Deputaţii ruşi au adoptat marţi o lege care interzice promovarea unui mod de viaţă „fără copii”, pe fondul unei crize demografice amplificate de războiul din Ucraina şi a politicii Kremlinului privind „valorile tradiţionale”, scrie digi24.ro.
Persoanele acuzate de promovarea unui mod de viaţă fără copii: în presă, filme, publicitate - urmează să fie amendate usturător, prevede acest legea, care trebuie validată în Consiliul federaţiei şi promulgată de preşedintele Vladimir Putin pentru a intra în vigoare.
Potrivit acestui proiect de lege, persoanele fizice care promovează acest mod de viaţă fără copii în presă, filme sau publicitate urmează să fie amendate cu până la 400.000 de ruble, proximativ 4.000 de euro, funcţionarii cu dublul sumei, iar persoanele juridice cu până la cinci milioane de ruble, respectiv 47.000 de euro.
„Adoptăm acest proiect de lege pentru a ne proteja tinerii de ideologii inutile. Catastrofă pentru viitorul naţiunii”, a declarat preşedinta Comisiei însărcinate cu politica familială în Duma de stat, camera inferioară a parlamentului rus, Nina Ostanina.
Textul prevede apărarea „valorilor tradiţionale”. El are menirea să remedieze profunda criză demografică a Rusiei - moştenită din perioada sovietică -, pe care autorităţile nu au reuşit niciodată să o oprească, în pofida unor măsuri nataliste, care nu au avut efectul scontat. Kremlinul recunoştea în iulie o situaţie „catastrofală pentru viitorul naţiunii”.
În 2023, nivelul fecundităţii în Rusia era de 1,41 de copii pe femeie la vârsta procreării, potrivit primelor estimări ale agenţiei ruse de Statistică, Rosstat, citate de cotidianul economic RBC.