Dosar penal după analiza documentelor desecretizate privind campania electorală a lui Călin Georgescu. Anunțul a fost făcut de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România.
„Procurorii au descoperit indicii legate de posibile infracțiuni, printre care operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă de perturbare a sistemelor informatice și tentativă de acces ilegal la un sistem informatic”, se arată în comunicatul DIICOT.
La această etapă, cercetările sunt efectuate doar in rem, adică fără a fi formulate acuzații împotriva unor persoane, scopul fiind strângerea de probe pentru a stabili faptele și a adopta o soluție corectă.
TV8.md amintește că zilele trecute, Consiliul Suprem de Apărare al României (CSAT) a declasificat documente de la instituțiile de apărare și securitate vizând campania de pe TikTok a candidatului la Președinție, Călin Georgescu. Informațiile prezentate de SRI, SIE, STS și Ministerul Afacerilor Interne, în ședința din 28 noiembrie, vorbesc inclusiv despre bani, TikTok recunoscând că a încasat pentru campania lui Georgescu 381.000 de dolari.
Creșterea conturilor care l-au promovat pe acesta nu a fost organică, iar „activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către „un actor statal”, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru „rostogolirea” mesajelor pe platformă”, arată documentele.
Peste 100 de influenceri, cu aproximativ 8 milioane de urmăritori, au fost manipulați să îl promoveze pe Călin Georgescu, transmite MAI, pe modulul folosit și în Republica Moldova, pentru promovarea candidatului pro-rus. TikTok nu a respectat legislația, arată ministerul de Interne, aspecte constatate și de serviciile de informații, context în care, în intervalul 13-26 noiembrie Calin Georgescu a ajuns pe locul 9 mondial în topul trendurilor de promovare a conținutului, cele mai multe vizualizări fiind înregistrate după primul tur al alegerilor.
Documentul MAI mai arată că a fost identificat un tipar acțional similar identificat la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă. În concret, campania informațională „Echilibru și verticalitate” este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Federația Rusă în Ucraina.