Secțiile de votare din România s-au închis. Potrivit primelor rezultate exit-poll ale alegerilor, prezentate de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS), PSD e lider, AUR e la 7 procente distanță, dar în estimări lipsește votul diasporei. Presa română scrie că e un „nou șoc puternic pe scena politică”.
Diaspora va aduna și în această zi 8% din voturi, care lipsesc din estimările de mai sus.
Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat în acest an patru instituții de sondare pentru a realiza sondaje exit-poll: Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde S.R.L, The Center for Internaţional Reserch and Analysis S.R.L (CIRA), Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) și ARA Public Opinion SRL (ARA).
Însă Avangarde și CIRA au luat decizia de a nu face exit-poll-uri și la alegerile parlamentare de duminică, astfel că primele rezultate ale votului de duminică le vom avea din partea CURS și ARA.
În urma alegerilor parlamentare de astăzi, în vor fi aleși, pe listele partidelor, cei 137 de senatori și 332 de deputați din Parlamentul României. Scrutinul are loc într-un context tensionat, în care Biroul Electoral Central renumără cele peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al prezidențialelor, după decizia fără precedent a Curții Constituționale în scrutinul în care independentul Călin Georgescu a ieșit pe primul loc, Elena Lasconi (USR) pe doi, iar premierul PSD, Marcel Ciolacu, pe locul trei.
Românii s-au mobilizat să iasă la vot într-un număr mare, pentru că au simțit o stare de „urgență națională”, în contextul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, spune politologul și directorul INSCOP, Remus Ștefureac, care astăzi realizează un sondaj de calibrare.
„Pe oameni i-a scos la vot starea de urgență națională, ca să o numim așa, rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, dezbaterea intensă în societate pe care am avut-o, sentimentul că România poate deraia de la proiectul care înseamnă prosperitate și siguranță pentru această țară. Cred că acest factor a jucat un rol major în această prezență”, a explicat, într-un dialog cu HotNews.ro, Remus Ștefureac.