Numărul moldovenilor diagnosticați cu HIV, în acest an, ar putea atinge cifra de o mie. În mare parte este vorba despre tineri care se droghează sau întrețin relații sexuale neprotejate cu parteneri instabili. Virusul le atacă sistemul imunitar, lăsând corpul vulnerabil în fața infecțiilor. Partea bună a lucrurilor este că persoanele infectate nu mai sunt condamnate și pot avea o viață lungă dacă își iau pastilele la timp.
„La mine s-au început problemele cu pielea, eu mă tratam la dermatologul meu mult timp, noi nu înțelegeam ce se întâmplă pentru că noi nu ne-am gândit, eu nu m-am gândit că aș putea avea HIV. Medicul mi-a propus să trec testul, să înțelegem dacă este acest virus, așa și am aflat că am HIV, de ce s-au început problemele de sănătate.”
Andrei a fost diagnosticat cu HIV acum 14 ani. Își amintește și acum momentul în care s-a întrebat cum a ajuns să se infecteze.
„Pot spune că nu chiar m-am mirat, pentru că atunci când tu îți cunoști stilul tău de viață, cum trăiești, ce faci în viață și ce greșeli faci, sau ce noi facem și nu ne gândim care pot fi consecințele, de asta pentru mine nu a fost chiar o mirare. Eu am înțeles că într-adevăr undeva am făcut o greșeală, pentru că eu nu m-am gândit că este această boală, cu toate că am auzit despre asta, m-am uitat la filme dar nu m-am gândit că asta mă poate privi și pe mine.”
De atunci a învățat să controleze virusul, sar cel mai important este că tratamentul pe care-l administrează face virusul inofensiv atât pentru el, cât și pentru cei care-l înconjoară. HIV/SIDA nu mai este un verdict fatal, iar astăzi cu ajutorul tratamentelor moderne, persoanele care trăiesc cu acest virus pot avea o viață lungă și sănătoasă.
„În fiecare situație, sunt unele lucruri care nu sunt plăcute dar în orice situație, față de sine, fașă de sănătate, nu trebuie să ne oprim, nu se poate de lăsat mâinile în jos. Trebuie să te ajuți pe tine, bineînțeles că să lași mâinile în jos și o să mor sau altceva, eu cred că omul când se străduie să facă pentru el ceva, el asta reușește, pentru că la noi este disponibil totul la noi totul este dar trebuie să arăți dorința de a te ajuta.”
Pentru a sprijini oamenii diagnosticați cu HIV, asociația „Inițiativa Pozitivă” a lansat o campanie, care va dura 30 de zile. Campania națională „JUST TEST” își propune să crească cererea și să extindă accesul la testarea HIV, având ca scop conștientizarea și informarea populației despre importanța acesteia.
„Noi o să promovăm testarea la HIV, noi vrem să formăm părerea publică, ridicând nivelul de informare, noi o să continuăm să combatem aceste mituri despre faptul că HIV este problema anumitor oameni.”
Dacă acum 20 de ani HIV/SIDA era o boală mortală în Republica Moldova, acum lucrurile s-au schimbat. Cu ajutorul unei pastile, pe care pacientul trebuie să o ia zilnic, virusul devine inofensiv atât pentru persoana care-l are, cât și pentru cei din jur.
„Unii oameni încă cred că HIV nu este un subiect care îi prevede pe ei personal, eu mă mir de ce oamenii așa cred, eu am așa un sentiment, că ei stau după ușile închise, legați de calorifer și aici lumea lor se termină, dacă asta este așa, desigur că putem să ne gândim la asta, dar dacă nu, atunci nu se poate, noi toți suntem oameni activi, noi toți avem viață sexuală, HIV de mult nu mai este în categoria vulnerabilă, asta ne privește pe noi toți, de asta trebuie să ne intereseze.”
La nivel mondial, întâi decembrie este ziua de luptă împotriva HIV/SIDA. Testul HIV poate fi făcut gratuit în orice farmacie. În Republica Moldova, numărul estimat de persoane care trăiesc cu HIV a ajuns la 16 mii 400. Doar în acest an numărul cazurilor noi depistate este de 928, ceea ce înseamnă că 2024 ar putea aduce o mie de infecții noi.