Fraudarea alegerilor prezindențiale a fost subiect de discuție azi la Parlament. Reprezentanții CNA, SIS, Procuraturii Generale, CEC și Poliției au fost audiați în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Potrivit președintelui Comisiei, Lilian Carp, peste 140 de mii de persoane au fost implicate în acte de corupție electorală. Cifra nu este una finală.
„Din informațiile pe care le au astăzi autoritățile, sunt peste 140 de mii de persoane confirmate că ar fi implicate în procesul de fraudare sau la care li s-a cumpărat votul, dar aceasta nu este cifra finală, deoarece este mai greu de dus evidența celor care au număr de telefon care nu e înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova, cu toate că autoritățile au cooperat și cu alte state unde se confirmă despre acest fenomen de corupere electorală”, a declarat Carp într-o conferință de presă.
Lilian Carp a mai declarat că s-a constatat că au mai existat și alte fenomen de corupere.
„A fost un fenomen de donații fictive a materialelor promoționale făcute de către un agent economic unui candidat electoral. Au fost corupți și unii operatori electorali, la unii dintre ei a fost descărcată aplicația PSB Bank prin intermediul căreia au fost corupte nemijlocit aceste persoane”, a spus deputatul.
Lilian Carp a mai menționat că în context au fost depistate mai multe lacune legislative care urmează a fi înlăturate până la încheierea actualei sesiuni parlamentare.
„E nevoie de timp să modificăm legislația, de a da mai multe pârghii instituțiilor să poată contracara fenomenul de cumpărare a voturilor prin aplicații electronice. În cadrul Comisiei juridice, vor avea loc săptămână viitoare unele audieri și ale altor instituții care sunt în subordinea Comisiei, iar recomandarea făcută este ca comisia pe care o conduc să prezinte modificări legislative pe care noi trebuie să le facem într-un viitor foarte apropiat, până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare”, a subliniat Lilian Carp.
Lilian Carp a mai menționat că până acum au fost efectuate peste 500 de percheziții, în urma cărora au fost ridicați aproximativ 57 milioane de lei. În zilele următoare, vor fi audiate și alte instituții din subordinea comisiei juridice, iar ulterior va fi organizată o dezbatere publică pentru ca cetățenii să cunoască despre procesul de fraudare și modul în care au acționat instituțiile statului, dar și pentru a preveni acest fenomen la alegerile parlamentare de anul viitor.