Cazul fetei de 11 ani, care a devenit mamă mult prea devreme, este șocant din mai multe motive. Cel care a violat-o este tatăl ei vitreg, în grija căruia se afla, pentru că mama ei era plecată la muncă, peste hotare. Despre abuzuri, care au fost 6 la număr, conform probelor procurorilor, știa fratele ei mai mare, însă, de frică, a decis să tacă.
Fata, deși frecventa școala din sat cu regularitate, a fost depistată însărcinată abia când era în 7 luni, datorită unui părinte. Iar ultimul viol a avut loc cu puțin timp înainte ca victima să nască și în timp ce mama fetei se întorsese deja acasă. Pe de altă parte, agresorul a declarat instanței că relațiile erau benevole, plus că fata mai și primea bani pe deasupra. Ce lecție au învățat autoritățile de nivel local și raional din această tragedie? Este întrebarea la care am vrut foarte mult să aflăm răspuns.
Despre cazul fetei care a adus pe lume un copil, la doar 11 ani, s-a aflat abia după ce nașterea a avut loc. Medicii de la Institutul Mamei și Copilului, acolo unde a fost internată mica lăuză, anunțau că procesul a decurs bine, fără complicații.
„În instituție a fost acordată toată asistența medicală și psihologică posibilă. Asta a permis ca atât mama, cât și copilul născut, să fie deja externați cu bine la domiciliu”, spune purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu.
Fata a născut la mijlocul lunii ianuarie, iar în acel moment încă nu se știa cu certitudine cine este tatăl copilului.
„La 13 decembrie, poliția din a fost sesizată de reprezentanții unui centru de sănătate din raion care ne-au comunicat că, în urma examinării unui control medical a unei minore de 11 ani, s-a constatat că aceasta este însărcinată. Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru viol săvârșită asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani. În cadrul cercetărilor urmează a fi efectuate acțiuni procesuale pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Totodată, a fost inițiată procedura de audiere a minorei în condiții speciale”, a zis purtătoarea de cuvânt a IGP, Diana Fetco.
Inițial, ea dăduse vina pe un băiat mai mare, dintr-un alt sat, dar, deși oamenii legii au încercat să-l găsească, nu au mai reușit. În cele din urmă, printr-o probă ADN, s-a aflat că fata a rămas însărcinată de la tatăl ei vitreg. Bărbatul, în vârstă de 49 de ani, rămăsese să aibă grijă de ea, și de frații ei, după ce mama lor plecase la muncă peste hotare. După confirmarea paternității, care a arătat o certitudine de 99,9%, acesta a fost reținut și acuzat de viol. În fața jurnaliștilor, bărbatul a refuzat să dea orice comentariu.
Dosarul a fost examinat în instanță timp de trei luni, iar la final, completul de judecată l-a condamnat la detenție pe viață. Am consultat și noi sentința, din care am aflat că tatăl vitreg a fost învinuit în șase episoade de viol.
Primul abuz a avut loc la sfârșitul lunii martie, iar ultimul în luna ianuarie, în primele zile, când fata era deja pe punctul de a naște. Potrivit mărturiilor din dosar, inculpatul a aflat despre sarcină în luna august și tot atunci a încercat să aplice metode despre avortare, care nu au dat rezultat. I-a cerut fetei să bea inclusiv oțet pentru a opri sarcina. În tot acest timp, copila mergea la școală, dar primele indicii, pentru cei din jur, despre faptul că ar putea să fie gravidă, au început abia în luna noiembrie, la Balul Bobocilor.
După ce autoritățile locale au reușit să obțină acordul mamei pentru a o verifica pe fată, în luna decembrie, medicul ginecolog a constatat că fata era în 33 de săptămâni de sarcină. După ce s-a constatat fapta, în țară a revenit și mama minorei. Femeia și-a luat fiica de la Centrul de Plasament și a adus-o acasă. Însă, chiar dacă se afla pe loc, acest fapt nu l-a împiedicat pe inculpat să mai abuzeze sexual fata. Cităm un fragment din sentința de judecată:
„Ultima dată a fost când eram însărcinată, în ianuarie. Mama a fost în ***** cu fratele mai mic să-i scoată o măsea. Pe fratele mai mare l-a trimis la magazin, tata vitreg i-a spus să meargă la magazin pentru că el vrea relații cu mine. Fratele mai mare știa”.
Pe de altă parte, inculpatul a declarat în instanță că relațiile sexuale au fost cu acordul fetei și neagă că au fost 6 episoade. În prezent, după ce a fost condamnat la închisoare pe viață, inculpatul se află la Penitenciarul 13, acolo unde își ispășește deja pedeapsa. Am încercat să înregistrăm un interviu cu acesta, dar a refuzat.
Și cu avocatul familiei victimei am încercat să discutăm, pentru a afla ce pași vor fi întreprinși în continuare, dar la fel nu a dorit să ofere comentarii. Recent, am revenit în localitatea unde s-a produs infracțiunea, intenția noastră a fost să discutăm cu autoritățile locale despre lecțiile învățate.
„Suntem în satul în care a avut loc acest caz, care a bulversat opinia publicată. Am revenit aici la 9 luni distanță, după ce fata de 11 ani a născut. Vrem să aflăm de la principalele autorități ale satului - primarul, asistenta socială, directoarea școlii și polițistul de sector - ce măsuri au fost luate ca astfel de situații să nu se mai repete”.
De la secretara primăriei, am aflat că primarul nu se află în țară, iar ea, fără acordul lui, nu oferă niciun comentariu. Am încercat să-l contactăm la telefon, însă nu ne-a răspuns. Am lăsat un mesaj, în speranța că ne va contacta, dar acesta a fost doar citit.
Am telefonat a treia oară primarul localității, însă acesta nu ne-a răspuns. Am încercat să discutăm cu secretara și asistenta socială din localitate, însă acestea au refuzat să ne vorbească fără acordul primarului.
Am mers și la polițistul de sector din localitate, dar nu l-am găsit la fața locului.
În cele din urmă, am reușit să vorbim la telefon cu directoarea adjunctă a școlii.
„Fetița merge la școală, fetița e bine. Fetița e copilul cel de clasa 6a care ar trebui să fie. Învață pe 6, pe 7, așa cum a învățat. Totul este bine, slavă Domnului că a trecut peste toate... și noi ca profesori, și fetița. Asta s-a întâmplat. Am lucrat mult cu dânsa și acuma se lucrează. Altceva nu vă pot spune. Cu noi se lucrează ca cadre didactice. Avem până la anul nou niște seminare de prevenire a cazurilor acestea, cu profesorii facem. De la direcția Chișinău vine o doamnă.
- Vreau să vă întreb, cum credeți, în acel moment la ce trebuia să atragă atenția cadrele didactice, pentru că asta s-a depistat foarte târziu? - Bun, dvs. v-ar fi trecut prin gând că un elev de clasa, de 11 ani, să-i atrageți cumva atenția, că ceva s-a schimbat? - Da, dar totuși schimbări oricum sunt, atât timp cât cu fiecare lună... - Copilul a venit după vacanța de vară, normal, ca un copil la școală. Septembrie, octombrie și noi în noiembrie depistat. Eu cred că nu s-a depistat târziu de către cadrele didactice.
De bănuit nouă nu ne-a dat. Eu știu că peste tot suntem puși noi ca cei mai vinovați, dar credeți-mă, eu am dus sarcina la doi copii, eu nu am văzut sarcina în ea. Chiar când s-a depistat, eu am spus: hai să nu vorbim, că nu cred. Așa că, da, eu știu că dintr-o parte e bine că, cum așa nu s-a observat? Iaca așa, nu am observat. Nu s-a observat”, ne-a spus directoarea adjunctă a gimnaziului, Larisa Dodon.
De la șefa direcției educație a raionului, am aflat că elevei i s-a oferit un program de studii special, adaptat noului statut, fiind încurajată să continue studiile.
„Noi ca comunitate locală ne-am văzut misiunea în a fi foarte flexibili pentru a asigura posibilitatea acestui copil, acestei eleve, să poată să-și urmeze parcursul școlar. De aici a venit și flexibilitatea în orarul organizării frecvenței către școala acestui copil, cu pauze mai mari care erau necesare, ținând cont de sarcina pe care o avea eleva respectivă. Cadrele didactice s-au dovedit a fi foarte înțelegătoare ca să organizeze în afara orelor de program obligatoriu, pentru susținerea, suportul și asistența de care a avut nevoie acest copil pe domeniul cunoașterii materialelor de studii, pe domeniul asistenței psihologice.
Iată pe acest al doilea domeniu s-au dovedit a fi foarte active ONG-urile din domeniul protecției copilului, serviciul republican de asistență psiho-pedagogică, ombudsmanul copilului, centrul de informare și documentare în domeniul dreptului copilului. Toate aceste instituții, ne-au ajutat ca în calitate de cadre didactice, colectiv pedagogic să găsim cea mai potrivită și necesară, și utilă măsură pentru a fi în suportul copilului care se afla în situație de risc”, spune Elena Gonța.
Funcționara recunoaște că este nevoie de mai multă implicare și pregătire din partea cadrelor didactice pentru a identifica la timp posibile cazuri de risc.
„Urmează să învățăm în continuare să fim mai atenți către toți copiii care ne înconjoară și cred că mai multe seminare, ore de instruire care au fost organizate în situația în care ne-am aflat ceva timp în urmă, vor fi ca o armă în plus pentru cadrele didactice din raionul nostru pentru a putea să fie mai precauți în problema riscului care poate interveni copiilor”.
Și pentru cei care gestionează munca asistenților sociali, acest caz a fost un exemplu clar că mecanismul de protecție a copilului nu a fost activat la maximum.
Un reportaj de Gabriela Ursu
Imagini și montaj de Vlad Glinjan