Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), privind implicarea Rusiei în activități cibernetice malițioase menite să influențeze procesul electoral din România. Într-un comunicat, Departamentul de Stat al SUA avertizează că progresele României nu trebuie compromise de actori străini care încearcă să schimbe politica externă a țării.
„Am urmărit îndeaproape alegerile din România. Alegerea poporului român privind persoanele pe care le votează îi aparține exclusiv, iar Statele Unite nu interferează cu această decizie sau proces. (...) Statele Unite apreciază contribuțiile României în calitate de aliat puternic al NATO și partener în Uniunea Europeană. Progresele valoroase obținute de România, prin integrarea în comunitatea transatlantică, nu trebuie compromise de actori străini care încearcă să schimbe politica externă a României, îndepărtând-o de alianțele sale occidentale”, subliniază purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.
Autoritățile americane subliniază că astfel de acțiuni externe pot afecta cooperarea de securitate dintre cele două țări și pot descuraja investițiile americane în România.
„Orice astfel de schimbare ar avea consecințe negative grave asupra cooperării de securitate dintre SUA și România, iar o decizie de a restricționa investițiile străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.
Prin parteneriatul nostru durabil, am realizat progrese importante în cooperarea în domeniul apărării și în parteneriatul economic, luând totodată măsuri în direcția călătoriilor fără viză. Vom continua să lucrăm împreună pentru a proteja securitatea națiunilor noastre, precum și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”.
SUA a mai menționat că datele din documentele CSAT ar trebui investigate pe deplin pentru a asigura integritatea alegerilor din România.
TV8.md amintește că Consiliul Suprem de Apărare al României (CSAT) a declasificat documente de la instituțiile de apărare și securitate vizând campania de pe TikTok a candidatului la Președinție, Călin Georgescu. Informațiile prezentate de SRI, SIE, STS și Ministerul Afacerilor Interne, în ședința din 28 noiembrie, vorbesc inclusiv despre bani, TikTok recunoscând că a încasat pentru campania lui Georgescu 381.000 de dolari.
Creșterea conturilor care l-au promovat pe acesta nu a fost organică, iar „activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către „un actor statal”, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru „rostogolirea” mesajelor pe platformă”, arată documentele.
Peste 100 de influenceri, cu aproximativ 8 milioane de urmăritori, au fost manipulați să îl promoveze pe Călin Georgescu, transmite MAI, pe modulul folosit și în Republica Moldova, pentru promovarea candidatului pro-rus. TikTok nu a respectat legislația, arată ministerul de Interne, aspecte constatate și de serviciile de informații, context în care, în intervalul 13-26 noiembrie Calin Georgescu a ajuns pe locul 9 mondial în topul trendurilor de promovare a conținutului, cele mai multe vizualizări fiind înregistrate după primul tur al alegerilor.
Documentul MAI mai arată că a fost identificat un tipar acțional similar identificat la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă. În concret, campania informațională „Echilibru și verticalitate” este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Federația Rusă în Ucraina.