Nu se așteaptă ieftiniri la imobile, în timpul apropiat, în țara noastră, ci dimpotrivă, urmează un nou val de scumpiri. Unul dintre motive este că în prezent, cererea de cumpărare este mai mare cu aproape 30 la sută decât oferta de vânzare. Chiar și așa, sectorul imobiliar este unul dintre cele mai avantajoase domenii pentru investiții, spun specialiștii, care cred că peste câțiva ani o astfel de achiziție va aduce profituri simțitoare. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Secretul Banilor” de la TV8.
„ Cererea depășește oferta cu 20-30 la sută. Oferte sunt puține. - Și asta confirmă ceea ce ați spus mai devreme că nu avem premise să avem o reducere a prețurilor. - Nu sunt premise”, a spus președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur.
Datele arată că, în 2024 un cetățean moldovean trebuie să muncească în medie zece ani fără a cheltui niciun leu pentru a-și putea procura o locuință de 70 de metri pătrați. Spre comparație, în 2005, cetățenii noștri aveau nevoie de salariul brut, adunat în 34 de ani, pentru a putea achiziționa un apartament cu același metraj.
Asta indică faptul că raportul dintre venituri și prețurile la imobile s-a îmbunătățit considerabil în ultimul deceniu pentru cetățenii noștri, avantaj pe care alte țări europene nu îl au, costurile fiind cu mult peste salariul mediu brut.
„ Asta presupune că prețurile nu au cum să se ducă în jos. Dacă să luăm chiar Bucureștiul sau să luăm nu doar România, Franța, Italia, la momentul de față în Moldova este cel mai bine de procurat, vinde sau făcut investiție în imobiliare. Raportul de procurare este mult mai ușor. Dacă ne uităm la un apartament din București într-o zonă bună a ajuns un metru pătrat să fie de la 3000 de euro până la 11 mii de euro”, a zis președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur.
Experții mai spun că prețurile vor mai crește deoarece se începe a construi masiv în zonele de periferie ale Chișinăului, acest sector ar putea să aducă venituri considerabile în viitor, pe măsură ce țara noastră ar urma să se apropie de UE.
„ Dacă rămânem în aceeași formă cu autorizațiile de construcții, noi observăm că periferiile Chișinăului se încep a dezvolta cam acolo unde ulterior o să fie dezvoltată centura orașului și acele zone sunt la momentul de față foarte solicitate. Cei care văd în afară de ziua de astăzi ei au șansă să beneficieze ulterior de un nou val, acum să acționeze pe urmă să beneficieze de acel câștig”, a afirmat președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur.
Precizăm că, în primele nouă luni ale anului 2024 au fost procurate aproape 11 mii 500 de apartamente, cu peste zece la sută mai mult, față de perioada similară a anului trecut. Peste 40 la sută din ele au fost procurate prin credit ipotecar. Experții sunt de părere că piața a fost influențată de reducerea ratelor pentru creditele imobiliare și, într-o măsură mai mică, de resuscitarea programului Prima Casă.