Succesul lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România nu a trecut neobservat de mass media din Federația Rusă. Candidatul este descris drept surpriza alegerilor și susținătorul alianței cu Rusia, transmite Digi24.
Agenția Ria Novosti a titrat: „Un susținător al alianței cu Rusia îl depășește pe premierul Ciolacu la alegerile pentru funcția de președinte al României”.
„Rezultatele lui Georgescu au fost o surpriză, deoarece sondajele îi dădeau șanse mici. El a făcut campanie pe TikTok, a susținut valorile tradiționale, dar a glorificat și armata României, care a trecut de partea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial, și consideră că apartenența la NATO nu poate garanta securitatea României, pledând pentru o alianță cu Rusia”, a scris agenția în corpul știrii.
Agenția de stat Tass, preluând o știre AFP, notează: „Candidatul independent Georgescu conduce în cursa prezidențială din România”.
„Călin Georgescu, 62 de ani, este agronom de formație. La mijlocul anilor 2000, a devenit șef de departament la Ministerul Afacerilor Externe, apoi a deținut diverse funcții la ONU în domeniul protecției mediului. Georgescu a fost nominalizat în repetate rânduri pentru funcția de prim-ministru, fiind un expert în probleme de dezvoltare durabilă, dar nu a fost niciodată propus oficial. Georgescu a fost criticat pentru opiniile sale naționaliste, fiind precaut cu privire la participarea României la NATO și prudent în ceea ce privește normalizarea relațiilor cu Rusia. El a fost pentru scurt timp membru al partidului naționalist Alianța pentru Unirea Românilor, dar ulterior l-a părăsit. Se spune că succesul său electoral se datorează unei campanii de succes pe TikTok”.
De asemenea, portalul Meduza a scris: „În România, în primul tur al alegerilor prezidențiale, conduce candidatul de extremă dreapta, care îl depășește pe prim-ministrul în funcție”.
Topwar.ru menționează în titlu că: „Un critic al UE și NATO și un susținător al relațiilor pragmatice cu Rusia conduce în primul tur al alegerilor prezidențiale din România”.
O altă publicație, Reporter Rusia are un ton optimist și titrează: „Candidatul român la președinție care îl laudă pe Putin are toate șansele să câștige”. Analiza ulterioară a publicației susține, apoi, că alegerile din România urmează un trend pro-rus care a avut loc în toată lumea occidentală. „Campania prezidențială din România a susținut principala tendință a acestui an în procesele electorale din întreaga lume, fără excepție. Politicienii actuali au fost aruncați cu mult înapoi de alegători, iar populiștii și forțele de dreapta luptă pentru putere – și reușesc să abandoneze agenda globalismului, rusofobiei și toleranței, care este plictisitoare pentru oamenii din întreaga lume”.