Alertă oficială la Chișinău. Premierul Dorin Recean avertizează că urmează o iarnă foarte grea, riscurile fiind legate de o eventuală întrerupere a livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului, dar și de majorarea tarifelor la gazele naturale cu circa 40%, solicitată de Moldovagaz. Comisia Europeană i-a cerut Chișinăului să pregătească planuri alternative pentru o eventuală sistare a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, livrate către regiunea transnistreană. Între timp, patru rachete ruseşti, vizând o hidrocentrală a Ucrainei de la Nistru, au survolat nordul Republicii Moldova, afirmă locuitori din satul Bîrnova.
Între timp, explozii au fost auzite lângă țara noastră. Rusia a lansat joi un atac masiv asupra Ucrainei, al doilea din această lună, lăsând peste 1 milion de oameni fără electricitate în plină iarnă. Atacul a vizat în special infrastructura energetică din şapte regiuni ale ţării, într-un moment în care temperaturile au scăzut la zero grade, scrie Mediafax. Europa nu se află într-o situație de „pre-război”, ci într-un „război actual” împotriva Rusiei, a declarat fostul șef al MI6, Richard Dearlove. Asta în timp ce Moscova lansează noi amenințări în adresa Vestului, iar Vladimir Putin avertizează că armata sa ar putea lovi capitala ucraineană Kiev cu noua rachetă hipersonică Oreșnik.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a promulgat joi prima majorare a taxelor din Ucraina din timpul războiului împotriva Rusiei, care durează deja de 34 de luni. Ministrul de finanțe, Serhii Marcenkko, a spus că proiectul de lege este vital pentru a asigura o finanțare fără probleme pentru sectorul de apărare ucrainean anul viitor. Modificările vor intra în vigoare de la 1 decembrie, a spus el, potrivit Rador.
UPDATE Germania s-a oferit să redistribuie sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Polonia, aliat al NATO, la începutul noului an, a declarat joi Ministerul german al Apărării. Unitățile ar putea fi desfășurate timp de până la șase luni, a declarat ministerul într-o declarație.
UPDATE Olanda va furniza Ucrainei trei lansatoare de rachete Patriot, este anunțul făcut de ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, joi, pe platforma X. Ministrul motivează transferul cu faptul că este în interesul țării să oprească agresiunea rusă.
UPDATE Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a afirmat că nu este nevoie să se stârnească frica în jurul armelor nucleare, deoarece creștinii nu se tem de sfârșitul lumii. Patriarhul rus le-a mulțumit savanților ruși pentru că au dezvoltat „arme incredibile” și a spus că prea multă îngrijorare legată de apocalipsa nucleară „nu este bună pentru sănătatea spirituală”, relatează Ukrainska Pravda.
UPDATE Trei adolescenți au aruncat, joi, cu sticle de vopsea în clădirea Ambasadei Suediei la Moscova. Unul dintre aceștia a dat cu un spay cu vopsea și pe cabina gardianului, chiar înainte de a fi reținut, relatează Vkpress.ru.
UPDATE Gărzile de securitate de la o rafinărie de petrol din republica Bașkortostan au deschis focul asupra unui avion civil în noaptea de miercuri spre joi, după ce l-au confundat cu o dronă ucraineană, scrie presa locală, citată de The Moscow Times.
UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a transmis un avertisment dur, susținând că Rusia nu va ezita să lovească bazele militare NATO, inclusiv cele din România și Polonia, în cazul unei escaladări majore ale conflictului, mai ales dacă sunt folosite arme cu rază lungă de acțiune fabricate în Occident împotriva Federației Ruse, scrie agenția rusă de stat Tass.
UPDATE Vorbind despre ceea ce a descris drept decizia Administrației Biden de a escalada războiul din Ucraina, permițând armatei ucrainene să lovească Rusia cu rachete occidentale, Vladimir Putin a speculat că ar putea fi a stratagemă fie să-l ajute pe Donald Trump, oferindu-i ceva la care să renunțe, fie o modalitate de a-i face mai grea situaţia cu Rusia. În orice caz, Vladimir Putin s-a declarat încrezător că dl Trump „va găsi soluția” și a spus că Rusia este pregătită pentru dialog, scrie Rador.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la o conferinţă de presă în Kazahstan, că Rusia va împiedica orice încercare a Ucrainei de a obţine arme nucleare, iar dacă totuşi un asemenea scenariu s-ar realiza, atunci va folosi împotriva Ucrainei toate mijloacele militare de care dispune, transmite Reuters.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a caracterizat autoritățile ucrainene drept ilegitime. Drept urmare, ele nu au dreptul nici măcar să dea ordine militarilor, consideră Putin. El a spus că autoritățile de la Kiev sunt complet ilegitime și, drept urmare, ele nu au dreptul să dea ordine militarilor. Afirmaţiile au fost făcute joi, la o sesiune a Consiliului de Securitate al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, scrie Rador.
UPDATE Rusia selectează ţinte în Ucraina care ar putea include şi „centre decizionale" din Kiev, ca ripostă la loviturile ucrainene cu arme occidentale asupra teritoriului rus, a declarat joi preşedintele Vladimir Putin în cadrul reuniunii alianţei de securitate regională, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) de la Astana, capitala Kazahstanului, potrivit Reuters. Atacurile rusești nu au lovit până acum clădirile guvernamentale din capitala Ucrainei. Kievul este puternic protejat de apărarea aeriană, dar Putin spune că racheta hipersonică rusă Oreșnik, pe care a lansat-o pentru prima dată într-un oraș ucrainean săptămâna trecută, nu poate fi interceptată.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi, în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate Colectivă a CSTO de la Astana, Kazahstan, că Rusia a început producția în serie a sistemului de rachete Oreșnik. Liderul de la Kremlin a subliniat că atacurile ucrainene cu rachete occidentale asupra Federației Ruse vor primi un răspuns, inclusiv prin folosirea de către Moscova a acestor rachete balistice, informează agenția rusă de presă Interfax. Președintele rus a menționat că, potrivit experților militari și tehnici, „în cazul utilizării masive și în grup a acestor rachete, adică mai multe într-o lovitură, puterea acestei lovituri va fi comparabilă cu utilizarea armelor nucleare, deși racheta Oreșnik folosește muniție convențională”.
UPDATE Biroul prezidenţial ucrainean a transmis joi că nu va schimba vârsta de mobilizare militară ca răspuns la presupuse presiuni din partea Statelor Unite de a o reduce de la 25 la 18 ani, adăugând că "nu are sens când vedem că echipamentul anunţat anterior nu ajunge al timp", informează EFE.
UPDATE Este al 11-lea atac major asupra sistemului energetic ucrainean din martie. Până acum, Rusia a reuşit să scoată din funcţiune aproximativ jumătate din capacitatea de producere a energiei electrice a Ucrainei. Pentru a evita un colaps total al reţelei, mai multe centrale nucleare au fost deconectate preventiv în timpul atacului, notează Mediafax.
UPDATE Forţele aeriene ucrainene au reuşit să doboare 79 din cele 91 de rachete lansate de ruşi, precum şi 35 de drone, dar rachetele care au trecut de apărare au provocat pagube semnificative, informează Reuters. Regiunile cele mai afectate sunt Lviv, unde peste 523.000 de persoane au rămas fără curent, şi zonele Volyn şi Rivne, unde aproximativ 500.000 de locuitori sunt în întuneric. „Un nou potop de rachete şi drone ruseşti vizează civilii şi reţeaua energetică, provocând întreruperi de curent în toată Ucraina", a declarat ministrul de externe Andrii Sybiha pe platforma X (fostă Twitter), potrivit Mediafax.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al grupului operațional-strategic de trupe Hortiția, Nazar Voloșin, a declarat la televiziunea națională ucraineană că forțele de ocupație ruse din estul Ucrainei încearcă să pună sub controlul focului artileriei rutele logistice ale Kievului, dar forțele ucrainene țin piept inamicului.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat detalii despre anvergura atacului matinal al Rusiei în prag de iarnă. "În total, au fost lansate aproximativ 100 de drone de luptă și peste 90 de rachete de diferite tipuri. Mai multe regiuni au raportat lovituri cu rachete Kalibr cu muniții cu dispersie, care vizează în mod deliberat infrastructura civilă. Utilizarea acestor elemente de cluster complică semnificativ munca salvatorilor și a inginerilor noștri de putere în atenuarea daunelor, marcând încă o nouă escaladare josnică a tacticilor teroriste ale Rusiei (...) Fiecare astfel de atac subliniază nevoia urgentă de sisteme avansate de apărare aeriană în Ucraina, sisteme care pot salva vieți în loc să stea inactive în depozite. Acest lucru este deosebit de critic în lunile de iarnă, când protejarea infrastructurii noastre energetice de loviturile deliberate ale Rusiei este vitală", a transmis Zelenski, potrivit Antena3.
UPDATE Ambasadorul Federației Ruse în România, Vladimir Lipaev, vorbește într-un interviu despre „pericolul” modernizării armatei României, dar și cum SUA și NATO urmăresc „transformarea” țării noastre într-un „avanpost” anti-rus. Lipaev mai aminește în interviul dat agenției Izvestia, postat pe Facebook-ul ambasadei, și despre cum Bucureștiul „încearcă să târască Republica Moldova în UE”, notează Ziare.com.
UPDATE La fel ca și în Moldova, Rusia ar putea încerca să influențeze procesul electoral din România pentru a instala un guvern mai favorabil intereselor sale. Mai mult, un astfel de rezultat ar putea influența și alte state din zona estică a Europei, cum ar fi Polonia și Bulgaria, țări ce joacă un rol strategic în războiul din Ucraina, scrie Adevărul, citând publicația ucraineană Focus.
UPDATE În timp ce Ucraina continuă să piardă teritorii în est, iar forțele Kievului se află în defensivă, comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a dat un mesaj clar: Ucraina trebuie să preia inițiativa și să lanseze un contraatac. Întrebarea este însă dacă armata ucraineană are resursele necesare și care sunt condițiile pentru ca acest plan să devină realitate, scrie focus.ua.
UPDATE Moldelectrica anunță într-un comunicat că sistemul electroenergetic național funcționează stabil. Deconectări cauzate de atacul asupra Ucrainei nu au fost înregistrate.
UPDATE „În dimineața zilei de 28 noiembrie 2024, între orele 07:58 și 08:10, pe sectoarele de responsabilitate ale SPF Briceni, SPF Ocnița și SPF Otaci, în direcțiile punctelor de trecere a frontierei „Grimăncăuți-Vaskivți”, „Bîrnova-Voloscovce” și „Otaci-Moghilev Podolsk”, au fost auzite mai multe explozii de pe teritoriul Ucrainei. Potrivit autorităților din țara vecină, atacul a vizat Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au reușit să respingă atacul. Ca urmare a alertelor aeriene emise de autoritățile ucrainene, PTF Otaci și PTF Unguri și-au suspendat activitatea la ora 08:05, fiind redeschise la 09:20”, conform informațiilor furnizate de Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.
UPDATE Ministerul moldovean al Apărării anunță că radarele din dotare nu au detectat survolarea spațiului aerian de rachete, anunțul fiind făcut după ce localnicii din nordul Republicii Moldova au afirmat că au observat patru aparate de zbor în dimineața zilei de joi, în apropiere de granița cu Ucraina.
UPDATE Mai multe rachete ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de 28 noiembrie. Locuitorii satului Bîrnova, din raionul Ocnița, au comunicat despre patru cazuri, potrivit NordNews. Patrulele poliției de frontieră din zonă au auzit mai multe bubuituri pe teritoriul Ucrainei. Totuși, reprezentanții Ministerului Apărării au declarat că nu au detectat nici o încălcare a spațiului aerian al țării. Primarul satului Bîrnova, Valeriu Scutelnic, a confirmat pentru NordNews că au fost auzite zgomote puternice, însoțite de bubuituri specifice. „S-au auzit niște sunete însoțite de bubuituri specifice”, a declarat edilul.
UPDATE Ucraina, "un stat eşuat", s-a lăsat sedusă de integrarea europeană şi a devenit principala unealtă a SUA împotriva Rusiei, o cale pe care merge în prezent şi Republica Moldova, a declarat marţi şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, într-o conferinţă de presă la finalul unei reuniuni a şefilor serviciilor de securitate şi de informaţii din Comunitatea Statelor Independente (CSI) la Moscova, potrivit media de stat ruse, între care agenţia RIA Novosti şi portalul Argumentî.ru, conform Agerpres.
UPDATE RBC, cea mai mare televiziune financiară din Rusia, i-a dedicat un amplu material lui Călin Georgescu, după ce acesta a câștigat ca independent primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică. Canalul rus îi informează pe spectatorii și cititorii săi că în timpul campaniei electorale Georgescu „și-a câștigat în presă reputația de candidat pro-rus datorită criticilor sale dure la adresa apropierii României de NATO și acordarea de asistență militară Ucrainei”. Numai că lucrurile sunt mai complicate, a spus un analist, notează HotNews.
UPDATE Distrugerile provocate de luptele în orașul Torețk, din regiunea Donețk a Ucrainei, au fost filmate cu drona. Conform recensământului din 2001, orașul avea o populație de 43.371 de locuitori. Important centru de exploatare a cărbunilor, prima mină din oraș a fost inaugurată în 1860.
UPDATE Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că noua Comisie Europeană va acționa în vederea aderării Ucrainei alături de Republica Moldova la Uniunea Europeană, notează Știripesurse.
UPDATE Adunarea Parlamentară a NATO, care s-a desfășurat la Montreal în Canada, a trimis o undă de șoc lui Vladimir Putin, prin adoptarea rezoluției numărul 494 din 25 noiembrie 2024. Aceasta conține câteva puncte foarte importante pentru a ”contracara acțiunile ostile ale Rusiei”, printre care și apelul către conducerea alianței de a oferi Ucrainei și rachete Tomahawk cu rază intermediară de acțiune. Armele dacă ar fi trimise Kievului, atunci Rusia ar tremura la atacurile venite din țara vecină, notează Ziare.com.
UPDATE Ucraina a solicitat tuturor ţărilor responsabile să ia măsuri imediate pentru a contracara regimurile Rusiei şi Coreei de Nord, într-un apel făcut de Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, conform Ukrinform.
UPDATE Actele rusești de sabotaj care vizează ținte occidentale ar putea face NATO să ia în calcul în cele din urmă invocarea Articolului 5, care prevede ajutorul reciproc al țărilor alianței, spune șeful serviciului german de informații externe, Bruno Kahl, potrivit Reuters.
UPDATE Decizia SUA de a permite Ucrainei să tragă cu arme americane mai adânc în Rusia nu a crescut riscul unui atac nuclear, care este puțin probabil, în ciuda declarațiilor tot mai belicoase ale președintelui rus Vladimir Putin, au declarat pentru Reuters cinci surse familiare cu serviciile secrete americane, scrie Money. Dar este probabil ca Rusia să extindă o campanie de sabotaj împotriva obiectivelor europene pentru a crește presiunea asupra Occidentului cu privire la sprijinul său pentru Kiev, au declarat doi oficiali de rang înalt, un deputat și doi asistenți din Congres informați cu privire la acest subiect, potrivit Money.
UPDATE Rusia a bombardat zone civile din Ucraina de la începutul invaziei sale şi și-a intensificat acest tip de operațiuni, vizând în special infrastructura energetică, pe măsură ce se apropie iarna, amintește presa internațională, notează Antena3.
UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a lansat un avertisment dur către Occident în contextul noilor atacuri ucrainene cu rachete occidentale asupra unor ținte militare din Rusia, transmite agenția Agerpres. Lavrov spune că răbdarea Rusiei se apropie de sfârșit, în contextul atacurilor ucrainene cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune
UPDATE Administrația preşedintelui american Joe Biden pregăteşte un pachet de armament în valoare de 725 de milioane de dolari pentru Ucraina, au declarat miercuri doi oficiali americani, în timp ce preşedintele în funcție încearcă să susţină guvernul de la Kiev înainte de a părăsi funcția, în ianuarie, notează Mediafax.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a susţinut că a distrus peste noapte 25 de drone ucrainene deasupra regiunii Briansk, în apropiere de Belarus, Crimeii şi regiunii Rostov (sud). Pe front, Moscova adună câștiguri teritoriale împotriva unei armate ucrainene slăbite, cu mai puţin de două luni înainte ca preşedintele ales al SUA să preia funcția, scrie G4media.
UPDATE "Sectorul energetic este atacat masiv de inamic, în condițiile în care temperaturile oscilează în jurul valorii de 0 grade Celsius", a comunicat Ministerul ucrainean al Energiei. Întreruperi de urgență ale alimentării cu energie electrică au fost dispuse la Kiev, Odesa şi Dnipro, după cum a anunțat operatorul DTEK.
UPDATE Atacul de proporții vine după ce Rusia a avertizat că va răspunde la două noi lovituri efectuate de Kiev cu rachete americane ATACMS împotriva unor ținte militare de pe teritoriului său, în zilele anterioare.
UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că apărarea aeriană funcționa în Kiev joi dimineață, în contextul atacului Rusiei la nivel național asupra infrastructurii energetice, informează Reuters. Filmările din capitala țării vecine arată aglomerație în stațiile de metrou, folosite și ca adăpost în caz de atac aerian.
UPDATE După peste 1.007 zile de conflict sângeros al Rusiei în Ucraina, o mișcare surpriză a venit din partea lui Putin, pe care experții au văzut-o ca noul plan al său, denumit „ceața războiului”. Metafora emblematică inventată de renumitul strateg prusac Karl Von Clausewitz arată incertitudinea inerentă, cu care se confruntă comandanții militari, atunci când iau decizii de viață și de moarte, în timp de război.
UPDATE Richard Dearlove, care a fost șef al serviciului secret de informații britanic MI6 din 1999 până în mai 2004, a declarat pentru Sky News, miercuri, că Europa este într-un „război real” cu Rusia, și nu se află într-o situație „de dinainte de război”, relatează Kyiv Independent.
UPDATE Administrația preşedintelui Joe Biden a cerut, miercuri, Ucrainei să reducă vârsta minimă pentru mobilizarea militară de la 25 la 18 ani, pentru a compensa deficitul de soldaţi în faţa avansului forţelor ruse pe teren. Acest apel intervine cu doar câteva săptămâni înainte de învestirea în funcție a viitorului preşedinte american, Donald Trump, care ar putea adopta o nouă abordare şi ar putea împinge Kievul să negocieze cu Moscova, în ciuda faptului că, până în prezent, Statele Unite au sprijinit masiv Ucraina, furnizându-i arme, informează AFP.
UPDATE Un oficial de rang înalt din cadrul actualei administrații americane a declarat, sub rezerva anonimatului, că Ucraina se confruntă cu o criză „existențială” de recrutare, cu un număr din ce în ce mai mic de voluntari împotriva unui inamic cu forțe mai mari şi mai bine echipate, notează Spotmedia.
UPDATE Preşedintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, le-a desemnat miercuri pe generalul în rezervă Keith Kellogg ca emisar al său pentru Ucraina şi Rusia, transmit agenţiile internaţionale de presă, conform Agerpres.
UPDATE Rubla a ajuns miercuri la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, din cauza unui amestec fatal de prețuri în scădere la petrol, noi sancțiuni împotriva întreprinderilor rusești și cheltuieli guvernamentale în creștere pentru războiul din Ucraina, care a pus o presiune din ce în ce mai mare asupra economiei ruse, scrie POLITICO.
UPDATE Poliția kazahă investighează apariția drapelului ucrainean pe un ecran LED de mari dimensiuni amplasat în capitala kazahă, Astana, în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin, relatează, joi, Agerpres.