Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că Israelul va oferi o recompensă de cinci milioane de dolari oricărei persoane care va aduce înapoi un ostatic ţinut captiv în Gaza, în timp ce trupele israeliene care au invadat sudul Libanului au găsit cantități mai mari de armament rusesc. În același timp, mediatorul american pentru conflictul din Liban, Amos Hochstein, a declarat la Beirut, că s-au redus diferenţele în vederea convenirii unui armistiţiu între gruparea şiită libaneză Hezbollah şi Israel.
De asemenea, justiţia iraniană a anunțat că nu o urmăreşte judiciar pe o studentă arestată la Teheran după ce s-a dezbrăcat în public la începutul lui noiembrie, ea fiind internată la spital.
UPDATE Ţările europene şi Statele Unite ale Americii au depus o rezoluţie prin care condamnă lipsa de cooperare a Iranului în problema nucleară, în pofida unui avertisment de la Teheran, în contextul în care miercuri începe la Viena o reuniune a Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), transmite AFP, citat de Agerpres.
UPDATE Preşedintele Iranului, Masud Pezeshkian, i-a cerut Papei Francisc să îşi folosească influenţa asupra guvernelor creştine pentru a opri războiul din Orientul Mijlociu, a relatat miercuri agenţia de ştiri semioficială iraniană Fars, citată de Reuters, conform Agerpres. „Încurajaţi liderii mondiali, în special guvernele creştine, să prevină continuarea agresiunilor făcute de regimul criminal israelian", a spus preşedintele Pezeshkian, în ceea ce Fars a descris ca fiind un mesaj adresat papei. Mesajul a fost transmis de o delegaţie iraniană care a participat la un eveniment de dialog religios organizat la Vatican, se arată pe site-ul guvernului iranian.
UPDATE Trupele israeliene care au invadat sudul Libanului au găsit cantități mai mari de armament rusesc, confirmând suspiciunile israeliene că Hezbollah își sporește capacitatea de luptă cu ajutorul armelor sofisticate rusești, relatează Wall Street Journal, potrivit Times of Israel. Multe dintre arme au fost deținute inițial de armata siriană, căreia Rusia i-a furnizat arme, a raportat The Wall Street Journal, citând oficiali sirieni de securitate și un oficial arab. Unele dintre arme, printre care și rachete antitanc Kornet fabricate în 2020, au ajuns în sudul Libanului în ultimii ani din stocurile rusești ale Siriei. Cu toate acestea, nu este clar cum au ajuns armele grupului terorist libanez. Atât Rusia, cât și Hezbollah au luptat de partea președintelui Siriei Bashar Assad în războiul civil sirian. Depozitul de armament modern și sofisticat al Hezbollah depășește cu mult estimările militare anterioare atât în ceea ce privește cantitatea, cât și capacitatea. Un comandant al IDF a declarat pentru Jurnal că 60-70% din armele găsite în primele zile ale operațiunii la sol au fost fabricate rusești.
UPDATE Mediatorul american pentru conflictul din Liban, Amos Hochstein, a declarat marţi, la Beirut, că s-au redus diferenţele în vederea convenirii unui armistiţiu între gruparea şiită libaneză Hezbollah şi Israel, informează EFE, citat de Agerpres. „M-am întors pentru că avem o oportunitate reală de a pune capăt acestui conflict", a declarat emisarul SUA la o conferinţă de presă organizată în capitala libaneză după o întâlnire cu preşedintele parlamentului, Nabih Berri. „Chiar astăzi am avut discuţii foarte constructive cu preşedintele Berri şi am continuat să reducem diferenţele prin discuţiile din ultimele săptămâni (...) Întâlnirea a fost foarte constructivă şi foarte utilă", a declarat oficialul.
UPDATE Justiţia iraniană anunţă marţi că nu o urmăreşte judiciar pe o studentă arestată la Teheran după ce s-a dezbrăcat în public la începutul lui noiembrie, relatează AFP, citat de News.ro. „Dat fiind că a fost transferată la spital şi că s-a constatat că era bolnavă, ea a fost predată familiei sale, care se ocupă în prezent de ea, iar nicio procedură judiciară nu a fost declanşată împotriva sa”, anunţă un purtător de cuvânt al puterii judiciare, Asghar Jahangir.
video: x/nypost
UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că Israelul va oferi o recompensă de cinci milioane de dolari oricărei persoane care va aduce înapoi un ostatic ţinut captiv în Gaza, relatează AFP, citat de Agerpres. „Oricine ne aduce un ostatic va găsi o cale sigură pentru el şi familia sa de a ieşi" din Gaza, a declarat Netanyahu într-un video filmat în Fâşia Gaza, conform unui comunicat al biroului său. „Vom oferi, de asemenea, o recompensă de cinci milioane de dolari pentru fiecare ostatic", a adăugat premierul. Netanyahu a vorbit purtând o cască militară şi o vestă antiglonţ, având marea în fundal, pe coridorul Netzarim, controlat de armata israeliană în nordul Fâşiei Gaza. „Oricine îndrăzneşte să facă rău ostaticilor noştri este considerat mort. Vă vom urmări şi vă vom prinde”, a declarat oficialul.
video: yt/Associated Press
UPDATE Iranul a încercat cu toată forța să împiedice un impuls occidental pentru o rezoluție împotriva sa la ședința consiliului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, oferindu-se să-și limiteze stocul de uraniu îmbogățit, astfel încât să nu ajungă la pragul pentru a putea produce arme nucleare, conform unor surse AIEA și a unor diplomați ONU, scrie Reuters, citat de Digi24. Unul dintre cele două rapoarte adresate statelor membre ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, ambele verificate de Reuters, a spus că Iranul s-a oferit să nu-și extindă stocul de uraniu îmbogățit până la o puritate de până la 60% și a făcut pregătiri pentru a face asta. Oferta pune condiția puterilor occidentale să renunțe la eforturile pentru o rezoluție împotriva Iranului la reuniunea trimestrială de săptămâna aceasta a Consiliului AIEA, format din 35 de țări, din cauza lipsei de cooperare cu agenția, au spus diplomații, adăugând că eforturile continuă, totuși, indiferent de ce va fi.