Republica Moldova ar trebui să analizeze cu mare atenție experiența alegerilor de anul acesta din România, mai ales în contextul dezvoltării rapide a tehnologiilor de comunicare. Ignorarea acestor aspecte ar putea duce la aducerea la putere a populiștilor sau oportuniștilor. Opinia a fost exprimată de fost președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase la „Новая неделя”.
Potrivit lui Tănase, toate forțele politice ar trebui să depună eforturi pentru a preveni manipulările în cadrul procesului electoral, în special prin intermediul rețelelor sociale.
„Trebuie să învățăm niște lecții despre procesul electoral, mai ales în situația în care tehnologiile de comunicare se dezvoltă extrem de rapid. Înainte, politicienii veneau în fața oamenilor pentru a-și lansa ideile, dar acum TikTok le oferă platformă pentru a face asta. Dacă cineva poate crea 300 de videoclipuri de 7 secunde cu diverse idei nebunești, dar care plac oamenilor, atunci este foarte posibil să ajungi într-o situație în care orice aventurier sau populist devine președinte”, a menționat Alexandru Tănase.
Deși spune că problema utilizării și promovării politice pe rețelele sociale ar trebui analizată cu atenție, Tănase consideră că subiectul trebui tratat cu maximă delicatețe, fără se recurge la măsuri excesive.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a României a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigate de candidatul de extremă dreapta Călin Georgescu. Cu două zile mai devreme, serviciile de informații ale țării au raportat că o campanie TikTok ar fi putut fi dusă în favoarea lui folosind 25 de mii de conturi de bot și fonduri de origine dubioasă. Săptămâna trecută, 7 milioane de dolari au fost confiscate de la un blogger român TikTok care a finanțat campania lui Georgescu.