabă cu contabilitatea să scoatem această sticlă din business”.
Wine barul moldovenesc din Copenhaga a ajuns în acest an în Ghidul „Star Wine List”, fiind nominalizat cu „Steaua Roșie”. Performanța a fost obținută grație meniului foarte select și a deservirii impecabile.
„Star Wine List, acesta este un ghid în lumea iubitorilor de vin, ca un fel de „Michelin”. Ei analizează meniul de vin și serviciile pe care le primesc. Suntem unicul local în star wine list care suntem predominant focusați pe vinuri din Republica Moldova”.
Testul ospitalității a fost unul destul de riguros și a fost obținut după ce localul a fost vizitat de doi clienți foarte pretențioși.
„Am dat tot frigiderul să-l guste ca să-mi zică că niciun vin nu le-a plăcut. Zic „mamă ce oameni sunt ăștia ca să zică că nu le place nimic” și le-am dat ultimul vin cu speranța că dacă nu le place ăsta cred că îi dau afară că eu nu mai rezistam și ultimul le-a plăcut. Asta a fost o verificare cum eu am să reacționez emoțional, fiind o persoană care oferă servicii”.
Daniel spune că afacerea lui cu vinuri prosperă datorită celorlalți colegi care muncesc acolo. Este vorba despre patru studenți moldoveni, angajați part-time. Una din ei este Cătălina Luca. Tânăra învață programare la Academia de Business din Copenhaga, iar în timpul liber muncește la wine barul moldovenesc.
„Te simți ca într-o familie aici, pentru că e o atmosferă foarte caldă, foarte primitoare, e o plăcere să vii aici și asta se vede prin câți clienți vin și tot vin în fiecare săptămână la noi. Ceea ce îmi place aici în Danemarca este faptul că noi avem timp să și învățăm, dar și să lucrăm ca să avem surse financiare ca să ne putem întreține financiar independent”.
Deși localul nu este unul foarte mare, vânzările au crescut în această vară cu puțin peste 50 la sută.
„Am început să avem oaspeți loiali, care e foarte dificil să îl ai în Danemarca fiindcă ai afară sute de localuri în raza de unu, doi kilometri și ca să păstrezi oaspeții să mai vină o dată la tine trebuie să fii foarte bun sau foarte unic”.
Oaspeții localului se bucură că aici pot găsi vinuri, pe care nu le mai găsesc nicăieri în Danemarca.
„De exemplu, acest vin este din Liban și nici nu m-am gândit că acolo se face vin. Asta este interesant la acest wine bar. Iubesc vinurile moldovenești, înainte de a veni aici nu știam nimic, însă Daniel ne-a făcut o prezentare și ne a spus istoria lor despre regiune și cred că de asta am și venit înapoi”.
„Am făcut chiar și o glumă că lucrez aici în calitate de client pentru că vin foarte des. Cu cât mai mult servesc din vinurile moldovenești cu atât mai mult devin un fan, sunt minunate”.
„Cultura consumului de vin în Danemarca este foarte mare. Oamenii au bani și își pot permite produse calitative. Pe lângă asta, ei consumă foarte mult, cantități industriale, mai ales vinerea. Dar oricum te simți în siguranță mereu aici. Nimeni nu te agresează. Poți să mergi la orice oră noaptea în oraș, nimeni nu se leagă de tine, nu sunt agresivi chiar dacă sunt beți”.
Daniel Frumusachi spune că are planuri mari de viitor. Împreună cu partenerul său de afaceri, Vasile Catan, planifică să mai deschidă un wine bar moldovenesc în Danemarca sau poate un restaurant.