Gazul natural achiziționat prin intermediul grantului de urgență de 30 de milioane euro, oferit de Uniunea Europeană nu va fi destinat consumatorilor industriali mari precum Uzina Metalurgică de la Rîbnița. Volumele vor fi limitate la consumul de gaze și energie electrică pentru gospodării, grădinițe, spitalei, școli și afaceri de bază mici cum ar fi de exemplu brutăriile. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Așadar, prin intermediul acestui grant, Energocom urmează să achiziționeze gaze naturale de pe piața liberă, iar prin intermediul Moldovagaz, către stânga Nistrului vor fi livrate doar cantitățile necesare pentru preveni o catastrofă umanitară în regiune, dar și pentru producția de de energie electrică pentru malul drept al Nistrului.
Cât despre oferirea unui împrumut de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru stânga Nistrului, Daniel Vodă a precizat că dacă autoproclamata putere de la Tiraspol acceptă acest ajutor, livrările imediate vor fi parte din pachetul de asistență al UE.
„Dacă nu, cele 3 milioane de metri cubi vor trebui returnate până la 1 martie sau vor fi plătite de Tiraspoltransgaz la prețul de piață la care gazul a fost cumpărat de Moldovagaz”, a explicat Vodă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că pe malul drept, costurile la electricitate ar putea fi ajustate datorită livrărilor gratuite de la Centrala de la Cuciurgan, iar locuitorii din stânga Nistrului vor fi asigurați că au căldură și lumină din 1 februarie.
Daniel Vodă a mai punctat că după data de 10 februarie, responsabilitatea îi revine Tiraspolului.
„Este limpede, atât pentru noi, cât și pentru ei, că „gazul gratis” nu mai există. Acest lucru este confirmat chiar și de Ambasada Rusiei, care a recunoscut oficial acest fapt într-un răspuns transmis Chișinăului și confirmat aceste zile de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
Guvernul, împreună cu Uniunea Europeană, va elabora un program complex de reziliență energetică pentru următorii 2 ani și care să intre în vigoare imediat după această dată”, a menționat Vodă.
Programul prevede investiții în infrastructura de producere și distribuție a energiei electrice și măsuri concrete pentru reducerea și echilibrarea tarifelor la energia electrică și gaz pentru toți cetățenii Republicii Moldova.