Anual în Republica Moldova zece mii de persoane fac accident vascular cerebral, iar peste 3000 mor din această cauză. Țara noastră este printre primele în lume în ceea ce privește incidența AVC, iar asta a determinat autoritățile să inițieze o campanie de informare. Aceasta a început chiar astăzi, când este marcată ziua mondială a accidentului vascular cerebral.
Claudia Oleinic se numără printre persoanele care recent au suferit un accident vascular cerebral. Femeia ne-a povestit prin ce a trecut acum o săptămână.
„Pe data de 24 octombrie am simțit că mă doare capul, mâinile picioarele nu se mișcau bine, nu-mi simțeam limba în gură. I-am spus norei, Tatiana, nu știu ce e cu mine.”
Noroc de rude, care imediat au chemat ambulanța. Femeia a fost transportată la Institutul de Medicină Urgentă, iar când a ajuns la spital nu putea mișca absolut deloc partea stângă a corpului.
„Au reușit să îmi facă operație, mi-a făcut operație și mi-a scot două tromboze, după finisarea operației m-am scos pe coridor, iar eu am spus medicilor un mare mulțumesc. Toată populația din Moldova, dacă simțiți un pic de amețeală, tremură vocea, picioare și mâinile nu se mișcă, imediat chemați ambulanța.”
Acum, starea pacientei este una bună, s-a recuperat în totalitate și asta doar pentru că a ajuns la spital în timp util, spun medicii.
„-Astăzi vă simțiți mai bine?- Daniela, totul este bine.- Mă bucur că totul este bine.- Vă mulțumesc mult.”
„Datorită faptului că pacienta s-a dresat la timp, mai bine spus feciorul acesteia a telefonat la serviciul 112, imediat ce a văzut care sunt simptomele și pacienta a fost transportată în primele două ore de la debutul simptomelor.- Cum se simte acum?- În urma procedurii de tromboliză s-a restabilit practic complet, mișcările în hemicorpul drept sunt restabilite și asta înseamnă un caz de succes.”
Simptomele specifice unui AVC pot fi asimetria feței, vorbirea incorectă și slăbiciunea unui braț. Recunoașterea acestor semne și apelul imediat la serviciul de urgență 112 pot salva vieți. În acest context, Ministerul Sănătății, în colaborare cu Biroul de Cooperare al Elveției, au lansat astăzi o campanie de conștientizare menită să ajute populația să recunoască semnele timpurii ale AVC-ului.
„Bunicule, ține.- Mulțumesc, scumpa mea.”
Datele arată că peste 30% dintre persoanele care suferă de AVC rămân dependente de îngrijire pe termen lung, dacă nu primesc ajutor la timp. În ultima perioadă accidentele vasculare cerebrale se înregistrează și în rândul populației tinere, susține ministra Sănătății Ala Nemerenco, iar până în 2030 ar putea deveni principala cauză de mortalitate.
„AVC-ul a întinerit considerabil în toată lumea și astăzi el afectează nu doar persoanele în etate, afectează chiar și persoanele care au vârsta aptă de muncă, la tineri și se înregistrează cazuri și la copii. Astfel, trebuie să fim foarte alertați de această epidemie s secolului 21 și să o tratăm foarte serios.”
În ultimii doi ani, în țara noastră a fost dezvoltată o rețea națională de centre pentru tratament AVC. Au fost deschise 13 centre în cadrul spitalelor raionale din țară, acestea fiind dotate cu tomografe computerizate, aparate de telemedicină și altele. Centrele au contribuit la reducerea considerabilă a timpului de la apariția simptomelor până la internarea pacientului. În ultimele nouă luni peste 7000 de persoane suspectate cu AVC au primit îngrijiri medicale în aceste centre. Costul acestui proiect a fost de 200 de milioane de lei.