Pe lângă schema cu transferurile de la banca rusească Promsvyazbank, o altă formă penală, de a introduce bani în țară, este cea fizică: prin intermediul celor care plecau la Moscova, la congresele blocului politic „Victoria - Pobeda”. Cea mai de amploare captură a fost în luna aprilie, atunci când, în urma a peste 100 de percheziții la aeroport, de la pasageri a fost ridicat peste un milion de dolari americani. În timp ce călătorii susțineau, pentru presa afiliată lui Ilan Șor, că banii le aparțineau personal, poliția și procuratura au declarat că aceștia aveau rolul de cărăuși, adică de transportatori de bani. Pe de altă parte, cei din blocul politic au declarat că sunt victimele unei răfuieli politice.
„Filmați, uăi! Lasă baba! Eu am venit acasă, iar voi nu mă lăsați?! Îți spun să te dai la o parte! Ferește-te! Ia-ți mâinile!”
Scandalul de proporții s-a iscat pe Aeroportul Internațional Chișinău, în noaptea de 22 spre 23 aprilie, în timp ce pasagerii care reveneau de la Moscova au fost anunțați despre verificarea bagajelor. O bună parte dintre ei sau opus, luându-se la îmbrâncit cu oamenii legii. La ieșire, acolo se aflau și colegii noștri Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, au fost destul de rezervați în declarații. În timp ce surse avizate au declarat pentru TV8 că persoanele au participat la constituirea blocului politic „Victoria Pobeda”, organizat de Ilan Șor, condamnat penal în dosarul „Furtul miliardului”, această femeie a negat că a negat acest fapt.
„- La Moscova? Am fost în weekend. - Ați participat la congres? - Nu. - Dar ce ați făcut la Moscova? - Da ce te interesează? - De ce să nu mă intereseze? - Da ce ce să te intereseze? Am fost la weekend. - Eu nu vreau să vorbesc cu tine”.
Iar pentru postul TV6, afiliat fostului partid politic Șor, scos în afara legii, unii pasageri au declarat că au mers la Moscova pentru că au rude acolo sau pentru investigații medicale. S-au plâns și de faptul că li s-au luat banii, în urma controalelor bagajelor: sub 10 mii de euro la fiecare.
„Am fost la medic, aveam sub 10 mii”.
„- Am fost verificată, mi s-au luat banii. Fiul meu locuiește în Rusia. El mi-a dat acești bani, pentru că pensia este mică. - Cât ați avut? O sumă mare? 9500. - Vi i-au luat pe toți? - Da”.
„Copiii mi-au dat. 9500 de dolari”.
„Mă duceam la medic, am fost reținută, mi-au fost luați banii. Când am plecat, aveam cu mine acești 10 mii de dolari. Am mai cheltuit puțin, pe 15 trebuie să merg din nou, deja la medic”.
A doua zi, după acest incident, s-a aflat ce mai exact s-a întâmplat pe aeroport. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, pasagerii, majoritatea vârstnici, după ce au participat la fondarea blocului politic, au fost atrași într-o schemă de contrabandă în proporții deosebit de mari. La revenire, aceștia aveau misiunea de a introduce în țară bani, pe care mai apoi trebuiau să-i dea unor persoane care aveau funcția de „colectori”. Sumele variau, dar nu trebuiau să depășească 10 mii de euro - plafonul maxim pentru nedeclararea bunurilor la traversarea frontierei.
„Acele persoane erau doar cărăuși. De obicei, persoana avea în portmoneu bani 9500 de dolari, 6000 de dolari, dar nu depășea, iar aparte remunerarea era aparte. În portmoneu erau delimitați, puși deoparte. La Aeroport au fost 135 de percheziții și 27 în afara aeroportului, prin țară. La moment, persoane nu au fost reținute”, a spus procurorul-șef interimar al PCCOCS, Victor Furtună.
În urma perchezițiilor, după verificarea bagajelor, oamenii legii au identificat și ridicat sumele de 62 mii ruble rusești, circa 3 mii de euro și peste un milion de dolari americani. La fel, de la pasageri au fost luate 128 de telefoane mobile.
„Conform documentărilor care s-au reușit, o parte din persoane care au reușit să intre cu banii în țară au transmis acelui colector banii, fie în mașini, fie în sălile din aeroport”, a zis șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.
Implicarea vârstnicilor în aceste acțiuni a fost criticată de premierul Dorin Recean.
„Zilele trecute am văzut cum grupul criminal Șor utilizează deja bătrânii. Acest lucru este foarte cinic, să utilizezi bătrânii în calitate de transportatori de bani, în numerar. Instituțiile au sechestrat peste 1 milion de dolari, în numerar. Am să solicit în continuare ca acestea să fie vigilente pentru că astfel de tentative vor continua. Eu vreau să remarc următorul lucru, că acești bani sunt bani murdari, bani din crimă organizată, bani din amenințarea asupra statului”, spunea premierul Dorin Recean.
Un incident similar a avut loc și în luna iunie, atunci când zeci de cetățeni moldoveni au revenit, pe cale aeriană, de la congresul blocului politic Pobeda.
Imaginile au fost făcute publice de Marina Tauber, care a calificat acțiunile poliției drept un abuz. Pe lângă îmbrânceli, la aeroport, oamenii au scandat „Rușine”.
După aceste incidente, Poliția de Frontieră a declarat că o persoană a fost acuzată de huliganism, iar altele trei - documentate pentru tulburarea ordinii publice.
La sfârșitul lunii iulie, blocul politic, format din patru partide, a solicitat înregistrarea pentru referendumul constituțional și pentru alegerile prezidențiale. Comisia Electorală Centrală a refuzat, invocând câteva motive, cum ar fi: numele blocului este similar cu al unui partid aflat în componența formațiunii, finanțarea ilegală, dar și pentru că Marina Tauber figurează pe lista sancțiunilor internaționale. De altă parte, reprezentantul blocului a menționat că formațiunea ar fi îndeplinit toate prevederile legale și a anexat toate actele necesare.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagini și montaj de Vlad Glinjan