Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și Trump optimist. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

/VIDEO/ „Lover boy”, metoda modernă de trafic de ființe umane. Cum a evoluat fenomenul în timp și unde poți găsi ajutor

missing
26 noiembrie 2024, ora 17:30

Rușinos, dar traficul de ființe umane continuă să afecteze populația Republicii Moldova, fenomen ce a luat amploare încă din anii '90. Dacă la acea vreme, exploatarea sexuală era principala formă de trafic, în, timp fenomenul s-a schimbat la față. În prezent, traficul ce presupune exploatarea prin muncă este cea mai des întâlnită formă, devenind o provocare tot mai mare pentru autorități. În ultimii ani, numărul victimelor identificate de poliție continuă să fie stabil - circa 180 de oameni sunt traficați, 20 la sută fiind copii. 

Anual, poliția identifică în jur de 160 de traficanți de ființe umane, care figurează în circa 60 de dosare penale, iar acest număr este aproape stabil, arată datele din ultimii patru ani. Comit acest gen de infracțiune atât femeile, cât și bărbații. Iar ceea ce-i unește este dorința de a face cât mai mulți bani.

„Traficanții sunt persoane fie de gen feminin, fie de gen masculin. În dependență de forma de exploatare, la unele, ele sunt mai tipice. Desigur, scopul de bază este interesul material. Atât infracțiunea de trafic de ființe umane, cât și infracțiunile recunoscute ca trafic de droguri, trafic de arme - sunt infracțiuni care aduc foarte mari venituri financiare. De aceea și se axează foarte mult pe aceste categorii infractorii, în mare parte”, spune șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane de la INI, Vitalie Pșenicinîi.

Și numărul victimelor este constant, poliția explică acest fapt prin eforturile depuse pentru identificarea persoanelor care au avut de suferit de pe urma infractorilor.

„În ultimii ani, dacă vorbim de la apariția Covid-ului, practic suntem la un număr stabil de identificare a infracțiunilor, dar asta nu înseamnă că noi am identificat toate infracțiunile și doar atâtea s-au comis. Circa 65, 66 - 60 de infracțiuni pe an avem depistate. Dacă să vorbim ca victime, aici iarăși, numărul este foarte variat. Anii precedenți, 2021-2022, grație unor cooperări internaționale reușite, unde, cum și am menționat, au fost create echipe comune de investigații cu Franța, cu Italia. Deci am putut depista mai multe victime pe teritoriul acestor state și într-un fel, prin aceste acțiuni, numărul a fost mai mare. În rest, numărul de victime anual, acuma ultimii 4 ani, 5 ani, este în jur de 140-180 de victime, dintre care, aproximativ, 20% sunt victime copii și restul sunt victime mature. Cum și am menționat, în mare parte, prevalează victime bărbați. La victimele minore, victime copii, prevalează genul feminin”.

În Republica Moldova, traficul de ființe a prins un avânt prin anii '90, fiind orientat spre exploatarea sexuală. În ultimul deceniu, traficanții au folosit victimele mai mult în scop de muncă neplătită și abuzivă. 

„Inițial, în anii 90, la începutul anilor 2000 una din formele de bază a traficului de ființe umane era exploatarea sexuală comercială. Ulterior, datorită activităților polițienești, dar și consolidării, contribuției partenerilor de dezvoltare internaționali, a organizațiilor non-guvernamentale s-a putut reduce fenomenul infracțional ce ține de forma de exploatarea sexuală. Dar a luat amploare un alt fenomen, cam odată cu liberalizarea regimului de vize din 2014, atunci când oamenii au putut mai liber să acceadă la piața din Uniunea Europeană. Și aici a luat amploare exploatarea prin muncă și în mare parte sunt bărbați.

Dacă vorbim de exploatarea victimelor adulte, aici munca, iarăși, avem mai mult peste hotare, prioritar bărbați, care sunt antrenați în șantiere la construcții sau la munci agricole. Avem și victime femei, care sunt implicate la exploatări în, să spunem așa, la privat, în mediile de familii. Prin ce s-ar manifesta exploatarea prin muncă: sunt depășite orele de muncă, nu sunt respectate condițiile de muncă, altă dată, în mare parte, nu există nici contracte de muncă între cel beneficiar și cel angajat”.

Tot din cauza accelerării acestui fenomen periculos, în Republica Moldova a fost creat, în 2001, Centrul Internațional „La Strada”. Inițial, scopul primar a fost să ofere asistență victimelor traficului de ființe umane. Faptul că tot mai multe persoane erau exploatate sexual, organizația a lansat o linie fierbinte pentru această categorie. Cu timpul, pe lângă femei, victime ale exploatării în scopuri sexuale au devenit bărbați, dar și copii. 

„Deci dacă vorbim despre victime, atunci victimele pot fi oricine, atât bărbați, femei, cât și copii. Nu este un profil, nu este o categorie de vârstă, însă putem distinge faptul că oricum depinde de statutul social vulnerabil al persoanei pentru că mai ușor poate fi ademenită și mai ușor poate fi implicată în trafic. Însă, sigur că în dependență de forma de trafic, dacă vorbim despre exploatare prin muncă atunci sigur că mai des victimele sunt bărbații de vârstă medie. Ceea ce ține de exploatare sexuală, aici sunt femeile mai des implicate și dacă vorbim despre minori, ei sunt cel mai des victime a exploatării sexuale.”  „Conform statisticilor noastre, vârsta medie este între 26 și 35 de ani. - Dar a copiilor? - A copiilor este, nu știu, sub 18, 14, 15 ani”, a declarat managera liniei fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic, Silvia Morcan.

Traficanții folosesc diferite metode pentru a-și atrage victimele, cea mai cunoscută fiind „Lover Boy”. Cu alte cuvinte, victima consideră că trăiește o poveste de iubire, pe când, în rol de iubit este traficantul care o manipulează emoțional, câștigându-i încrederea pentru a o exploata ulterior.

„Traficant poate fi oricine, atât bărbați cât și femei, însă conform studiilor și rapoartelor, în ultimii ani putem distinge că traficant sau persoanele implicate în trafic mai des sunt femeile, pentru că ele stabilesc mai ușor un prim contact cu victima și mai ușor captă încredere. Și aici aș vrea să mă opresc însă totuși la un profil și anume o metodă populară la nivel local și internațional este metoda „Lover Boy”. Metoda prin îndrăgostire, unde traficantul este un bărbat, un bărbat chipeș, un bărbat atrăgător care prin manipulare, prin ademenire cucerește o femeie, o îndrăgostește de el ca mai apoi treptat să o implice în trafic, exploatare sau orice altă formă de abuz”.

În unele cazuri, victimele traficului de ființe umane devin, la rândul lor, traficante de ființe umane. Fie își crează propriile rețele, fie acționează împreună cu cei care le-au exploatat. 

„Ar putea odată ce ea ajunge în trafic dacă vorbim nemijlocit despre exploatare sexuală. Atunci când ea deja este în țara de destinație, atunci traficanții, prin metode de constrângere, prin diferite alte metode de manipulare pot convinge victima să ademenească și să implice alte persoane în exploatare, motivând că astfel ar putea ieși, ar putea scăpa din situația în care a nimerit și ușor ar putea nimeri pradă”. 

Chiar dacă în ultimii ani, forma dominantă de exploatare este cea prin muncă, exploatarea sexuală continuă să existe, în special în unele state ale Uniunii Europene. Vorbim aici de țări precum Belgia, Italia și Franța, unde ajung persoane din Republica Moldova, inclusiv minori.

„Acum, de câțiva ani, cum am menționat, Uniunea Europeană, iarăși se manifestă și prin forma de exploatare sexuală. Avem țări ca Belgia, Italia, Franța, unde avem derulate investigații, anume în scopul exploatării sexuale a victimelor originare din Republica Moldova, dar nu este exclus că pot să apară și alte țări, de la caz la caz, care pentru prima dată pot apărea în vizorul nostru”, zice Vitalie Pșenicinîi.

„- Ați întâlnit cazuri când și minorii erau exploatași sexual? - Da, în Republica Moldova, o mare parte sunt exploatate minorile. Cazuri de exploatare sexuală în ultimii ani nu prea am înregistrat. Am avut cazuri înregistrate cu implicarea minorilor fie la muncă, fie la practicarea cerșetoriei, dar exploatarea sexuală, în mare parte, o avem pe teritoriul Republicii Moldova, prioritar sau preponderent este mun. Chișinău. 

Dacă să vorbim de minori, în exploatarea sexuală avem circa 15-20 de victime, până la 30 am avut în perioada de la covid încoace, care au fost identificate ca exploatare sexuală. Mai puțini minori, circa de 8 și mai puțini, exploatați prin muncă. Și în jur de 2-3 minori exploatați în practicarea cerșetoriei. Cum am menționat, muncă avem și în cadrul țării, și în exterior. Și la cerșit, la fel. Exploatarea sexuală, o avem în mare parte, în interiorul țării”. 

Numărul victimelor care cer ajutor este în creștere. Doar în prima jumătate a acestui an, zeci de persoane, inclusiv minori, au apelat la linia fierbinte pentru sprijin. 

„Vreau să vorbesc despre ultimii ani și dacă vorbim despre cifre, atunci centrul nostru în 2022 a înregistrat 32 de apeluri. De la prezumate victime în 2023 am observat o creștere - avem 87, și în prima jumătate a acestui an avem 33 de apeluri cu implicarea a 22 de prezumate victime ale traficului. Noi suntem cei din prima linie care recepționează, colectează toată informația, înțelege în ce situație și care sunt nevoile unei prezumate victime și încearcă să o refere către instituția care ar putea să-i acopere nevoile și să faciliteze accesul. La nivel național, în primile șase luni ale acestui an au fost înregistrate 62 victime ale traficului de ființe umane persoane adulte și 15 victime minore”, spune Silvia Morcan.

Exploatarea prin muncă se întâmplă și în Republica Moldova, nu doar peste hotarele țării. 

„Aș putea să vă zic de fapt că în Republica Moldova cele mai dese cazuri sunt în stâne și acolo este cea mai dură formă de exploatare prin muncă pentru că persoanele sunt ținute într-un spațiu închis, sunt constrânse să lucreze mult peste program, fără a fi hrăniți sau fără a primi anumit ajutor”, spune Silvia Morcan.

„În Republica Moldova sau, așa numitul, traficul intern, tot se manifestă. În mare parte, exploatarea prin muncă, iarăși prevalează. Dar, cu regret, avem și exploatarea minorilor sau exploatarea copiilor, și anume în formă sexuală, urmată prin exploatarea prin muncă. Pe când, pe plan internațional, exploatarea prin muncă prevalează celelalte forme de exploatare prevăzute chiar și în legea penală, art. 165 sau art. 206, Cod Penal”, explică Vitalie Pșenicinîi.

Victimele traficului de ființe umane se pot adresa la Centrul Internațional „La Strada”, unde beneficiază de sprijin specializat, cum ar fi asistență psihologică, juridică și reabilitarea lor. 

„Deci noi avem două departamente, departamentul care lucrează cu victimele adulte, prezumatele victime adulte și departamentul care lucrează cu prezumatele victime minore. Dacă vorbim despre minori, atunci lor li se oferă consiliere psihologică și juridică. Ei beneficiază de această asistență și dacă vorbim despre victimele adulte, atunci consilierea este telefonică și atunci consilierul încearcă să afle nevoile acestei victime și o referă către instituția competentă”, spune Silvia Morcan.

Potrivit legislației penale naționale, traficanții de ființe umane riscă până la 20 de ani de închisoare, în funcție de gravitatea infracțiunii. Când se constată circumstanțe agravante, inculpatul ar putea fi condamnat pe viață. 

Un reportaj realizat de Gabriela Ursu
Imagini și montaj de Vlad Glinjan  

/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Saloanele cosmetologice, luate la control după moartea femeii de afaceri! Detalii despre cabinetul unde s-a produs tragedia
/VIDEO/ Saloanele cosmetologice, luate la control după moartea femeii de afaceri! Detalii despre cabinetul unde s-a produs tragedia

/VIDEO/ Record de energie verde în țară! Autoritățile și experții anticipează o cotă și mai mare la vară

missing
28 ianuarie 2025, ora 11:52

După recordul de peste 20 la sută atins de energia regenerabilă, autoritățile se așteaptă ca în următoarea perioadă, capacitatea să atingă 30 la sută. Pentru asta, au lansat și o licitație de parcuri fotovoltaice și eoliene, prin care oferă un șir de facilități beneficiarilor. Prin acest proiect, cantitatea de energie regenerabilă ar urma să se majoreze cu 165 de Megawați. Exprimat altfel, acest lucru ar însemna 18 la sută din consumul pe care îl are Moldova, la momentul de față, în decurs de o oră. 

„În acea zi cu soare, trebuie menționat că era destul de însorit, procentul era mai înalt. Probabil ajungea mult peste 25% De ce nu mai mult? Ca țară consumam și aveam 65% din consumul nostru, care era acoperit de producția de energie din Cuciurgan, regenerabile nu erau prioritate, dar și acei producători totuși vindeau mulți din ei, deci aveau și alte pieți. Pentru că prețul era destul de mic, era sub piață”, a declarat secretara de stat la Ministerul Energiei, Carolina Novac.

Autoritățile din domeniul energetic își propun să atingă cota maximă de producție a energiei regenerabile, care este de 30 la sută. Un proiect ambițios, aflat acum în desfășurare, este construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu capacitatea totală de 165 MW. Licitația pentru aceste centrale se va încheia pe 31 martie, rezultatele urmând să fie anunțate în luna iunie. Investitorii vor primi, în urma licitației, statutul de producător eligibil mare și vor beneficia de garanții că li se va procura energia pentru o perioadă de 15 ani. 

„Statul garantează că timp de 15 ani, acel producător își va livra volumul de energie electrică din acea turbină și va primi un preț pe care respectivul investitor îl va licita și va fi un venit garantat timp de 15 ani Timp de 15 ani, statul îți promite că investiția ta este bine protejată și un venit cert la ei Acum, în piața liberă, ca să diferența între acest mecanism de sprijină, că este un mecanism de sprijin. Ai contract de 15 ani și că ai acel furnizor obligat, în cazul ăsta să fie Energocom, să-ți ia energie electrică. Nu mai bătăi de cap, așa cum sunt acei producători în piața liberă care semnează în fiecare an câte un alt contract cu furnizorul de energie electrică și îl negociază”. 

La fel, licitațiile ar putea atrage investiții în sector în jur de 190 milioane de euro.

„Acum licitațiile deja se desfășoară. După 31 martie vom ști cine sunt câștigători. În paralel vin noi alții investitori. Chiar mergeam de curând și în zona Taraclia, Căușeni și acolo am văzut oamenii Sunt investitori locale și instalau câteva turbine eoliene Am mai mers și prin alte sate După această licitație o să vedeam Republica Moldova, parcuri mari, solide”. 

Iar vara, producția de energie verde ar putea chiar să se dubleze.

„Noi ar trebui să anticipăm, ca vara, să vedem o dublă pondere a energiei regenerabile în tot consumul de energie electrică. Vom vedea, pentru că este și un fenomen an de an și o creștere pe consumul de energie electrică datorită instalării aerelor condiționate de către cetățeni. Asta vine și pe fondul încălzirii globale, prin care trece și Republica Moldova. Va fi un lucru interesant.

Sigur că noi am făcut mai mulți pași în această direcție. Faptul că noi am reușit să ne creștem ponderea de energie regenerabilă în sectorul de energie electrică, de la 3% de 6 ori practic a crescut din 2019 până în 2024, acest lucru spune mai multe Acest lucru spune, pe de-o parte, că această tehnologie și, în primul rând, aici noi vedem 580 MW capacitate instalată, cea mai mare pondere o dețin fotovoltaicele cu 400 MW Apropo, pentru că am făcut niște modificări, fiind starea de urgență și pentru că contează orice kilowatt capacitate instalată, am rapidizat și alte capacități pe energie eoliană”.

Se așteaptă la o explozie a producției de energie verde și președintele asociației de ramură. 

„Randamentul nostru de instalație, de punere în instalare, în ultimii 3 ani de zile consecutivi, e 183% 182,35% pe fotovoltaice și 183% pe eoliene. Cifrele noastre ne arată că, de fapt, și următorii 2-3 ani, cam 180-200% randamentul va crește, va fi. Respectiv, ceea ce aveam noi acum și statul astăzi comunica că, hai să-i spunem, până în primăvara anului dat, peste o lună de zile vom avea practic 600 de megawați instalați, noi presupunem cândva la sfârșitul verii noi deja vom trece de cifra de 800 de megawați de capacități instalate”, a menționat președintele asociației de energie electrică, eoliană și fotovoltaică din Republica Moldova, Eugen Gîrlea.

Conform datelor actuale, cele mai multe investiții sunt concentrate în parcurile fotovoltaice. Și asta pentru că e vorba de costuri mai reduse, iar recuperarea banilor este mai rapidă. 

„Totul depinde de capacități, ce capacități tu vrei să instalezi, randamentul de rentabilitate, tehnologie. Aceleași panouri, ele diferă. Ele se împartă în 3 clase, care cu un preț mai scăzut și un randament mai scăzut, un preț mediu, mai scump, respectiv cu un randament mai mare. Eolienele sunt, vorbind ca și investiții, și din percepția mea proprie văzând lucrurile la noi în asociație, dacă cineva a instalat cândva un parc mic fotovoltaic, a doua instalând o eoliană, tot ce e probabil a treia investiție va fi iarăși într-o eoliană. Dar dacă vorbim de capacități mai mari, atunci la parcuri începând cu 15 MW în sus, costul unui parc de ăsta pentru așa o capacitate cred că ar fi mai atractiv pentru tehnologie fotovoltaică”.

Confirmând informația că turbinele eoliene de la noi sunt toate la mâna a doua, acesta s-a arătat încrezător că anul acesta investitorii vor aduce instalații noi, iar cele existente pe piață în momentul de față vor fi revândute în alte state. 

„Ele sunt importate de pe continentul european, din Uniunea Europeană. Ca să înțelegeți asta, nu doar moldovenii noștri o fac, instalează de mâna a doua. Practic, începând cu Marea Britanie, toate instalează cu mâna a doua, România, Polonia, Ungaria, Ucraina. Piața, de fapt, de second hand, e mult mai mare. Mie îmi pare straniu, când auzim unii funcționari publici din statul nostru, când cumva vehiculează, că second hand-ul este unul mai neproductiv. Nu. El arată foarte clar că el e productiv. Cifrele din ziua de ieri, de exemplu, când au fost record de 20 de procente. Asta e datorită inclusiv și a aparaturilor de mâna a doua, care generează și generează energie 100% calitativă, ca și aceea nouă”.

Potrivit Ministerului Energiei, la sfârșitul anului trecut, cota energiei regenerabile în consumul final de energie electrică a constituit circa 16%. Este o creștere de trei ori față de anul 2022 și de 8 ori față de anul 2020. 

Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.