Fugarul penal Ilan Șor a devenit și cetățean al statului agresor, Federația Rusă. Acesta a declarat, într-un interviu pentru presa de la Moscova, că a primit pașaportul țării care ultima dată a refuzat să-l extrădeze. Contactat de TV8, șeful Interpol Moldova spune că Șor a obținut cetățenia rusă încă în ianuarie 2024 și a dat de înțeles că devine tot mai greu să-l aducem în Republica Moldova, pentru a-și executa pedeapsa.
„Am depus documentele, l-am primit (pașaportul). Astăzi sunt cetățean inclusiv al Federației Ruse”, a spus Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în Moldova.
Astfel, Șor este acum cetățean al trei state: Israel, Republica Moldova și Federația Rusă.
L-am contactat pe șeful Interpol Moldova, pentru a afla cât de mult cetățenia rusă a lui Șor va împiedica aducerea acestuia în țara noastră. Viorel Țentiu a precizat că potrivit normelor internaționale, niciun stat nu-și extrădează propriii cetățeni:
„Despre faptul că Șor este cetățean al Federației Ruse cunoaștem, cetățenia a obținut-o în ianuarie 2024. Ministerul Justiției a transmis după 25 februarie, când Șor a plecat din Israel în Federația Rusă, setul cu privire la extrădarea acestuia, însă înțelegând că este cetățean al Federației Ruse și, conform actelor internaționale, niciun stat nu-și extrădează cetățenii proprii, situația este aspră”.
La finalul lunii februarie, președinta Maia Sandu a declarat că autoritățile statului vor face tot posibilul pentru ca Șor să răspundă în fața legii, deși acesta ar fi protejat la Moscova.
„Este clar că Kremlinul vrea să îl folosească în continuare pe Șor și toată gruparea lui coruptă pentru a destabiliza Republica Moldova, pentru a submina instituțiile țării și pentru a lucra împotriva intereselor cetățenilor Republicii Moldova. Instituțiile responsabile vor continua să depună eforturile pentru ca acest personaj și toți cei care participă în aceste activități să răspundă, să fie sancționați conform legii pentru toate lucrurile pe care le-au făcut și pe care continuă să le facă”, a spus șefa statului.
Șefa statului a reiterat că acțiunile de destabilizare, cu suportul Rusiei, sunt abuzuri directe, ce trebuie sancționate:„Aceste acțiuni de destabilizare, folosind banii unui stat străin, care are o atitudine agresivă în raport cu Republica Moldova, evident că sunt abuzuri și acțiuni care trebuie pedepsite, care sunt interzise de lege”.
Ilan Șor a părăsit Israelul pe 1 februarie, potrivit Interpol, iar de atunci acesta s-ar afla în Federația Rusă. În ziua următoare, Interpol Moldova a făcut o solicitare către Federația Rusă, iar răspunsul Moscovei a fost că, ultima dată, Șor a ieșit și intrat în Rusia în 2014. Totuși, după ce Ilan Șor a confirmat că se află la Moscova, Interpol Moldova a trimis o nouă cerere biroului rus, însă Federația Rusă a refuzat să-l extrădeze.
Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Curtea de Apel Chișinău a a dispus și plasarea unui sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Fostul deputat se află în lista neagră a SUA și Marii Britanii, având interdicție de călătorie. În privința sa au impus sancțiuni inclusiv Canada și UE, pentru legături cu Kremlin și încercări de destabilizare la Chișinău.