Țara vecină, Ucraina, marchează al doilea Crăciun sub bombardamente rusești masive. Președintele Volodimir Zelenski le-a transmis ucrainenilor un mesaj de felicitare, în care a subliniat că atâta timp cât sunt împreună, răul nu are nicio șansă. În context, președinta de la Chișinău, Maia Sandu, a anunțat că o rachetă a traversat și teritoriul Republicii Moldova.
În Ajunul Crăciunului, armata rusă a lovit o clădire rezidențială în orașul Krivoi Rog, orașul natal al președintelui ucrainean. În urma atacului o persoană a murit, iar altele 14 au fost rănite, printre care o fată de 16 ani. Mai multe clădiri au fost avariate. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării anunţă de Crăciun că 59 de drone ucrainene au fost interceptate deasupra teritoriului rus în noaptea Ajunului Crăciunului, relatează AFP.
UPDATE Vicepremierul ucrainean pentru reconstrucție, Oleksi Kuleba, a raportat că, într-o serie de regiuni ale Ucrainei, se înregistrează probleme legate de furnizarea agentului termic, după atacul masiv lansat de ruşi miercuri dimineaţă. Întreruperi în furnizarea căldurii au fost semnalate în cel puțin trei regiuni. Potrivit lui Kuleba, cel mai mare număr de consumatori care au rămas fără căldură este în regiunea Harkov. Acolo, aproximativ 500.000 de clienţi din 2.677 de blocuri au rămas fără căldură. În Dnipro și în Zelenodolsk, regiunea Dnipropetrovsk, de asemenea, există 55, respectiv 100 de blocuri de apartamente fără agent termic. În regiunea Ivano-Frankivsk, 81 de clădiri rezidențiale sunt fără căldură. Potrivit unor informaţii anterioare, orașul Kaluş, din regiunea vestică Ivano-Frankivsk, a rămas fără apă şi căldură ca urmare a atacului masiv de miercuri dimineaţă. De asemenea, o parte a regiunii Ivano-Frankivsk a rămas fără electricitate, scrie Rador.
UPDATE În urma victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, liderii Letoniei, Estoniei și Finlandei au cerut alianței să înceteze „dezbaterile la nesfârșit” despre cum să facă față amenințării care se profilează a Rusiei, spunând că este timpul să întărească apărarea Europei. „Nu suntem pregătiți. Este absolut clar”, spune Președintele Letoniei, Edgars Rinkevics. „Nu putem continua să sperăm într-o situație în care SUA rămâne mult implicată în Europa”, scrie AlephNews.
UPDATE Polonia a decis să introducă un program educațional obligatoriu de instruire în utilizarea armelor de foc și de prim ajutor pentru elevii cu vârste între 14 și 16 ani, ca reacție la riscurile crescânde de agresiune rusă asupra țării. Programul, intitulat „Educația pentru siguranță”, se va desfășura în sălile de sport ale școlilor, timp de o oră pe săptămână, relatează euronews.
UPDATE Peședinta Repiblicii Moldova, Maia Sandu a venit cu o reacție după ce o rachetă rusă ar fi intersectat spațiul aerian al țării noastre. Într-un mesaj pe X, șefa statului a spus că Rusia alege distrugerea și încalcă în mod clar dreptul internațional.
UPDATE Invazia Moscovei din Ucraina, care a depășit borna celor 34 de luni, continuă în ciuda sutelor de mii de pierderi din rândul militarilor ambelor părți. Rusia își alimentează cufărul de război pe ascuns. Filiera secretă a lui Putin include și comerțul cu aur din Africa, care a trimis la Kremlin 2,5 miliarde de dolari, de la începutul conflagrației, potrivit Ziare.com.
UPDATE Mihail Smirnov, un fost colonel de poliție din Sankt Petersburg, a mărturisit uciderea jurnalistului Maxim Maksimov, de la Agenția pentru Jurnalism de Investigație (AZHUR) și revista Gorod, din 2004, și a indicat locul unde a îngropat corpul. El a cerut să fie trimis să lupte în prima linie, în Ucraina, relatează publicațiile ruseșți independente Media Zona și Novaia Gazeta. Jurnalistul Maxim Maksimov a fost ucis în timp ce investiga o presupusă luare de mită a lui Smirnov. Corpul nu a fost încă găsit, colonelul Smirnov a fost anterior suspect în acest caz, dar a negat fapta. Smirnov a fost arestat în mai 2024, într-un alt caz de crimă, iar pe 19 decembrie, a mărturisit uciderea lui Maksimov, dezvăluind detaliile brutale ale crimei, potrivit Libertatea.
UPDATE Cea mai mare companie privată de energie din țară, DTEK, a declarat că instalațiile sale de generare au fost atacate în timpul atacului, provocând “daune grave” echipamentelor energetice. “În acest an, este cel de-al 13-lea atac masiv asupra sectorului energetic ucrainean și cel de-al 10-lea atac masiv asupra instalațiilor energetice ale companiei”, a declarat DTEK pe Telegram.
UPDATE "În această dimineață de Crăciun, Rusia a atacat din nou sistemul energetic ucrainean folosind un arsenal întreg de rachete și drone. Deocamdată nu au fost raportate perturbări în sistemul energetic al Republicii Moldova, care este conectat cu cel din Ucraina. Potrivit rapoartelor Poliția de Frontieră informeză că una din rachetele lansate de Rusia a fost observată de o patrulă pe direcția Iampol-Cosăuți. Ulterior, una din rachete ar fi traversat spațiul aerian al Republicii Moldova în zona Otaci-Moghilev Podilsk și a ieșit prin frontiera cu România în zona Dorohoi-Herța", se arată într-un comunicat al instituției.
UPDATE Ucraina se confruntă cu pene de curent în mai multe regiuni în urma unui atac aerian rusesc masiv lansat. Țara a fost atacată de peste 70 de rachete și 100 de drone, scrie g4media.ro. „Astăzi, preşedintele rus Vladimir Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru un atac. Ce ar putea fi mai inuman?” a scris Zelenski într-o postare.
UPDATE Exporturile totale de gaze rusești către țările europene au fost până acum cu 18-20% mai mari în acest an decât în 2023, a declarat miercuri vicepremierul Alexander Novak, citat de agenția de presă Interfax.
UPDATE Ucrainenii anunță că o rachetă rusească a pătruns timp de două minute în spațiul aerian al României, apoi a lovit la în Ucraina, la Cernăuți. Constantin Spînu, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, a spus la Digi24 că sistemul de supraveghere aeriană al României nu a detectat nicio rachetă.
UPDATE Resturile căzute de la o dronă ucraineană doborâtă au provocat o explozie şi un incendiu mortal într-un centru comercial din oraşul Vladikavkaz din regiunea Osetia de Nord din Rusia, a declarat miercuri guvernatorul local, citat de Reuters.
UPDATE O rachetă vizând Ucraina ar fi traversat spaţiile aeriene ale Republicii Moldova şi României, un stat membru al Uniunii Europene (UE) şi NATO, în timpul unui atac masiv cu rachetă al Rusiei împotriva Ucrainei, anunţă pe X, miercuri, de Crăciun, ministrul ucrainean de Externe Andrii Sâbiga, relatează AFP.
UPDATE Patru persoane au fost ucise și cinci persoane au fost rănite în orașul Lgov din regiunea Kursk din Rusia în urma bombardamentelor ucrainene, a afirmat miercuri guvernatorul interimar al regiunii. „Un bloc cu cinci etaje, două clădiri rezidențiale cu un singur etaj și un salon de înfrumusețare cu un singur etaj au fost grav avariate”, a scris Alexander Khinshtein pe Telegram, potrivit HotNews.
UPDATE Pokrovsk, un oraș din estul Ucrainei, este cunoscut ca locul de naștere al colindului „Carol of the Bells” (în ucraineană „Shchedryk”), dar în acest an nu sunt semne de sărbătoare. Orașul se află sub un intens bombardament rusesc, iar trupele Rusiei sunt acum la mai puțin de 3 kilometri de centrul orașului. Majoritatea locuitorilor au fugit, iar cei care au rămas se confruntă cu lipsuri grave de energie, apă și gaz, scrie BBC.
UPDATE Rusia a atacat Ucraina de Crăciun cu rachete de croazieră şi balistice sistemul energetic al Ucrainei şi oraşele din regiunea sa de est miercuri dimineaţă, au declarat ministrul ucrainean al energiei şi oficialii locali. Zelenski a condamnat atacul forțelor lui Putin și a declarat „Ce ar putea fi mai inuman?” Armata lui Vladimir Putin a ales în mod deliberat ziua de Crăciun pentru un mare atac aerian, cu peste 70 de rachete și peste 100 de drone, care au fost lansate asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a spus Volodimir Zelenski. Reacția liderului de la Kiev a venit după ce Rusia a atacat cu rachete de croazieră și balistice sistemul energetic ucrainean și orașe din regiunea sa de est. În această zi de Crăciun a fost desfășurat și un „atac masiv” rusesc, cu rachete balistice asupra Harkovului.