Compania rusească Gazprom ar fi putut să spună clar Chișinăului mult mai devreme dacă va livra gaz natural pe ruta sudică sau nu, însă a ales să tacă intenționat pentru a crea tensiune și incertitudine, dar și pentru a nu permite autorităților moldovenești să facă pregătiri alternative în acest sens. Opinia îi aparține expertului asociat în Comunitatea WatchDog, Eugen Muravschi.
Expertul mai spune că în situația de incertitudine creată, autoritățile nu au putut cumpăra nici gaz, nici electricitate în avans, deoarece ne-am fi putut trezi cu cantități inutile achiziționate la prețuri mari.
În opinia lui Muravschi, Rusia a ales să nu mai livreze gaz natural malului stâng al Nistrului din rea-voință și intenția cinică de a destabiliza economic, politic și social Republica Moldova.
„Gazpromul a confirmat de facto că nu există impedimente pentru a livra gaz prin conducta transbalcanică. Deci ruta de livrare nu e o problemă, expirarea contractului cu Ucraina nu e o problemă - unica problemă e rea-voința de la Moscova, intenția cinică de destabiliza economic, politic și social Republica Moldova cu astfel de crize artificiale. În principiu - nimic nou din partea Rusiei”, a subliniat expertul asociat WatchDog.
Eugen Muravschi subliniază că ar putea urma cel puțin trei scenarii.
„Unu - Gazprom va rezerva în baza zilnică capacități de transport a gazelor pentru a asigura consumul minim pentru stânga Nistrului, dar nu suficient pentru ca Centrala de la Cuciurgan să producă energie pentru malul drept.
Doi - Gazprom va întrerupe temporar livrările pentru vreo lună, ca să forțeze creșterea prețurilor la energie și tensiuni între malul stâng și malul drept, apoi va relua salvator și mărinimos livrările. Trei - Gazprom va sista în întregime livrările de gaz către regiunea transnistreană”, a spus expertul.
Muravschi a mai notat că din punct de vedere energetic, pe malul drept al Nistrului stăm relativ bine în situația în care avem rezerve de de gaz pentru iarnă, iar România este gata să ne ajute cu electricitate dacă se oprește centrala de la Cuciurgan. Am putea miza și pe sprijinul partenerilor din Europa și SUA, care va asigura minimul necesar și pentru populația din stânga Nistrului, crede expertul.
Expertul mai consideră că scopul principal al Moscovei e să creeze probleme Moldovei, să tulbure societatea și să faciliteze succesul forțelor pro-ruse la alegerile parlamentare.
„Insistența propagandiștilor de la Moscova, Chișinău și Tiraspol ca trebuie să negociem anume cu Ucraina pentru reluarea tranzitului prin țara vecină dă de gândit. Pe de o parte, e o metodă de a muta responsabilitatea pe umerii autorităților de la Kiev și de a reduce simpatia publicului moldovenesc față de la Ucraina - de parcă noi avem contract nu cu Rusia, dar cu ucrainenii.
Pe de altă parte, poate și o tentativă de șantaj geopolitic mai larg. Kremlinul poate să folosească amenințarea unei crize umanitare în stânga Nistrului și a unor destabilizări masive pe malul drept pentru a spune comunității internaționale „puneți presiune pe Ucraina ca să permită mai departe tranzitul de gaz rusesc”. Pentru Rusia, tranzitul prin Ucraina către Europa este important fiindcă sistemul de conducte ucrainene permite transportarea unui volum de gaze mult mai mare decât ruta transbalcanică. Iar Rusia are nevoie de această capacitate, fiindcă gazoductul transbalcanic nu poate înlocui întreaga rețea ucraineană - pe unde azi mai primesc gaz alte țări europene precum Slovacia. Gazpromul nu-și poate permite să continue să piardă clienți, mai ales după ce a suferit pierderi nete de peste 3,2 miliarde dolari în primele nouă luni ale anului curent. Așa că această manevră a lui Putin miroase mai degrabă a disperare. Șantajul Rusiei cu livrările de gaz pentru stânga Nistrului e un semn de slăbiciune. E o criză pe care o putem depăși în avantajul nostru. Astăzi nu consumăm gaz rusesc pe malul drept, iar acum avem toate motivele să devenim independenți și la capitolul energie electrică.
Va fi poate mai scump o perioadă, dar în schimb nu ne va putea șantaja nimeni - nu va mai decide Putin dacă în casele noastre se aprinde becul sau arde aragazul”, a spus expertul.
Ministerul Energiei a anunțat că Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru a doua lună de iarnă. Astfel, Chișinăul va trebui să se pregătească de urgență de un scenariu în care va trebui să asigure malul stâng cu gaz și să procure energie electrică la un preț mult mai ridicat.