Asociația Promo-LEX cere instituțiilor statului să investigheze cel puțin 25 de cazuri în care nu a fost asigurat dreptul de a vota într-un mod secret și liber exprimat. S-ar fi întâmplat la o casă de bătrâni din Comrat, în timpul votării cu urna mobilă. Din imagini se vede cum membrul biroului electoral aplică ștampila „Votat”, fără ca alegătorul să-și exprime clar opțiunea de vot.
Pe imagini, în cel puțin două cazuri, se observă cum ștampila a fost aplicată în favoarea candidatului Alexandr Stoianoglo de către medicul prezent, nu de către alegător.
„- Cine este acesta? - Stoianoglo. - Socialist ori comunist? - Luptător pentru adevăr. - Este. - Dar cine e dușman? -... ”
Purtătoarea de cuvânt a PSRM, partid care îl susține pe Alexandr Stoianoglo, nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje pentru o reacție.
Cu încălcări s-ar fi desfășurat și referendumul. Pe imagini se vede cum medicul întreabă o persoană în etate: „În Europa sau acasă?”. Pacienta îi răspunde „Nu știu”. Atunci medicul concretizează „Vă este bine aici acasă?” și primind răspunsul „Bine”, cu mâna lui, în locul pacientului, ștampilează opțiunea NU la referendum.
Într-un alt cadru, medicul face judecăți de valoare la alegerile pacienților care au decis să voteze pentru „Acasă”: „Așa e corect”, „Acasă e mai bine, așa cred și eu”.
„Considerăm inadmisibilă inacțiunea membrilor biroului electoral a secției de votare, care nu au intervenit pentru a opri încălcarea secretului votului, dar și asumarea dreptului de vot în locul altei persoane”, subliniază Promo-LEX, care a sesizat Comisia Electorală Centrală și Inspectoratul General al Poliției.
Contactați de TV8, reprezentații CEC ne-au spus că au recepționat și examinează sesizarea făcută de Asociația Promo-LEX: „La moment, situația relatată în sesizare este examinată. Au fost solicitate explicațiile de rigoare de la membrii biroului electoral al secției de votare menționat. Despre rezultate și acțiunile ce vor fi întreprinse, vom comunica ulterior”.
Poliția a inițiat o cauză penală în baza sesizării Promo-LEX. TV8 a încercat să ia legătura și cu administrația azilului de bătrâni, vizat de observatori, dar nimeni însă nu a răspuns la apelurile noastre.
Codul Penal prevede pentru votarea unei persoane în locul alteia amendă de până la 2.500 de lei, până la 200 de ore de muncă neremunerată sau până la 3 ani de închisoare.