Acum opt ani, o crimă din raionul Dubăsari a bulversat comunitatea. Un bărbat fusese găsit mort, iar autorul crimei a fost declarat fiul său. După evaluarea specialiștilor, băiatul a fost declarat iresponsabil și trimis la tratament forțat, la spitalul de psihiatrie. Timp de opt ani s-a aflat sub supravegherea medicilor, iar tratamentul pe care l-a primit i-a ameliorat starea. În cele din urmă, experții au decis că poate ieși din spital, fiind de acord cu această constatare și instanța. Săptămâna trecută, a revenit acasă, unde-l aștepta familia. Dar, la câteva ore distanță, a sunat la 112 și a anunțat că și-a omorât mama.
Tânărul, acuzat de comiterea crimei, tocmai fusese eliberat din Spitalul de Psihiatrie Chișinău, unde și-a petrecut ultimii opt ani sub tratament, fiind diagnosticat cu schizofrenie. A ajuns pe patul de spital pentru că, în urmă cu opt ani și-a ucis și tatăl. Femeia ucisă lucra la primăria din localitate, chiar dacă era pensionară de ceva vreme.
„Vă rog intrați. Iată aici e biroul doamnei Liudmila, iată a plecat marți de la lucru și hainele le-a lăsat cu gândul să revină, dar s-a întâmplat că dumneaei nu mai este printre noi. Eram ca într-o familie aici”.
Femeia era angajată ca perceptor fiscal și inginer cadastral. Primarul localității ne-a mărturisit că aceasta mergea în vizită la fiul ei în fiecare săptămână, încărcată cu bunătăți, ca să-l ajute să se recupereze și să revină cât mai repede acasă.
„Medicii au văzut că dumnealui se comportă bine și în toți anii ăștia, de când la ucis pe tatăl lui, mama Liudmila și sora se duceau regulat la el și medicii se uitau că ei au o relație bună”, a spus primarul localității Mărcăuți, raionul Dubăsari, Alexei Leahu.
Nimeni nu înțelege cum s-a ajuns la producerea unei asemenea tragedii, deși există tot felul de presupuneri. Cei care cunosc familia tind să contrazică zvonurile, unele dintre ele fiind vehiculate și promovate inclusiv prin presă.
„Asta nu este cum am auzit că a fost provocat, că a servit un pahar de vin, nu e adevărat. Eu am fost primul când am plecat cu poliția, el era la poartă și a suflat în drager și nu băuse, defel. Dumneaei tot nu servea băuturi în genere, nu era o persoană care să facă scandal, era la biserică întotdeauna”.
Primarul susține că nu a fost anunțat oficial că tânărul va fi eliberat și se va întoarce în comunitate.
„În seara de marți, când doamna Ludmila și-a cerut voie să meargă acasă la 5, că trebuia să fie la lucru până la ora 6 și și-a cerut voie, că vine feciorul acasă. Atunci eu am rămas perplex, parcă pe neașteptate, știind ce a făcut și așa de repede să se elibereze, în opt ani, parcă e imposibil. Dar, cu părere de rău s-a întâmplat ce s-a întâmplat și nu trebuia”.
Angajații centrului de sănătate din sat la fel nu știau de revenirea în localitate a tânărului.
„Ar fi trebuit să anunțe, dar nu ne-au anunțat. Trebuiau să vină a doua zi. - Cum a doua zi, nu vă anunță înainte? - Nu ne-a anunțat nimeni, că l-au adus acasă la ora 5-6 seara și trebuia a doua zi, ziua, să vină la punctul medical mama lui, că așa i-au spus de acolo. - Dar cei de la spital nu v-au sunat? - Nu au sunat la nimeni, nimeni nu a știut. - Dar există un regulament prin care ei ar trebui să vă anunțe? - Cred că ar trebui să anunțe și poliția, ar trebui să știe, noi trebuia să știm. - Deci nu știa nimeni? - Nimeni nu a știut în sat că vine acasă”.
Asistenta medicală, care este rudă cu victima, a reușit să-l întrebe pe tânăr despre motivul care a stat la baza crimei.
„Eu l-am întrebat „de ce ai făcut asta?” și el a zis că așa s-a primit”.
Întreaga comunitate încă este șocată de tragedie.
„Ăștia opt ani în genunchi a stat și s-a rugat pentru băiatul ei ca să se îndrepte. Când vedea cum merg băieții pe drum, așa am mai plâns. Ca orice mamă, ea a sperat că s-a lecuit”, spune locuitoarea satului Mărcăuți, Nina.
„Un băiat, eu îl țin minte din școală, liniștit, a învățat printre cei mai buni, era inițiativă la tot felul de întruniri. A terminat școala aici, apoi a plecat în România și apoi a plecat în America. Acolo în America nu știu ce a făcut, dar când s-a întors nu mai ieșea din casă. Nu știu ce citea, ce făcea”, a menționat fostul primar al localității, Mihail Bătrâncea.
Tânărul a fost externat după ce, pe 19 ianuarie, Spitalul Clinic de Psihiatrie a venit cu un demers către Judecătoria Ciocana privind încetarea măsurii de constrângere cu caracter medical în privința unui alienat mintal. Medicii au motivat că pacientul nu mai are nevoie de tratament și poate fi externat. Instanța de judecată, bazându-se pe concluzia comisiei, a dispus admiterea demersului. După crima de acum o săptămână, persoana a ajuns din nou pe mâna medicilor. El este supus unei noi expertize psihiatrice, care, de regulă, durează 30 de zile.
„- O infracțiune foarte serioasă, dar amănunturile vor arăta că episodul nu este chiar o normalitate. - Poate fi, pe acest episod, din nou demonstrat că este iresponsabil și, după asta, va mai sta câțiva ani internat, după care iarăși reapare în societate? - Păi nu poate fi pacientul acesta veșnic în spital, nu? Până și din penitenciar iese lumea, care a comis 2-3 omoruri. De ce dar dlui nu poate? Mai ales că starea lui e stabilă. Se vede că se comportă liniștit, se interesează de casă”, am discutat cu directorul medical la Spitalul Clinic de Psihiatrie, Iurie Pavlov.
Vicedirectorul Spitalului Clinic de Psihiatrie susține că instituția anunță centrele comunitare de sănătate mintală, despre externarea unui pacient tratat la ei, doar la dorința bolnavului, și doar în baza unui contract privind datele cu caracter personal cu aceste centre. De regulă, instituțiile primesc un extras, pe poșta electronică, ce conține date despre starea persoanei, diagnosticul, tratamentul și recomandările de îngrijire ulterioară a pacientului.
„Există o procedură de examinare a pacienților dați. Ei sunt externați din spital numai după hotărâre de judecată. Nu este o hotărâre arbitrară, că medicul a vrut să îi dea drumul și gata. El nu este internat în spitalul de psihiatrie pentru toată viața, el a stat acolo mai mult de șapte ani, a primit tratament. Și la închisoare dacă îl puneau, tot îi dădeau drumul odată și odată. Există procedura care atestă că bolnavul se comportă adecvat, că este în remisie, că bolnavul se presupune că o să se comporte adecvat și acasă”, a spus medicul psihiatru la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, Criuleni, Iurie Novițchi.
Iurie Novițchi lucrează ca psihiatru de peste 30 de ani. Acesta ne-a spus că persoanele cu tulburări mintale nu pot fi forțate sub nicio formă să primească ajutor sau vreun tratament. Singura excepție este atunci când există verdictul unei instanțe de judecată.
„Pacienții nu sunt obligați prin lege să se adreseze undeva. Ei trebuie convinși, ei trebuie instruiți, ei trebuie, bineînțeles, trimiși spre serviciile comunitare. Dar să spunem că au obligațiune absolută de a se prezenta, nu există. - Deci dacă ei nu vor... - Nu există tratament ambulator forțat, este doar benevol”.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae