33 de persoane au fost trimise în judecată pentru trafic de ființe umane doar în prima jumătate a anului 2024, iar 30 au fost deja condamnate, primind pedepse de până la 16 ani de închisoare. Potrivit PCCOCS, abuzatorii a 75 de victime au ajuns să fie investigați penal.
Dintre cele 75 de victime, 15 sunt copii, inclusiv un băiat. Deși numărul total al victimelor este mai mic față de aceeași perioadă din 2023, s-a înregistrat o creștere a numărului de cauze penale privind traficul de ființe umane: 32 de cazuri în 2024, față de 23 în 2023. Din cele 32 de cauze noi, 10 privesc traficul de copii.
Învinuiții au fost deconspirați pentru diverse forme de exploatare, inclusiv exploatarea sexuală și pornografia infantilă, dar și cazuri mai complexe, cum ar fi folosirea femeilor pentru mame surogat și migrația ilegală. Majoritatea victimelor erau ademenite cu promisiuni false de locuri de muncă bine plătite în străinătate.
În cadrul campaniei naționale „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane,” PCCOCS a oferit o serie de recomandări pentru prevenirea acestui fenomen.
Procurorii atrag atenția asupra mai multor indicii care pot semnala riscuri atunci când primești o ofertă de muncă în străinătate. Este esențial să verifici:
- Licența companiei de angajare – Aceasta trebuie afișată în oficiul companiei sau prezentată la cerere.
- Contractele de muncă – Verifică dacă există un contract între compania din Moldova și cea din străinătate, dar și un contract direct între tine și compania străină. Ambele trebuie înregistrate la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Chișinău.
Alte măsuri de prevenire:
- Obține cât mai multe informații despre persoana și compania cu care semnezi contractul – află numele complet, adresa și datele de contact ale companiei;
- Anunță rudele și prietenii – Spune-le unde urmează să călătorești, care este itinerarul și unde vei fi cazat;
- Nu-ți lăsa pașaportul la nimeni – Indiferent de motiv, nu da pașaportul niciunei persoane, nici măcar în timpul procesului de perfectare a actelor;
- Fii precaut cu ofertele de muncă „generoase” – Dacă angajatorul îți finanțează biletul de călătorie și alte documente, există riscul să ajungi îndatorat față de acesta. În plus, companiile care refuză să ofere informații clare sau nu sunt înregistrate în Moldova trebuie evitate.
Dacă ai îndoieli cu privire la o ofertă de muncă, autoritățile recomandă să contactezi imediat:
- Procuratura Generală: +37369999021 / antitrafic@procuratura.md;
- Centrul de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Poliției: +37322254998;
- Centrul Internațional „La Strada”: 0 800 77777.