Cauza penală în care judecătorul Oleg Melniciuc este învinuit de hărțuirea sexuală a unei eleve de 19 ani a fost trimisă în judecată pe 17 octombrie. Potrivit Procuraturii Generale, învinuitul pledează nevinovat.
Oleg Melniciuc este unul dintre cei mai controversați magistrați din Republica Moldova. Șirul infracțiunilor de care a fost bănuit, cercetat sau condamnat, se întinde din timpul guvernării comuniste, până în prezent. Magistratul a fost cercetat și judecat penal în trei dosare. Este condamnat penal de prima instanță pentru îmbogățire ilicită. Judecătorul deține mai multe imobile de sute de mii de euro în Chișinău și un apartament în București.
În pofida problemelor cu legea, Melniciuc a fost de mai multe ori promovat în funcție de CSM. Asta chiar dacă doi președinți ai republicii i-au respins candidatura, din cauza suspiciunilor de lipsă de integritate.
Potrivit ultimii acuzații, în perioada februarie-aprilie 2022, victima se afla la stagiul de practică și ar fi fost ademenită de mai multe ori în biroul de serviciu al judecătorului, unde ar fi fost supusă la un comportament fizic și verbal agresiv cu tentă sexuală.
Conform expertizei, victima a fost afectată psihologic.
Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul riscă amendă de la 25.000 la 32.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 180 de ore sau închisoare de până la 2 ani.
”Judecătorul din iad” și multiplele sale conflicte de interese
În anul 2008, Melniciuc deținea funcția de președinte interimar al Judecătoriei Rîșcani. În această calitate, a semnat o recomandare pentru fiica unui coleg magistrat pentru a fi înscrisă în condiții privelegiate la Facultatea de Drept a USM, fără achitarea taxei de școlarizare.
În anul următor, Melniciuc a fost implicat în scandalul evenimentelor de pe 7 aprilie 2009. A fost supranumit „judecătorul din iad” pentru că a eliberat mandate de arest pe numele a zeci de protestatari, mulți dintre ei maltratați violent. Procedura a încălcat și legea, întrucât magistrații au judecat în incinta comisariatelor de poliție.
Melniciuc nu a fost condamnat pentru evenimentele din 2009 și a continuat să activeze în sistemul judiciar.
În anul 2012, magistratul a fost implicat într-un conflict de interese. Judecătorul a examinat o cauză care viza o rudă de a sa. A doua zi după ce cazul a fost denunţat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul a spus că nu a „observat” că în acte figura numele fiicei nașilor surorii sale şi a depus cerere de abținere de la examinarea cauzei. Chiar dacă unul din participanţii la proces, a cerut CSM sancţionarea disciplinară a judecătorului, asta nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, Melniciuc a fost promovat.
La 26 decembrie 2012, CSM a decis să-l propună pe Melniciuc la funcţia de preşedinte al Judecătoriei Râşcani, rămasă vacantă după pensionarea lui Ion Timofei. Candidatura sa a fost refuzată de președintele de atunci a Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Oficialul și-a motivat decizia sa astfel: „În viziunea mea, activitatea domnului Melniciuc în calitatate de vicepreședinte și cea de înfăptuire a justiției în unele cauze civile sunt activități desfășurate cu abateri de la normele Legii cu privire la statutul judecătorului și Codului de etică a judecătorului, precum și în condițiile existenței conflictului de interese”.
Contrar voinţei şefului statului, Melniciuc a fost numit în funcţia de președinte de CSM, acolo unde naşul său de cununie, Mihai Poalelungi, tot el președinte CSJ, era membru.
Investigații despre averi de milioane și relația cu „jurnaliștii răpănoși”
Anul 2013 a fost unul bogat în scandaluri mediatice pentru Melniciuc. Acesta a fost nevoit să se retragă de la examinarea unui dosar dintre “MoldovaGaz” şi ANRE, din cauza unei ieşiri necontrolate. Magistratul i-ar fi spus, înainte de proces, reprezentantei ANRE: „De unde i-aţi scos pe răpănoşii ăștia de jurnalişti? Credeţi că o să v-ajute?”. După ce replica a ajuns în presă, judecătorul a fost nevoit să se retragă de la examinarea cauzei, dosarul fiind preluat de un alt magistrat.
Al doilea scandal a fost provocat de declarația sa de avere. Conform investigației Anticorupție de atunci, Melniciuc având venituri mai mici de 100 mii de lei, deținea o casă luxoasă în capitală, în valoare de mai multe milioane de lei, și o mașină de 17 mii de euro. De asemenea, pe numele mamei sale, o pensionară în vârstă de 76 de ani, erau înregistrate trei spații comerciale cu o suprafață totală de aproximativ 500 de metri pătrați și un teren, toate fiind amplasate în Chișinău. Deși valoarea averii înregistrate pe numele mamei sale depăsea patru milioane de lei, femeia locuia într-o casă modestă din satul Mândâc, raionul Drochia. Plus la aceasta, mama i-a făcut magistratului mai multe donații financiare.
Tot atunci, Procuratura Anticorupție a sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să verifice un posibil conflict de interese în privința președintelui Judecătoriei sectorului Râșcani, Oleg Melniciuc. Sesizarea viza modul în care mama și soacra lui Oleg Melniciuc au cumpărat apartamente la preț redus în blocul de pe strada Hristo Botev din Chișinău, destinat angajaților Judecătoriei Râșcani și celor ai Curții Constituționale. Însuși magistratul, anunța inițial că, deși deține spații locative, ar mai vrea apartamente pentru a le oferi copiilor săi.
Procuratura Anticorupție a decis neînceperea urmăririi penale pe acest caz.
În același bloc, printr-o decizie separată și fără să fi solicitat, a primit apartament și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, fapt care a ieșit la iveală în anul 2016 prin aceeași investigație Anticorupție.
În 2015, în calitate de președinte al Judecătoriei Rîșcani, Melniciuc a avut un conflict cu avocatul Aliona Dragomir. Aceasta îl acuza pe magistrat de atitudine nedemnă în procesul de înfăptuire a justiției, dar și de atitudine părtinitoare față de clientul său, prezentând câteva înregistrări audio în acest sens.
Deși Completul de Admisibilitate a concluzionat că există o bănuială rezonabilă că Oleg Melniciuc a încălcat legea, Colegiul Disciplinar a încetat procedura disciplinară împotriva acestuia. Atunci, doar doi din opt membri au pledat pentru sancționarea judecătorului.
Primul dosar penal!
În 2016, după optimizarea hărții judecătorești din Chișinău, Melniciuc a candidat la funcța de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. Propunerea de numire, venită de la CSM, a fost respinsă de președintele Igor Dodon, întrucât „nu a obținut încrederea și susținerea din partea Președintelui Republicii”.
În 2017, Melniciuc ajunge din nou în centrul unui scandal media, după ce a ieșit la iveală faptul că 27 de judecători și procurori au devenit avocați, după ce inițial au primit refuz din partea Comisiei de licențiere a Uniunii Avocaților. Aceștia au contestat decizia Comisiei în instanță, iar Melniciuc, în calitate de judecător de caz, le-a oferit câștig de cauză.
2017 i-a purtat ghinion magistratului. Procurorii i-au înaintat învinuirea într-un dosar de îmbogățire ilicită. Melniciuc a devenit astfel primul magistrat urmărit penal pe acest articol. Potrivit procurorilor, în anii 2014-2016, familia magistratului a obținut venituri de 1.444.958 lei, dar a efectuat cheltuieli de 2.085.101 lei. Acest fapt indica asupra unei diferențe de peste 600 de mii de lei dintre venituri și cheltuieli.
Pentru 2015, Melniciuc a indicat în declarația sa de avere o donație de 150 mii de lei de la mama sa, în vârstă de 79 de ani. În pofida acestei donații, mama sa nu a arătat niciun venit la FISC în acel an. În privința locuințelor, Melniciuc a arătat că locuiește într-o casă la sol în municipiul Chișinău, o altă casă a moștenit-o de la părinți și că în anul 2015, la prețul preferențial de 29.520 de euro, a dobândit un spațiu comercial de 82 de metri pătrați la parterul unui bloc construit în același an pentru asigurarea cu locuințe a angajaților Judecătoriei Râșcani și Curții Constituționale.
Al doilea dosar penal!
Pe 6 februarie 2018, judecătorul a fost pus sub învinuire într-un nou dosar, de data aceasta, pentru trafic de influență. Potrivit presei de atunci, Melniciuc ar fi luat mită de 100.000 de euro, de la un agent imobiliar, care și l-a denunțat. Miezul discordiei între cei doi ar fi fost un imobil de pe strada Kiev din capitală, demolat în baza unor decizii ale Judecătoriei Rîșcani.
Melniciuc a fost judecat în dosarul privind îmbogățirea ilicită fără a fi suspendat din funcție, chiar dacă procurorul general a depus la CSM cereri în acest sens. Condamnarea propriu zisă în primul dosar penal a venit în 2021. Melniciuc a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, într-un penitenciar de tip închis și a fost privat de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani.
Judecătorul a atacat decizia primei instanțe la Apel, unde dosarul bate pasul de loc de aproape 3 ani. În 2022 au fost programate doar trei ședințe de judecată, dintre care una a fost amânată, iar alta nu a avut loc. În 2023, au fost programate cinci ședințe, dintre care două au fost amânate, iar una nu a avut loc. Procesul se află la etapa cercetării judecătorești, după ce instanța a dispus efectuarea unei expertize economico-financiare, la solicitarea magistratului.
Cauza penală privind traficul de influență a fost clasat pe 22 ianuarie 2023, prin ordonanța lui Roman Statnîi, care în acea perioadă ocupa funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție. Acesta a dispus scoaterea lui Oleg Melniciuc de sub urmărire penală, pentru că nu ar fi existat elemente de infracțiune.
Mai mult de atât, Melniciuc a obținut în judecată și achitarea de către stat a unui prejudiciu moral de 500.000 de lei pentru faptul că a fost cercetat penal fără temei.
Melniciuc, tot mai bogat
În anul 2023, magistratul a primit mai multe donații financiare valoroase și a reușit să facă achiziții imobiliare de peste o sută de mii de euro, potrivit declarației de avere pe care a depus-o la Autoritatea Națională de Integritate. Conform documentului, judecătorul a primit o donație de 50 de mii de euro de la mama sa. Tot ca donație, a primit și un teren intravilan de 5 ari, evaluat la peste 300 de mii de lei și un alt bun imobil care ar valora aproape 73 de mii lei. Oleg Melniciuc a declarat pentru TV8 că bunurile imobile respective nu sunt dintre cele vizate în dosarul penal privind îmbogățirea ilicită. „Imobilele sunt dobândite cu foarte mulți ani în urmă. Mama era într-o situație de sănătate precară, pentru că ulterior a decedat. Pe lumea cealaltă nu-ți mai trebuiesc și a hotărât să le doneze”, a precizat judecătorul.
Melniciuc a indicat în declarația de avere și un apartament de 64 de metri pătrați, cumpărat anul trecut cu 99 de mii de euro, dar și un alt bun imobil de 11 metri pătrați, achiziționat cu aproape 16 mii de euro.
Apartamentul nou se află în România, în orașul Voluntari, o suburbie a Bucureștiului. Melniciuc ne-a declarat că achiziționarea imobilului, a fost cerința mamei sale. „Nu intenționez să mă mut acolo, dar reieșind din situația de securitate, eventuale acțiuni cu care ne sperie aici că o să vină rușii. A mai fost și o condiționalitate a donatorului (n.r mama judecătorului), banii să fie utilizați anume pentru procurarea unui imobil în România. Asta e scris în contractul de donație și nu am putut să nu respectăm această condiție”, a spus Melniciuc. Noul imobil cumpărat în România, a fost oferit în chirie și aduce un venit suplimentar în bugetul familiei, a mai adăugat Melniciuc.
Pentru procurarea imobilului din Romania, Melniciuc a împrumutat anul trecut 34 de mii de euro, de la prieteni. O parte din bani a reușit deja să-i returneze, a declarat magistratul jurnaliștilor de la TV8.
La capitolul venituri, judecătorul a declarat pentru 2023 un salariu de 67 de mii de lei, plus veniturile soției de aproape 84 de mii de lei, indemnizații de câteva zeci de mii de lei primite pentru copii, dar și aproape 630 de mii de lei încasate în darea în locațiune a unor imobile.
Al treilea dosar penal!
În 2022, Melniciuc s-a pomenit cu încă un dosar penal, fiind acuzat de o fostă studentă de hărțuire sexuală. Tânara susținea că în perioada stagiului de practică, judecătorul ar fi îmbrățișat-o, ar fi sărutat-o și ar fi strecurat mâinile pe sub bluză.
Procurorul general interimar Dumitru Robu a cerut CSM pornirea urmării penale în privința lui Melniciuc pe aceste fapte, solicitarea însă a fost respinsă. La 12 octombrie 2023, Curtea de Apel a anulat hotărârea CSM din 27 mai 2022. În octombrie 2024, cauza penală în care judecătorul Oleg Melniciuc este învinuit de hărțuirea sexuală a fost trimisă în judecată. Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul riscă amendă de la 25.000 la 32.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la 2 ani.
Melniciuc a declarat pentru TV8 că respinge toate acuzațiile de hărțuire sexuală care i se aduc. Acuzațiile au fost numite de către judecător, pentru TV8, drept „niște aberații”. Magistratul a mai declarat că la un moment dat se va face claritate și a subliniat că nu s-a întâmplat nimic din ceea ce susține fosta studentă.
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat.