Percheziții de amploare în Republica Moldova. Oamenii legii au efectuat 88 de descinderi într-o singură zi, după ce au aflat că peste 100 de tineri au fost instruiți pentru a provoca dezordini în masă în ziua alegerilor din 20 octombrie. Potrivit PCCOCS, aceștia au participat la sesiuni de pregătire în Rusia, Bosnia și Herțegovina și Serbia, organizate de instructori străini conectați la grupuri militare private precum „Wagner” și „Ferma”. Planurile le-au fost însă date peste cap de autoritățile de la Chișinău, care au și reținut patru indivizi.
Potrivit oamenilor legii, instruirile au avut loc într-o pensiune din suburbia Moscovei, sub pretextul participării la un program cultural și turistic. Alții au fost trimiși la antrenamente avansate în Serbia și Bosnia și Herțegovina.
Tinerii au fost instruiți în tactici de dezbinare națională și destabilizare a ordinii constituționale, învățând tehnici de provocare a organelor de ordine publică, utilizarea armelor non-letale, confecționarea de articole de incendiere și explozibile artizanale, precum și manevrarea dronelor echipate cu explozivi.
După percheziții, patru moldoveni care au participat la antrenamentele din tabere de gherilă din Bosnia și Herțegovina și Serbia au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.
Autoritățile au confiscat bunuri și bani, în valoare totală de peste 1.600.000 lei, inclusiv liste cu numele activiștilor, pliante, laptopuri, telefoane mobile, haine inscripționate și cartele bancare de la bănci rusești. Toate ar fi fost destinate organizării protestelor violente.
Investigațiile au scos la iveală relațiile membrilor grupului infracțional cu partide politice afiliate unui partid declarat neconstituțional. De asemenea, au fost ridicate dovezi privind organizarea de activități ilegale, precum și o ștampilă a unei organizații neguvernamentale.
Banii și obiectele confiscate vor fi anexate la dosarul penal, iar procurorii urmează să stabilească acuzațiile împotriva persoanelor implicate în pregătirea acestor dezordini. Autoritățile avertizează tinerii să se abțină de la implicarea în acțiuni ilegale care ar putea duce la violență și distrugeri, amintind că astfel de fapte sunt pedepsite cu până la 8 ani de închisoare.
Amintim că pe 30 septembrie 2024, șapte bărbați au fost condamnați la închisoare într-un alt dosar penal, pentru încercarea de a provoca dezordini în masă.