Cânepa industrială va putea fi cultivată în Republica Moldova. Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităților de cultivare a plantelor care conține substanțe stupefiante sau psihotrope, după ce în luna iulie agricultorii au cerut modificarea legislației în acest sens.
Agricultorii care vor dori să cultive această cultură, în scopul producerii de semințe, fibre sau ulei, vor depune o cerere la Comitetul permanent de control asupra drogurilor. Fermierii vor anexa documente confirmative, între care - acte ce dovedesc deținerea legală a suprafeței de teren agricol și contractele de valorificare a producției. În același timp, agricultorii vor fi obligați să țină Registrul de evidență și trasabilitate a producției recoltate și comercializate.
Totodată, va fi admisă cultivarea doar a soiurilor înregistrate în Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova, Catalogul comun al soiurilor de plante agricole al Uniunii Europene sau cataloagele naționale ale țărilor membre.
„Rog toată comunitatea de afaceri, Camera de Comerț și Industrie, să promovăm utilizarea acestei oportunități, pentru că aceste materiale sunt utilizate în foarte multe industrii, inclusiv cea automobilistică. Este o oportunitate foarte bună pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, pentru fermieri, dar și pentru cei care produc componente din cânepă industrială”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
Cânepa industrială se cultivă în mai multe țări europene. Cel mai mare producător este Franța, unde se cultivă peste 70% din producția Uniunii Europene, urmează Țările de Jos cu 10 la sută și Austria - 4 procente. Această cultură este una profitabilă și ușor de întreținut, care permite două-trei recolte pe an.