Într-un stat parlamentar, cum este Republica Moldova, președintele țării are atribuții limitate, dar importante pentru un echilibru care să asigure o guvernare bazată pe valorile democrației. Totuși, experții în drept constituțional precizează: șeful statului nu repară drumuri, nu majorează salarii și nici nu anulează datoriile cetățenilor. Ce poate și ce NU poate președintele, aflați în cele ce urmează.
O analiză superficială a programelor electorale, dar și a promisiunilor făcute de candidați arată că cel puțin unii își asumă cu mult mai mult decât ar putea face. Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale ne amintește că, totuși, Republica Moldova nu este un stat prezidențial.
„Președintele Republicii Moldova nu este cel care construiește drumuri, cu atât mai mult am văzut niște promisiuni năstrușnice. Unul dintre candidați promitea că va anula ratele la creditele bancare. Acestea sunt manipulări absolut inadmisibile opiniei publice care nu au nimic în comun cu realitatea. Polul de putere în Republica Moldova, de guvernământ în Republica Moldova totuși revine Guvernului, nu președintelui”.
Conform Constituției, Republica Moldova este stat parlamentar, ceea ce înseamnă că rolul-cheie în promovarea politicilor și reformelor revine Parlamentului. Totuși, Legea Supremă îi rezervă președintelui un rol important în promovarea vectorului extern al țării, dar și în domeniul apărării.
„Președintele are un rol important în domeniul apărării chiar dacă există Ministerul Apărării care se află sub controlul guvernamental, totuși, șeful Marelui Stat Major care este de fapt șeful nemijlocit al armatei, este desemnat de către președintele Republicii Moldova. În general, președintele este comandantul suprem și are atribuții foarte largi în domeniul apărării. Tot timpul a existat o întrebare: cine promovează politica externă a Republicii Moldova, ministrul de Externe sau președintele republicii? Cred că este și în acest caz o competență pe care o copartajează președintele cu membrii Guvernului”.
Potrivit Constituției Republicii Moldova, printre atribuțiile președintelui se numără și convocarea Parlamentului, dizolvarea Guvernului, dreptul la inițiativă legislativă, promulgarea legilor, acordarea gradelor militare supreme prevăzute de lege, acordarea rangurilor diplomatice, dar și soluționarea problemelor cetățeniei Republicii Moldova și acordarea azilului politic.