Uniunea Europeană monitorizează meticulos felul în care sunt utilizate fondurile oferite Republicii Moldova. Orice proiect european implementat trece printr-un audit local, urmat de unul de la Bruxelles. În cazul în care sunt depistate nereguli legate de potențiale fraude, atunci proiectul poate fi chiar oprit, iar banii recuperați de UE. Aurica Butnari, manager de proiecte în cadrul Delegației UE în Moldova, susține că în ultimii șase ani au fost înregistrate două cazuri de tentative de fraudare a fondurilor europene.
„Am avut două cazuri, în experiența mea de 6 ani, când s-a depistat că o primărie a obținut un grant ca să implementeze niște activități și în prima perioadă de implementare am observat că nu prea se înțelegeau cu co-implementatorul care era o altă organizație, pentru că aveau anumite interese să își angajeze rudele în proiect sau lotul de pământ pe care trebuiau să construiască ceva nu aparținea instituției implementatoare, adică primăriei și au oferit niște documente false”, a menționat Butnari în cadrul ediției de vineri, 11 octombrie, a emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.
În astfel de cazuri, responsabilii de implementarea proiectelor beneficiare de granturi UE, au la dispoziție un termen pentru a înlătura orice urmă de încălcare.
„În cazul în care nu se remediază, avem tot dreptul să oprim proiectul și să recuperăm banii”, a explicat Aurica Butnari.
Potrivit managerului din cadrul Delegației UE, cele mai frecvente probleme legate de implementarea fondurilor europene au la bază intenția de fraudă sau lipsa capacităților.