Decizia de a renunța la plata compensațiilor pentru căldură direct în facturi este una firească, în condițiile în care toate prestațiile și plățile sociale în Republica Moldova se realizează în formă monetară. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, compensarea căldurii direct în factură, așa ca în ultimii doi ani, a fost o excepție implementată într-o situație de criză, iar plata monetară înseamnă, în esență, revenirea la normalitate. Precizările au fost făcute în cadrul ediției de vineri, 8 noiembrie, a emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.
„Ceea ce facem în acest an este că revenim la normalitate. Este firesc ca plățile sociale să fie oferite în formă monetară. Este mai eficient să le administrăm, să avem un control asupra lor. De fapt, acesta este un lucru firesc. Ceea ce noi am făcut, acele compensații în factură au fost o excepție, o măsură anticriză, pentru că noi nu am avut timp să punem sistemul să fie administrate plățile într-un mod adecvat”, a precizat Alexei Buzu.
Proiectul de lege privind acordarea compensațiilor pentru căldură direct beneficiarilor a fost aprobat de Parlament în prima lectură, cu votul a 57 de deputați PAS. Comuniștii au criticat guvernarea pentru această modificare introdusă la plata compensațiilor. Proiectul urmează a fi examinat și în a doua lectură.
În acest an, s-a renunțat la categoriile de vulnerabilitate, prin urmare compensațiile vor fi oferite în mod monetar pe card sau la oficiile poștale. Valoarea ajutorului va fi stabilită în baza unor criterii, precum veniturile, cheltuielile și numărul membrilor familiei. Pentru a primi ajutor, solicitanții trebuie să se înscrie pe platforma compensații.gov.md până la data de 28 noiembrie, inclusiv.
Cei care nu se vor înregistra până atunci vor rata ajutorul pentru luna curentă, dar se pot înscrie pentru a beneficia de compensații în lunile următoare.