Victoria Maiei Sandu în cursa pentru Președinție a fost una previzibilă și marchează continuarea cu succes a drumului european al Republicii Moldova. Opinia a fost exprimată de analistul politic Anatol Țăranu în cadrul ediției de luni, 4 noiembrie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
„Un rezultat care mai trebuie analizat, dar este evident că această victorie a fost una așteptată pentru Maia Sandu, chiar dacă la un moment, au apărut îndoieli în acest sens. Principalele previziuni s-au adeverit totuși. Președintele în funcție a câștigat, iar asta înseamnă și un succes pentru cursul european”, a subliniat Anatol Țăranu.
Potrivit lui Țăranu, urmează un alt test extrem de important, alegerile parlamentare din 2025.
Iar politologul Ian Lisnevschi consideră rezultatele alegerilor încă trebuie analizate.
„Această campanie va trebui analizată mult timp, deoarece au apărut mulți factori care rămân de studiat. Eu aș spune că jocul nu s-a terminat”, a menționat Ian Lisnevschi.
De cealaltă parte, politologul Vlad Kulminski a remarcat că rezultatul înregistrat de Maia Sandu la prezidențiale reprezintă o inovație politica moldovenească. Kulminski crede că Moldova se va confrunta cu reformatări serioase a terenului de centru-stânga și este încrezător că vor exista schimbări în țară atât pe flancul de stânga, cât și cel de dreapta.
„Am văzut în campania electorală cum Stoianoglo a fost reticent să vorbească în numele Partidului Socialiștilor și s-a distanțat serios atât de partidul însuși, cât și de liderul acestuia, Igor Dodon. A încercat să se distanțeze și de Ilan Șor, și poate că asta explică parțial rezultatele obținute”, crede expertul.
Politologul crede că procesele de reformare a unor partide sunt inevitabile, în unele cazuri fiind deja în desfășurare, dar vor câștiga avânt.
Turul doi al alegerilor prezidențiale, din 3 noiembrie, a fost câștigat de Maia Sandu, cu 55% din voturi.