Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv în ajun și de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?

/VIDEO/ Cine e Horațiu Potra și cât de apropiat este de Călin Georgescu: Ar fi plănuit destabilizări cu arme la București

missing
10 decembrie 2024, ora 15:02

După ce a declarat că nu-l cunoaște pe Horațiu Potra, presa română a publicat fotografii în care Călin Georgescu apare alături de mercenarul român care l-ar păzi. Astăzi, Potra a ajuns în fața magistraților, care l-au plasat sub control judiciar. Mercenarul ar fi plănuit să aducă oameni înarmați în București, pentru a crea destabilizări.

Liderul mercenarilor români, Horațiu Potra, s-a văzut cu Călin Georgescu şi neo-legionarul Eugen Sechila, la o fermă de cai din Ciolpani, sâmbătă, 7 decembrie. Întâlnirea, care a avut loc cu doar câteva ore înainte ca Potra să fie săltat din drumul spre capitală, cu un arsenal în mașină, a fost confirmată de patronul fermei.

Această întâlnire a fost confirmată anchetatorilor, potrivit unor surse, de patronul fermei de cai, care a fost audiat luni. Aceleași surse spun că discuția dintre Potra și Georgescu ar fi vizat tocmai plănuirea unor proteste violente, după anularea prezidențialelor de către Curtea Constituțională.

Anchetatorii ar avea chiar probe care arată că în fermă a intrat mai întâi legionarul Eugen Sechila, apoi Călin Georgescu, iar mai apoi o mașină, în care s-ar fi aflat Potra.

„A fost și Călin Georgescu!”, le-a spus sirianul reporterilor care l-au întrebat cu cine s-a mai întâlnit în noaptea de sâmbătă spre duminică. Sirianul a mai adăugat că Georgescu a fost la întâlnire împreună cu mai mulți bărbați pe care nu-i cunoaște.

Fostul candidat la alegerile prezidenţiale a afirmat inițial că nu l-a întâlnit şi nu îl cunoaşte pe Horaţiu Potra:

„Am auzit şi eu, sigur că da. Ştiu de el, evident, ştiu cum ştiţi şi dumneavoastră. Nu l-am întâlnit personal, n-am de ce să spun lucrul ăsta, ştiu şi eu cum a auzit toată lumea”.

Astăzi, Horațiu Potra a fost plasat sub control judiciar. Decizia magistraților vine după ce autoritățile au efectuat percheziții la domiciliul său din Mediaș, unde au găsit două milioane de euro cash. Dus la audieri, Potra nu a dat declarații.

Cum a fost reținut Potra

Gruparea Potra s-ar fi deplasat înspre București cu obiecte interzise pentru a deranja ordinea și liniștea publică.  În mașinile în care se aflau Potra și apropiații săi s-au găsit arme albe: macete, cuțite și cozi de topor, dar și două pistoale și materiale pirotehnice.

Autoturismele au fost oprite în trafic în Otopeni, București și în localități din județele Dâmbovița și Prahova. În mașini se aflau aproximativ 20 de persoane. Doi șoferi au fost testați pozitiv la substanțe interzise.

Întrebat ce cauta în Capitală, Potra a răspuns sarcastic că venea să voteze. 

Cine este Horațiu Potra

Implicat în mai multe dosare penale în Sibiu, fostul luptător din Legiunea Franceză, Horațiu Potra, a apărut recent într-o anchetă jurnalistică a germanilor de la Deutsche Welle(DW), fiindu-i legat numele de rușii de la Wagner, armata privată condusă atunci de Evghenii Prigojin.

DW scria într-o ancheta cu titlul „Luptă mercenari albi în conflictul din Congo?” că diplomații occidentali sunt profund îngrijorați de apariția bruscă a mercenarilor est-europeni în conflictele ce macină Republica Democrată Congo. În ciuda dezmințirilor venite din capitala Kinshasa, abundă zvonurile că aceștia sunt angajați ai celebrului grup rus Wagner, susțineau jurnaliștii germani.

Adrian Volintiru, fostul director general Romgaz, l-a denunțat pe Horațiu Potra pentru amenințare, în 2020, după ce fostul membru al Legiunii Străine i-a trimis mai multe mesaje pe telefonul mobil. Volintiru a renunțat însă la acuzații doi ani mai târziu, acesta precizând că nu a vrut să-i facă rău medieșanului.

În urma anchetei, procurorii au strâns suficiente probe încât să-l trimită pe Horațiu Potra în judecată pentru amenințare.

Înainte de acest episod, în anul 2010, Horațiu Potra a fost acuzat de procurori de faptul că a pus bazele unei grupări paramilitare. Potra a petrecut cinci ani în Legiunea franceză, în urma serviciului militar primind și cetățenia franceză.

După 1997, Potra a început să lucreze pentru Paul Barril, un strateg militar din Paris, apropiat al fostului președinte al Franței Francois Mitterrand.

Între 1997 și 2002 acesta a desfășurat misiuni în Orientul Mijlociu, iar din 2002 a fost șeful gărzilor de corp ale președintelui Republicii Centrafricane, Ange-Felix Patasse. Acesta din urmă a fost înlăturat de la putere în anul 2003.

Potra a lucrat apoi în toate zonele de război din Africa: Sierra Leone, Ciad, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, după care a fost angajat de Frank Timiș pentru a asigura securitatea minelor sale de aur din Africa. A fost rănit de opt ori și luat prizonier de două ori. A fost asociat într-o companie care vinde diamante la bursele din Anvers și Tel-Aviv și a desfășurat afaceri imobiliare în sudul Franței.

Din declarația de avere depusă de Potra în calitate de candidat la Primăria Mediaș și pentru funcția de consilier județean la Sibiu, reiese că acesta deține zeci de imobile, conturi de sute de mii de euro și dolari, lingouri de aur de 10 kilograme, iar din activitățile care i-au adus faima a încasat, doar în 2023, suma de 1,15 milioane de euro.

video: Euronews Romania

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024

/VIDEO/ Ajunul Crăciunului pe stil nou: Unii pregătesc masa de sărbătoare, alții așteaptă 7 ianuarie
/VIDEO/ Ajunul Crăciunului pe stil nou: Unii pregătesc masa de sărbătoare, alții așteaptă 7 ianuarie
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Președinta Maia Sandu, după ce o rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Moldovei: „Kremlinul alege distrugerea”
Președinta Maia Sandu, după ce o rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Moldovei: „Kremlinul alege distrugerea”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv în ajun și de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv în ajun și de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv în ajun și de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?

25 decembrie 2024, ora 15:38

Țara vecină, Ucraina, marchează al doilea Crăciun sub bombardamente rusești masive. Președintele Volodimir Zelenski le-a transmis ucrainenilor un mesaj de felicitare, în care a subliniat că atâta timp cât sunt împreună, răul nu are nicio șansă. În context, președinta de la Chișinău, Maia Sandu, a anunțat că o rachetă a traversat și teritoriul Republicii Moldova.

În Ajunul Crăciunului, armata rusă a lovit o clădire rezidențială în orașul Krivoi Rog, orașul natal al președintelui ucrainean. În urma atacului o persoană a murit, iar altele 14 au fost rănite, printre care o fată de 16 ani. Mai multe clădiri  au fost avariate. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării anunţă de Crăciun că 59 de drone ucrainene au fost interceptate deasupra teritoriului rus în noaptea Ajunului Crăciunului, relatează AFP.

UPDATE În mesajul său de Crăciun de miercuri, înainte de a da binecuvântarea „Urbi et Orbi” unei mulţimi de aproximativ 30.000 de persoane în Piaţa Sfântul Petru, Papa Francisc a făcut apel la tăcerea armelor în Ucraina şi la „îndrăzneala de a deschide negocieri pentru o pace justă”, precum şi la „încetarea focului în Gaza, eliberarea ostaticilor şi ajutor pentru oamenii epuizaţi de foame şi război”, transmite EFE.

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie în care recomandă cu fermitate cetățenilor români să evite deplasările în Federația Rusă. 

UPDATE Aleksei Rtîșcev, noul șef al trupelor ruse de apărare împotriva radiațiilor nucleare, chimice și biologice (RChBZ), este amenințat de ucraineni, după ce predecesorul său, generalul Igor Kirilov, a fost ucis într-un atac cu o bombă plasată pe o trotinetă electrică, la Moscova, relatează TSN, radiodifuzorul public de la Kiev, și publicația rusă Kommersant.

UPDATE Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi că va demara în ianuarie anul viitor procesul de reintroducere a serviciului militar obligatoriu doar pentru bărbaţi, care a fost abolit în urmă cu 16 ani, scrie Antena3.

UPDATE Vicepremierul ucrainean pentru reconstrucție, Oleksi Kuleba, a raportat că, într-o serie de regiuni ale Ucrainei, se înregistrează probleme legate de furnizarea agentului termic, după atacul masiv lansat de ruşi miercuri dimineaţă. Întreruperi în furnizarea căldurii au fost semnalate în cel puțin trei regiuni. Potrivit lui Kuleba, cel mai mare număr de consumatori care au rămas fără căldură este în regiunea Harkov. Acolo, aproximativ 500.000 de clienţi din 2.677 de blocuri au rămas fără căldură. În Dnipro și în Zelenodolsk, regiunea Dnipropetrovsk, de asemenea, există 55, respectiv 100 de blocuri de apartamente fără agent termic. În regiunea Ivano-Frankivsk, 81 de clădiri rezidențiale sunt fără căldură. Potrivit unor informaţii anterioare, orașul Kaluş, din regiunea vestică Ivano-Frankivsk, a rămas fără apă şi căldură ca urmare a atacului masiv de miercuri dimineaţă. De asemenea, o parte a regiunii Ivano-Frankivsk a rămas fără electricitate, scrie Rador.

UPDATE Forțele ruse au intensificat atacurile pe trei fronturi, și anume Torețk, Kramatorsk și Siversk, unde au început să folosească la scară mare echipament militar, a anunțat purtătorul de cuvânt al Grupului Operațional și Tactic din Lugansk, Anastasia Bobovnikova, relatează RBC Ucraina.

UPDATE Soldații nord-coreeni care luptă pentru Rusia au primit documente militare false cu nume și locuri de naștere rusești, a anunțat armata ucraineană, în contextul în care Kievul susține că Rusia încearcă să ascundă prezența luptătorilor străini în luptă.

UPDATE În urma victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, liderii Letoniei, Estoniei și Finlandei au cerut alianței să înceteze „dezbaterile la nesfârșit” despre cum să facă față amenințării care se profilează a Rusiei, spunând că este timpul să întărească apărarea Europei. „Nu suntem pregătiți. Este absolut clar”, spune Președintele Letoniei, Edgars Rinkevics. „Nu putem continua să sperăm într-o situație în care SUA rămâne mult implicată în Europa”, scrie AlephNews.

UPDATE Polonia a decis să introducă un program educațional obligatoriu de instruire în utilizarea armelor de foc și de prim ajutor pentru elevii cu vârste între 14 și 16 ani, ca reacție la riscurile crescânde de agresiune rusă asupra țării. Programul, intitulat „Educația pentru siguranță”, se va desfășura în sălile de sport ale școlilor, timp de o oră pe săptămână, relatează euronews.

UPDATE Peședinta Repiblicii Moldova, Maia Sandu a venit cu o reacție după ce o rachetă rusă ar fi intersectat spațiul aerian al țării noastre. Într-un mesaj pe X, șefa statului a spus că Rusia alege distrugerea și încalcă în mod clar dreptul internațional.

UPDATE Invazia Moscovei din Ucraina, care a depășit borna celor 34 de luni, continuă în ciuda sutelor de mii de pierderi din rândul militarilor ambelor părți. Rusia își alimentează cufărul de război pe ascuns. Filiera secretă a lui Putin include și comerțul cu aur din Africa, care a trimis la Kremlin 2,5 miliarde de dolari, de la începutul conflagrației, potrivit Ziare.com.

UPDATE Mihail Smirnov, un fost colonel de poliție din Sankt Petersburg, a mărturisit uciderea jurnalistului Maxim Maksimov, de la Agenția pentru Jurnalism de Investigație (AZHUR) și revista Gorod, din 2004, și a indicat locul unde a îngropat corpul. El a cerut să fie trimis să lupte în prima linie, în Ucraina, relatează publicațiile ruseșți independente Media Zona și Novaia Gazeta. Jurnalistul Maxim Maksimov a fost ucis în timp ce investiga o presupusă luare de mită a lui Smirnov. Corpul nu a fost încă găsit, colonelul Smirnov a fost anterior suspect în acest caz, dar a negat fapta. Smirnov a fost arestat în mai 2024, într-un alt caz de crimă, iar pe 19 decembrie, a mărturisit uciderea lui Maksimov, dezvăluind detaliile brutale ale crimei, potrivit Libertatea.

UPDATE Cea mai mare companie privată de energie din țară, DTEK, a declarat că instalațiile sale de generare au fost atacate în timpul atacului, provocând “daune grave” echipamentelor energetice. “În acest an, este cel de-al 13-lea atac masiv asupra sectorului energetic ucrainean și cel de-al 10-lea atac masiv asupra instalațiilor energetice ale companiei”, a declarat DTEK pe Telegram.

UPDATE "În această dimineață de Crăciun, Rusia a atacat din nou sistemul energetic ucrainean folosind un arsenal întreg de rachete și drone. Deocamdată nu au fost raportate perturbări în sistemul energetic al Republicii Moldova, care este conectat cu cel din Ucraina. Potrivit rapoartelor Poliția de Frontieră informeză că una din rachetele lansate de Rusia a fost observată de o patrulă pe direcția Iampol-Cosăuți. Ulterior, una din rachete ar fi traversat spațiul aerian al Republicii Moldova în zona Otaci-Moghilev Podilsk și a ieșit prin frontiera cu România în zona Dorohoi-Herța", se arată într-un comunicat al instituției.

UPDATE Ucraina se confruntă cu pene de curent în mai multe regiuni în urma unui atac aerian rusesc masiv lansat. Țara a fost atacată de peste 70 de rachete și 100 de drone, scrie g4media.ro. „Astăzi, preşedintele rus Vladimir Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru un atac. Ce ar putea fi mai inuman?” a scris Zelenski într-o postare.

UPDATE Exporturile totale de gaze rusești către țările europene au fost până acum cu 18-20% mai mari în acest an decât în 2023, a declarat miercuri vicepremierul Alexander Novak, citat de agenția de presă Interfax.

UPDATE Ucrainenii anunță că o rachetă rusească a pătruns timp de două minute în spațiul aerian al României, apoi a lovit la în Ucraina, la Cernăuți. Constantin Spînu, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, a spus la Digi24 că sistemul de supraveghere aeriană al României nu a detectat nicio rachetă.

UPDATE Resturile căzute de la o dronă ucraineană doborâtă au provocat o explozie şi un incendiu mortal într-un centru comercial din oraşul Vladikavkaz din regiunea Osetia de Nord din Rusia, a declarat miercuri guvernatorul local, citat de Reuters.

UPDATE O rachetă vizând Ucraina ar fi traversat spaţiile aeriene ale Republicii Moldova şi României, un stat membru al Uniunii Europene (UE) şi NATO, în timpul unui atac masiv cu rachetă al Rusiei împotriva Ucrainei, anunţă pe X, miercuri, de Crăciun, ministrul ucrainean de Externe Andrii Sâbiga, relatează AFP.

UPDATE Patru persoane au fost ucise și cinci persoane au fost rănite în orașul Lgov din regiunea Kursk din Rusia în urma bombardamentelor ucrainene, a afirmat miercuri guvernatorul interimar al regiunii. „Un bloc cu cinci etaje, două clădiri rezidențiale cu un singur etaj și un salon de înfrumusețare cu un singur etaj au fost grav avariate”, a scris Alexander Khinshtein pe Telegram, potrivit HotNews.

UPDATE Pokrovsk, un oraș din estul Ucrainei, este cunoscut ca locul de naștere al colindului „Carol of the Bells” (în ucraineană „Shchedryk”), dar în acest an nu sunt semne de sărbătoare. Orașul se află sub un intens bombardament rusesc, iar trupele Rusiei sunt acum la mai puțin de 3 kilometri de centrul orașului. Majoritatea locuitorilor au fugit, iar cei care au rămas se confruntă cu lipsuri grave de energie, apă și gaz, scrie BBC.

UPDATE Rusia a atacat Ucraina de Crăciun cu rachete de croazieră şi balistice sistemul energetic al Ucrainei şi oraşele din regiunea sa de est miercuri dimineaţă, au declarat ministrul ucrainean al energiei şi oficialii locali. Zelenski a condamnat atacul forțelor lui Putin și a declarat „Ce ar putea fi mai inuman?” Armata lui Vladimir Putin a ales în mod deliberat ziua de Crăciun pentru un mare atac aerian, cu peste 70 de rachete și peste 100 de drone, care au fost lansate asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a spus Volodimir Zelenski. Reacția liderului de la Kiev a venit după ce Rusia a atacat cu rachete de croazieră și balistice sistemul energetic ucrainean și orașe din regiunea sa de est. În această zi de Crăciun a fost desfășurat și un „atac masiv” rusesc, cu rachete balistice asupra Harkovului.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1034: Fals despre Transnistria și atac masiv! Trump: „Suntem foarte aproape de Al Treilea Război Mondial”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1035: Alertă la Kiev, problemă la Cuciurgan și drone-momeală. Prognoză: Când și cum se va sfârși războiul
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.