Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre de ce unii preoți din Moldova au devenit apostoli ai minciunii și războiului. În ultimele săptămâni am devenit martori ai unei implicări agresive a unor preoți și episcopi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.
Cel mai vizibil dintre toți este Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Sigur, nu este pentru prima dată când Episcopul Marchel sau alte fețe bisericești promovează discurs politic în slujbele religioase, inclusiv discurs de ură. Nici nu e premieră că susțin anumiți politicieni în alegeri.
Pentru prima dată însă au fost documentate cazuri în care zeci de preoți au adunat semnături pentru înregistrarea unor candidați la prezidențiale. Parohi de biserici din nordul și sudul republicii, îmbrăcați în sutane, au mers de la casă la casă și au adunat semnături pentru candidații susținuți de Ilan Șor și Moscova la alegerile din 20 octombrie.
Ce i-a determinat pe acești preoți să calce în picioare Constituția, normele legale și cutumele bisericești? În primul rând – banii! Trebuie să știți că cei mai mulți dintre acești preoți care îi îndeamnă pe creștini să voteze pentru anumiți candidați la alegeri nu o fac din convingeri sau pentru că simt că acești proaspeți politicieni sunt aleșii Domnului. Factorul care le-a determinat simpatia pentru anumiți candidați despre care nu știau nimic acum două luni, sunt cardurile bancare primite la Moscova și pe care le picură lunar câte 600-800 de dolari.
O republică întreagă i-a văzut pe acești preoți în pelerinaj politic în capitala Rusiei. Primii au plecat preoții militari, urmați de alții. În total, cam o sută de clerici. La plecare și întoarcere, acești preoți nu au putut explica cine le-a achitat călătoria. Și nici cu ce ocazie au fost invitați exact acum de Patriarhia Rusă care nu și-a mai amintit de ei de ani de zile. Mitropolia Moldovei a preferat să stea deoparte. A comunicat public doar că nu ea a suportat cheltuielile de călătorie, că aceste deplasări nu au fost coordonate cu ei și a condamnat implicarea clericilor în politică.
Și atunci, de cine ascultă preoții Mitropoliei Moldovei în activitatea lor? Canoanele bisericești stabilesc că primul de care ar trebui să dea ascultare este Mitropolitul. Autoritatea acestuia a scăzut însă considerabil în ochii unor clerici, în special din nord, după controversata scrisoare a Mitropolitului Vladimir către Patriarhul Kiril.
Vă amintesc că în scrisoarea apărută public cu un an în urmă, IPS Vladimir îl anunța pe conducătorul Bisericii Ruse că, din cauza asocierii cu Patriarhia Rusă, Mitropolia Moldovei este împinsă la periferia societății moldovenești. Mitropolitul nota că Biserica Ortodoxă Rusă este percepută în societatea moldovenească drept un avanpost al Kremlinului și un susținător al războiului din Ucraina.
Cu adevărat, în ultimii doi ani, Patriarhul Kiril și întreaga Patriarhie rusă s-au implicat deschis în susținerea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Cu toții am fost oripilați de imaginile cu preoții ruși care sfințeau o rachetă „Satan”, pregătită pentru a ucide oameni nevinovați din Ucraina. Asta chiar dacă în 2020, o comisie a Bisericii Ortodoxe Ruse a interzis preoților să mai sfințească rachete și alte arme de distrugere în masă.
Anume acestui Patriarh și preoților săi care sfințesc rachete „Satan” dau astăzi ascultare clericii propagandiști din Moldova, în frunte cu Episcopul Marchel. Apropo de Marchel, o investigație recentă realizată de NordNews, a arătat că activismul politic i-a adus o avere considerabilă. Trăiește într-o casă impunătoare din Bălți, are la poartă un Mercedes, iar tot de ce se înconjoară arhiereul debordează de lux.
Episcopul Marchel este cel mai vocal exponent al Mitropoliei Moldovei în promovarea agendei rusești la noi. În ultimii ani el a fost invitat permanent al Patriarhiei Ruse și a fost decorat de Patriarhul Kiril.
Despre Patriarhia Rusă, vă mai spun doar câteva lucruri. La nivel mondial, ea este percepută drept o extensie a influenței geopolitice a Kremlinului. Biserica Ortodoxă Rusă a fost implicată în mai multe cazuri notabile de influență și destabilizare în alte state. Cele mai cunoscute sunt ingerințele din Ucraina, Muntenegru, Macedonia, Georgia și, evident, Moldova. În toate aceste țări, Patriarhia rusă a folosit credința noastră în Dumnezeu în calitate de instrument pentru a crea destabilizări și a promova narațiuni confortabile Rusiei.
De aceea, vă spun verde în ochi: aveți grijă la preoții care seamănă ură și dezbinare în predicile bisericești. Papa Francisc a făcut săptămâna aceasta apel la pace în contextual războiului din Orientul Mijlociu. Oare de ce Patriarhul Kiril și biserica rusă fac apel la război și susțin candidații marelui corupt al Moldovei?