Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1067:Zelenski îl acuză pe Putin că încearcă să-l „manipuleze” pe Trump. Kremlinul ar fi gata de negocieri

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 412: Mandate de arestare, atacuri sângeroase și condiții pentru armistițiu. SUA se opun la ONU

21 noiembrie 2024, ora 11:59

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis joi mandate de arestare pentru premierul Benjamin Netanyahu și fostul ministru al apărării Yoav Gallant, potrivit Jerusalem Post. Un astfel de mandat de arestare ar afecta masiv libertatea de mișcare pe plan internațional pentru Netanyahu și Gallant.

Liderul Hezbollah din Liban respinge orice condiţii israeliene pentru un armistițiu în Liban, pe când ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a declarat că orice acord de încetare a focului în Liban ar trebui să permită ţării sale să aibă „libertate de acţiune" împotriva mișcării islamiste Hezbollah. În context, SUA au blocat încă o dată în Consiliul de Securitate al ONU adoptarea unei rezoluţii constrângătoare ce chema la o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza. Noaptea, atacurile aeriene israeliene au lovit părți din nordul Gazei și din oraşul milenar Palmyra din centrul Siriei, în rezultatul cărora au murit zeci de oameni.

UPDATE Atacuri aeriene israeliene mortale au lovit părți din nordul Gazei. Echipele de salvare continuă căutările sub dărâmături, transmite Alephnews. Israelul a bombardat cel puțin cinci clădiri din Beit Lahia și Gaza City. Mass-media afiliată Hamas afirmă că zeci de persoane au fost ucise și că multe sunt încă îngropate sub dărâmături – inclusiv femei și copii. Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu imediat.

video: yt/AI Jazeera English

UPDATE Cel puţin 36 de persoane au fost ucise miercuri în atacurile israeliene care au vizat oraşul milenar Palmyra din centrul Siriei, a anunţat Ministerul sirian al Apărării, transmite News.ro. Atacurile, care au vizat oraşul modern adiacent ruinelor greco-romane, au fost cele mai mortale din Siria de la intrarea în conflict deschis a Hezbollahului libanez şi a Israelului la 23 septembrie. „Inamicul israelian a efectuat un atac aerian (..) care a vizat mai multe clădiri din oraşul Palmyra din deșertul sirian, ucigând 36 de persoane, rănind peste 50 şi provocând pagube materiale importante (...)", a precizat ministerul într-un comunicat.

video: x/AxjXNews

UPDATE Statele Unite ale Americii au blocat miercuri încă o dată în Consiliul de Securitate al ONU adoptarea unei rezoluţii constrângătoare ce chema la o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza, transmit dpa şi Reuters, citate de Agerpres. Adjunctul ambasadorului SUA la ONU, Robert Wood, s-a opus prin veto miercuri adoptării rezoluţiei. Toate celelalte state membre ale Consiliul de Securitate au votat favorabil. Textul, care fusese prezentat de toți cei zece membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate, cerea o „încetare a focului imediată, necondiţionată şi permanentă" şi, separat, eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza.

video: yt/Guardian News

UPDATE Ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a declarat miercuri că orice acord de încetare a focului în Liban ar trebui să permită ţării sale să aibă „libertate de acţiune" împotriva mişcării islamiste Hezbollah, relatează AFP, citat de Agerpres. „În orice acord pe care îl încheiem, va trebui să ne păstrăm libertatea de acţiune în cazul unor încălcări ale prevederilor acordului”, a declarat Gideon Saar la Ierusalim într-un discurs adresat ambasadorilor străini, în timp ce emisarul special al preşedintelui american, Amos Hochstein, este aşteptat în Israel pentru a discuta o propunere de armistiţiu prezentată de SUA. „Din păcate, Libanul este un stat eşuat. Dar nu putem plăti cu securitatea noastră, cu securitatea cetăţenilor noştri, preţul lipsei lor de suveranitate sau a concesiilor asupra suveranităţii lor", a spus Saar. „Va trebui să putem să acţionăm la timp, înainte ca problemele să apară", a adăugat oficialul.

UPDATE Liderul Hezbollah din Liban respinge orice condiţii israeliene pentru un armistiţiu în Liban. Într-un discurs susţinut miercuri, oficialul a avertizat că Israelul nu poate impune condiţiile sale pentru încetarea focului în războiul din Liban, unde emisarul american Amos Hochstein a purtat discuţii înainte de a merge în Israel, potrivit AFP, transmite News.ro. 

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 411: Armament rusesc în Liban și studentă internată la Teheran. Netanyahu promite 5 mil. $
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 410: Atac la Tel Aviv, criză umanitară în Siria și noi sancțiuni UE. Un convoi ONU, jefuit
/VIDEO/ Primele imagini de la aniversarea lui Nicolae Botgros! Petru Lucinschi și Sergiu Prodan, printre invitați
/VIDEO/ Primele imagini de la aniversarea lui Nicolae Botgros! Petru Lucinschi și Sergiu Prodan, printre invitați
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Cui îi seamănă fiica lui Corneliu Botgros? Ce a moștenit de la maestrul Nicolae Botgros și cum e relația cu fratele Cristian
/VIDEO/ Cui îi seamănă fiica lui Corneliu Botgros? Ce a moștenit de la maestrul Nicolae Botgros și cum e relația cu fratele Cristian
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
Doliu în muzică: A murit Iulian Caranfil, primul interpret al celebrei melodii „Melancolie”. Tocmai împlinise 80 de ani
Doliu în muzică: A murit Iulian Caranfil, primul interpret al celebrei melodii „Melancolie”. Tocmai împlinise 80 de ani

Diplomele între Moldova și Ucraina vor fi recunoscute: Profesorii din țara vecină vor putea preda în școlile noastre

missing
25 ianuarie 2025, ora 16:00

Diplomele între Moldova și Ucraina vor fi recunoscute. Anunțul a fost făcut de către MAE, care a precizat că noul acord privește și recunoaștere titlurilor științifice. Acordul a fost semnat de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe Mihai Popșoi și ministrul Educației și Științei al Ucrainei, Oksen Lisovyi.

Acest acord va facilita mobilitatea profesională și educațională între cele două țări, oferind oportunități mai bune pentru studenți și profesori. Profesorii din Ucraina vor putea să predea în școlile din Moldova, iar cei din Republica Moldova vor avea acces la mai multe oportunități de colaborare în Ucraina.

De asemenea, acordul va sprijini integrarea mai rapidă a refugiaților ucraineni în sistemul educațional din Moldova, prin recunoașterea diplomelor lor, și va contribui la diversificarea personalului didactic, într-un context educațional tot mai solicitat.

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.