Două dintre cele mai periculoase trasee din țară, pe care se produc cele mai multe accidente, sunt Chișinău - Anenii Noi și Chișinău - Orhei. Explicații sunt mai multe, dar, dacă ar fi securizate mai bine, pe aceste porțiuni s-ar putea reduce riscurile. De la expertul în siguranță rutieră, Ilie Bricicaru, aflăm că decesele produse în accidente implică și costuri sociale. Ultimele estimări arată că fiecare deces depășește 200 de mii de euro.
Ne aflăm pe traseul Chișinău - Anenii Noi, un traseu recunoscut de specialiști ca fiind unul dintre cele mai periculoase din țară.
„În accepțiunea tehnică este două benzi de circulație și alte două spații sau benzi de urgență. Fiindcă ele în mod normal nu trebuie să depășească o lățime de 2 metri, că atunci sunt utilizate ca benzi de circulație și atunci intrăm într-o mare problemă. Respectiv, în situația în care este sectorul ăsta spre Anenii Noi, el lucrează ca structura transversală doar că fluxurile sau intensitatea de circulație care este pe sectorul dat depășește deja capacitatea unei asemenea structuri. Trebuie să intervenim la profilul transversal a drumului, adică să sporim capacitatea”, spune conferențiarul universitar, specialist în siguranța rutieră, Ilie Bricicaru.
Un alt sector considerat periculos pentru circulație este Chișinău-Orhei, pe care deseori se produc accidente rutiere grave, inclusiv soldate cu decese. Și asta pentru că este unul dintre cele mai aglomerate trasee din țară și trece prin multe localități.
Conform datelor oferite de poliție, în primele 10 luni ale acestui an, numărul de persoane care au murit în accidente a crescut ușor și a constituit 182 de oameni. Fiecare deces, pe lângă faptul că este o pierdere irecuperabilă pentru cei apropiați, presupune și costuri sociale. O viață pierdută în accident este estimată, de specialiștii în siguranță rutieră, la peste 200 de mii de euro.
„Costurile acestea cresc, fiindcă estimările care au fost făcute 10-20 de ani în urmă arătau sume mult mai mici pentru persoană. Costurile acum cresc, fiindcă crește bunăstarea, crește PIB-ul, pe cap de locuitor și costurile sociale cresc. Ultimele noastre estimări arătau o sumă de peste 200.000 de euro de persoană. Dacă să ne raportăm la numărul de deces pentru anul trecut, care a fost de peste 180, se adună o sumă destul de serioasă care în cazul în care ar fi utilizată pentru îmbunătățirea infrastructurii, ar aduce o plusvaloare foarte mare”.
„- Victimele care au traume ce pot face? - Există legea cu privire la asigurări care include un fond de victime a străzii, de care nu prea știe nimeni, cu regret. Și fondul ăsta de la fiecare persoană asigurată, persoanele care au treabă cu traficul, asigurări de RCA, toți plătesc careva bani în fondul ăsta, respectiv în fondul ăsta se adună o sumă mică de surse, care conform legii este preconizată anumit pentru ajutorarea victimelor străzii, persoanelor care au rămas cu sechele în urma accidentelor rutiere”.
Potrivit legii, Fondul de protecție a victimelor străzii oferă despăgubiri în caz de vătămare corporală gravă ori de deces. Este vorba de 100 de mii de euro pentru fiecare persoană păgubită, dar nu mai mult de 500 de mii de euro, indiferent de numărul de persoane care au avut de suferit într-un accident. Însă, există doar câteva situații în care se oferă aceste sume: dacă mașina implicată în producerea accidentului nu era asigurată auto, nu a fost identificată sau dacă nu era înmatriculată în Republica Moldova.
Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii
Imagine de Vlad Glinjan