Vin sărbătorile, iar cei care vor în casă un pom de Crăciun viu, pot deja să-l cumpere. „Moldsilva” anunță că a început să vândă brazi, pregătind pentru asta peste 45 de mii de conifere. Cât va trebuie să scoateți din buzunar pentru un pom de Crăciun, urmăriți în reportajul ce urmează.
Angajații pepinierei de brazi din satul Mereșeni, Hîncești, au început deja să-i scoată din pământ. În curând, acest conifer va merge într-o locuință, unde va fi împodobit de Crăciun. Aici vor fi scoşi la vânzare 90 de brazi.
Drumul coniferelor până la statutul de Pom de Crăciun este unul destul de lung. Iniţial, se plantează semințele din conuri, după care răsadul este transferat în pepiniere și crescut timp de 5-10 ani.
Pentru sărbătorile de iarnă, cel mai popular rămâne molidul, datorită ramurilor dense și aromei sale mai intense. Anul acesta vor fi puși în vânzare 38 de mii. Cresc relativ repede și sunt mai ușor de îngrijit. Pe locul doi sunt pinii. Vor fi vânduți în jur de 8.000, iar pe al treilea - brazii - anul acesta se vor vinde numai 100. Este o specie care crește mult mai greu. De asta se găsesc în vânzare mai rar.
Agenția Moldsilva vinde coniferele doar la pepinierele specializate, în ocoluri silvice teritoriale și nicidecum în stradă. După sărbători, pomii pot fi returnați în natură, adică plantați în grădină, la vilă sau oriunde în altă parte.
,,De la rădăcini puţin încoa ca s-o scoatem cu tot cu balot de pământ şi s-o putem muta în altă aparte, planta în alt loc”.
„Săpăm încă puţin mai adânc, tot înainte, aşa drept, pe urmă mergem aşa puţin pieziş, ca să putem scoate frumos cu tot cu balot de pământ”.
Pentru că toți își doresc un pom de Crăciun nu doar frumos, ci și aromat, i-am întrebat pe specialiști care e secretul. Aceștia ne dau asigurări că trebuie să facem o alegere între un pom viu, deși cu formă neideală, dar cu miros adevărat și altul care arată spectaculos, dar care este, de regulă, modificat genetic, dar fără aroma atât de căutată.
Totuși, preferințele cumpărătorilor sunt împărțite. Unii caută un brad viu, care să inunde locuința cu aroma inconfundabilă, în timp ce alții vor un brad care să arate perfect.
„Prefer unul natural, cu aromă. Îmi place mirosul”.
„- Prefer unul artificial. - De ce? - Copilul este încă mic şi copacul trebuie să reziste mult timp. Cel natural trebuie cumpărat anual şi sunt scumpi”.
„- Există multă artificialitate în lumea noastră, așa că ne dorim ceva natural. - Nu-ți pare rău pentru copacul tăiat. Nu ai un astfel de gând? - Îmi pare rău, dar arborii cresc. Dacă sădeşti, totul crește”.
„- Prefer artificial. - De ce? - E mai frumos”.
„Preferăm bradul natural din cauza aromei. Și, în general, creează o sărbătoare”.
„Este plăcut chiar atunci când îl împodobeşti. - Dar nu pinul, ci bradul. Este, totuşi, o tradiție”.
Cei mai mulţi pomi de Crăciun sunt puși în vânzare în pepinierele din Iargara, Hîncești, Tighina, Călărași, Strășeni, Glodeni și Edineț. Prețul acestora variază între 95 și 216 lei pentru un metru și depinde atât de specia, cât și de înălțimea coniferului. Iar pentru cei care nu sunt gata să scoată atâția bani pentru un pom de Crăciun, silvicultorii au pregătit și peste 48 de mii de crenguțe.
În același timp, silvicultorii amintesc că pentru cei care se aventurează să taie conifere ilicit, amenda constituie până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă până la 25.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității și achitarea prejudiciului cauzat.
Pomii de Crăciun - molizi, pini, brazi - provin din pepinierele silvice, iar prețurile variază între 60 și 180 de lei pentru cei cu înălțimi de 1-1,5 metri. Cei care își doresc variante mai mari, de până la 5 metri, pot găsi și astfel de opțiuni. În plus, silvicultorii oferă și circa 48.000 de crenguțe decorative, ideale pentru decor.