S-a decis. Pe 28 septembrie ne vom alege Parlamentul. Ziua scrutinului a fost votată, astăzi, de Legislativ, la propunerea deputaților PAS. Opoziția a votat împotrivă, pentru că și-a dorit ca parlamentarele să fie desfășurate cu două luni mai devreme, mai exact pe 28 iulie.
Data alegerilor parlamentare a fost stabilită cu votul a 57 de deputați PAS. Autorii proiectului au și explicat de ce anume a fost aleasă ziua de 28 septembrie.
„Am decis să stabilim data de 28 septembrie pentru ca să oferim suficient timp partidelor să se pregătească pentru această campanie. Dacă am fi stabilit mai devreme s-ar fi întâmplat două chestii, unele nu ar fi reușit să se pregătească de campanie, admitem că unele ar vrea să se asocieze în structuri mai complicate cum ar fi blocuri și asta le-ar fi creat anumite impedimente. Plus, vara toată lumea își ia vacanță, merge la mare, la soare și este bine ca cât mai multă lumea să fie implicată în procesul electoral”, a menționat deputatul PAS, Vasile Grădinaru.
Opoziția a venit astăzi cu inițiativa ca alegerile parlamentare să fie organizate pe 28 iunie, doar că inițiativa lor a fost respinsă.
„Un proiect de hotărâre ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 28 iulie. Așa este voința cetățenilor, să fie cât mai repede, oamenii sunt obosiți de aceste instituții inutile, de această propagandă, de minciună și de crizele generate de guvernarea PAS”, a subliniat deputatul BCS, Vlad Batrîncea.
„Mi-am amintit de acele cuvinte clasice din acel cântec: „Этот день мы приближали, как могли”. Ați stabilit data de 28 septembrie ca zi a alegerilor parlamentare și în același timp în loc să dați CEC-ului ceea ce i se cuvine, 70 de zile pentru pregătirea acestor alegeri, le dați 150 de zile. Da oare pentru ce atât timp, ei sunt neputincioși să organizeze în 70 de zile așa cum prevede legea?”, a punctat deputatul neafiliat, Vasile Bolea.
„Așa și nu îmi dau seama care este problema colegilor din opoziție, dacă e septembrie e prea târziu, dacă era iunie era prea devreme, dacă era iulie era prea cald și arșiță, dacă era august ei trebuie să se ducă să se odihnească și să-și ia un pic de concedii. E clar că nu este despre data sau luna acestor alegeri, este despre frica lor de aceste alegeri”, a menționat deputata PAS, Doina Gherman.
În perioada următoare, Comisia Electorală Centrală urmează să elaboreze și să aprobe toate actele necesare pentru organizarea și desfășurarea scrutinului parlamentar din toamnă. Mandatul actualului Parlament expiră la data de 11 iulie. Potrivit legii, scrutinul parlamentar urmează să fie organizat la cel mult trei luni de la această data.