În ce măsură România, ca și membru al Alianței Nord-Atlantice, ne-ar putea apăra de dronele rusești? Asta a fost întrebat, astăzi, de jurnaliștii moldoveni secretarului general NATO. La conferința de la Bruxelles a fost și colega noastră Liubov Plămădeală, care vine cu detalii la subiect.
,,Evident, întrebarea despre drone este foarte importantă, dar cred că aceasta este o chestiune bilaterală între România și Moldova. Așa că aici nu depinde de mine. Acum, ca să comentez asta, înțeleg întrebarea, dar o voi lăsa pentru moment autorităților române. Dar puteți fi siguri că Republica Moldova este pe agenda și radarul nostru. Respectăm țara, respectăm conducerea, mai ales că ați văzut ce s-a întâmplat în timpul alegerilor și referendumului, câtă influență străină a fost. Dar Guvernul putând discuții cu populația într-un mod calm și măsurat a reușit să meargă înainte'', a zis secretarul general NATO, Mark Rutte.
„Putin nu este interesat de pace. El pune o presiune tot mai mare, încercând să ocupe mai mult teritoriu. Pentru că el crede că poate rupe determinarea Ucrainei și a noastră. Dar el greșește. Cu cât sprijinul nostru militar pentru Ucraina este acum mai puternic, cu atât mâna lor va fi mai puternică la masa negocierilor. Și cu cât vom pune capăt mai repede agresiunii ruse în Ucraina, o dată pentru totdeauna. Mâine, miniștrii vor aborda acțiunile ostile ale Rusiei în țările NATO. În ultimii ani, Rusia și, de asemenea, China au încercat să ne destabilizeze națiunile prin acte de sabotaj, atacuri cibernetice și șantaj energetic. Pentru a ne intimida. Niciuna dintre aceste acțiuni nu ne va descuraja să sprijinim Ucraina”,a zis secretarul general NATO, Mark Rutte.