Reprezentanții formatului Nord-Baltic 8 au semnat la Chișinău un memorandum prin care reconfirmă sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova. Vicepremierul Mihai Popșoi a subliniat că vizita oficialilor este un „mesaj politic” și un „semn clar de susținere a aspirațiilor europene” al țării noastre.
„A fost semnat un memorandum de înțelegere interministerial între țările nordice și baltice și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, pentru întărirea capacităților noastre instituționale. Această colaborare va contribui la consolidare răspunsului nostru a capacităților instituționale și adaptarea rapidă la schimbările geopolitice”, a declarat Mihai Popșoi.
Ministrul a declarat că referendumul privind înscrierea aderării la UE ca obiectiv în Constituție este cel mai important test pentru a demonstra „că Moldova poate face ingerințelor rusești”, care ar încerca să deturneze parcursul european al Chișinăului printr-o „campanie de atacuri hibride”.
Prim-ministrul Dorin Recean a transmis un mesaj de recunoștință pentru sprijinul celor opt țări în eforturile de modernizare a Republicii Moldova, consolidarea securității, creșterea economică și dezvoltarea socială, în contextul reformelor implementate și a avansării în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
„O Moldovă rezistentă, democratică și prosperă va aduce o contribuție valoroasă la securitatea și stabilitatea regiunii și a Europei în ansamblu”, a subliniat premierul Dorin Recean.
Oficialii străini prezenți la eveniment au punctat avantajele Uniunii Europene, au evaluat pozitiv parcursul european al Republicii Moldova, au reiterat sprijinul pe care îl acordă țării noastre și au trecut în retrospectivă propria istorie a integrării țărilor baltice și nordice în UE.
Potrivit autorităților de la Chișinău, țările din formatul Nordic-Baltic au mobilizat resurse semnificative pentru a sprijini procesul de reformare și consolidare a instituțiilor democratice din Moldova, pentru asigurarea securității energetice a țării și oferirea de asistență umanitară. În 2023, acest sprijin s-a ridicat la 128,4 milioane de euro.
După întâlnirile cu oficialii locali, delegații europeni vor efectua mai multe vizite în teritoriu.
Astfel, la Universitatea de Stat din Bălți, se vor deplasa miniștrii afacerilor externe din Lituania, Danemarcei și Islandei, pentru a intra în dialog cu reprezentanții mediului de afaceri, autoritățile și membri ai comunității din municipiul Bălți.
La Universitatea de Stat din Comrat vor lua cuvântul miniștrii afacerilor externe ai Letoniei, Norvegiei și secretarul de stat a Finlandei, iar la Palatul de Cultură din Ungheni va avea loc dialogul cu oficialii de externe din Suedia și Estonia.
Precizăm că din formatul Nordic-Baltic 8 (NB8) fac parte: Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia. Nordic-Baltic 8 este un format de cooperare regională pe subiecte regionale și internaționale de actualitate. Anul curent, NB8 este prezidat de Suedia, care a preluat coordonarea formatului de la Letonia.