Un copil de opt luni a murit la Institutul Mamei și Copilului, la trei zile după o intervenție chirurgicală. Părinții acuză personalul medical de neglijență în serviciu pe motiv că medicii de gardă ar fi dormit în timp ce trebuiau să le salveze copilul. Reprezentanții instituții medicale susțin că au pornit o anchetă internă pe acest caz. Vă avertizăm că urmează detalii care vă pot afecta emoțional.
La vârsta de doar opt luni, Mark a fost diagnosticat cu o afecțiune rară a sistemului digestiv, iar părinților le-a fost recomandată intervenția chirurgicală. Astfel, pe 12 septembrie, micuțul a fost internat la Institutul Mamei și Copilului. Au urmat tocmai două săptămâni de pregătiri, iar pe 26 septembrie Mark a fost supus intervenției. După operație, băiatul a rămas alături de mama la reanimare, părinții fiind asigurați că totul a decurs ca la carte și că nu există niciun motiv de îngrijorare. Spre seară, Mark a vomitat. Mama povestește că situația a fost gestionată calm de medici. Nenorocirea s-a produs după miezul nopții, când în reanimare nu mai era niciun om în halat alb.
„După miezul nopții, Mark a început din nou să vomite. Eu i-am întors capul într-o parte, așa cum mi-a arătat medicul, iar la un moment dat îmi dau seama că el nu poate să respire. Am fost nevoită să îmi las copilul ca să pot ieși să caut asistenta pe hol. În a treia sau a patra cameră le-am găsit pe toate dormind”.
„Cum poate un medici, când știe că este vorba de un copil de opt luni a avut o operație complicată, să se culce fără să aștepte ca copilul să-și revină, să se trezească, că se asigure că totul este bine... Atunci am fi înțeles. Eu înțeleg că este noapte, este greu, dar puteau să doarmă pe rând. Ele toate sau culcat”.
Într-un final, asistentele, despre care mama băiatului spune că le-au trezit, au reușit resuscitarea lui Mark, dar prognozele erau sumbre. Starea lui de sănătate se agrava de la o oră la alta și micuțul nu a mai trăit decât trei zile.
„A avut un stop cardiac în acel moment, însă medicii prea târziu l-au reanimat. A durat foarte mult, iar pentru că a avut edem cerebral, organele au început să cedeze unul câte unul. Timp de trei zile a avut crampe, febră, tensiune, adevărul complet nimeni nu l-a spus. Ne-au spus să ne pregătim, ori copilul va fi o legumă ori pregătiți-vă de înmormântare”.
Am mers la Institutul Mamei și Copilului pentru a oferi drept la replică, responsabilul de comunicare, însă, ne-a spus la telefon că pe marginea cazului a fost inițiată o anchetă internă.
„În cadrul Institutului Mamei și Copilului a fost inițiată o anchetă internă care urmează să stabilească toate circumstanțele cazului cât și acțiunile și inacțiunile personalului medical implicat. Până la finalizarea anchetei, inclusiv în cadrul comisiei de anchetă persoanele implicate urmează să se expună referitor la acțiunile întreprinse, iar comisia se va expune asupra acestui fapt”.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, declară că aflat despre acest caz de la conducerea Institutului Mamei și Copilului, dar pentru a elucida circumstanțele ar mai avea nevoie și de o sesizare din parte părinților copilului.
„În cazul în care părinții au întrebări și pretenții eu le recomand să se adreseze ministerului Sănătății. La noi nu a survenit așa o petiție că de obicei se adresează întâi presei și după aceasta merg pe calea legală. Dacă va veni în adresa ministerului sănătății o petiție din partea părinților, desigur că vom impune o anchetă”.
Părinții au depus o plângere la poliție, acuzând angajații spitalului de neglijență în serviciu chiar dacă mai așteaptă și rezultatele expertizei medico-legale.