Procurorii și judecătorii angajați în alte localități decât cele în care își au viza de reședință vor primi compensații la chirie și transport. Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege care vine să le acorde acestora ajutoare de până la 4500 de lei pentru închirierea unui apartament în teritoriu. În cazul în care aceștia aleg să facă naveta, statul ar urma sa le acopere cheltuielile pentru transport celor angajați în instituții aflate la o distanță de cel puțin 20 km de locul de trai. Cei de la Ministerul Justiției spun că urmează să elaboreze și un plan privind oferirea anumitor garanții financiare și de securitate pentru judecătorii care gestionează dosare de corupție de rezonanță.
Ministerul Justiției spune că ajutorul financiar pentru procurori și judecători este necesar după ce a fost modificată harta judiciară.
„ Anumite sedii ale instanțelor judecătorești au fost realocate în altă parte sau fuzionate. Este important să asigurăm condițiile de muncă și de deplasare pentru judecători și procurori, de asemenea să asigurăm atractivitatea acestor funcții. Fiecare judecător, procuror vor prezenta cheltuielile și documentele confirmatorii și li se va atribui această plată”.
Potrivit datelor Ministerului Justiției, de aceste compensații ar putea beneficia în jur de 80 de judecători și 130 de procurori. Dacă toți ar aplica pentru aceste compensații, atunci costurile anuale totale s-ar ridica la aproximativ 17 milioane de lei.
„ Avem judecători și procurori onești și iată îi încurajăm pe toți să fie și curajoși ca să putem face ordine și să asigurăm respectarea legii, iar cei care o încalcă să fie pedepsiți corespunzător, dar nu peste patru, cinci, șase sau zece ani, dar într-o manieră cât mai rapidă”.
Anterior, premierul Dorin Recean anunța că Guvernul va oferi garanții de securitate, dar și financiare judecătorilor și procurorilor, care își vor asuma dosare de rezonanță.
„Domnul premier a anunțat despre această intenție, urmează să analizăm cu dumnealui modul cum se vede reflectat acest plan. - Vor urma anumite majorări de salarii?- Sunt discuții constante cu Ministerul Finanțelor, acum vrem să ne concentrăm și pe ceea ce ține de procurori pentru a executa parțial acea hotărâre a Curții Constituționale în vederea majorării în anumite limite ale salariilor, dar în același timp ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor pentru activitatea acestora”.
Cât despre garanțiile de securitate pentru judecătorii, care examinează dosare de rezonanță...
„ În proiectul instanței Anticorupție, care a fost aprobat în prima lectură s-a propus ca judecătorii care fac parte din această instanță să beneficieze de garanții suplimentare, ce ține de asigurarea securității, asigurarea pazei pentru judecători sau membrii acestora. Pe platforma Parlamentului încă sunt consultări, avem și opinia Comisiei de la Veneția, care a venit cu mai multe recomandări”.
Precizăm că din ianuarie 2024, judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție și celor de la Curțile de Apel care au trecut evaluarea externă li s-au majorat salariile cu 50 la sută.