După ce a declarat că nu-l cunoaște pe Horațiu Potra, presa română a publicat fotografii în care Călin Georgescu apare alături de mercenarul român care l-ar păzi. Astăzi, Potra a ajuns în fața magistraților, care l-au plasat sub control judiciar. Mercenarul ar fi plănuit să aducă oameni înarmați în București, pentru a crea destabilizări.
Liderul mercenarilor români, Horațiu Potra, s-a văzut cu Călin Georgescu şi neo-legionarul Eugen Sechila, la o fermă de cai din Ciolpani, sâmbătă, 7 decembrie. Întâlnirea, care a avut loc cu doar câteva ore înainte ca Potra să fie săltat din drumul spre capitală, cu un arsenal în mașină, a fost confirmată de patronul fermei.
Această întâlnire a fost confirmată anchetatorilor, potrivit unor surse, de patronul fermei de cai, care a fost audiat luni. Aceleași surse spun că discuția dintre Potra și Georgescu ar fi vizat tocmai plănuirea unor proteste violente, după anularea prezidențialelor de către Curtea Constituțională.
Anchetatorii ar avea chiar probe care arată că în fermă a intrat mai întâi legionarul Eugen Sechila, apoi Călin Georgescu, iar mai apoi o mașină, în care s-ar fi aflat Potra.
„A fost și Călin Georgescu!”, le-a spus sirianul reporterilor care l-au întrebat cu cine s-a mai întâlnit în noaptea de sâmbătă spre duminică. Sirianul a mai adăugat că Georgescu a fost la întâlnire împreună cu mai mulți bărbați pe care nu-i cunoaște.
Fostul candidat la alegerile prezidenţiale a afirmat inițial că nu l-a întâlnit şi nu îl cunoaşte pe Horaţiu Potra:
„Am auzit şi eu, sigur că da. Ştiu de el, evident, ştiu cum ştiţi şi dumneavoastră. Nu l-am întâlnit personal, n-am de ce să spun lucrul ăsta, ştiu şi eu cum a auzit toată lumea”.
Astăzi, Horațiu Potra a fost plasat sub control judiciar. Decizia magistraților vine după ce autoritățile au efectuat percheziții la domiciliul său din Mediaș, unde au găsit două milioane de euro cash. Dus la audieri, Potra nu a dat declarații.
Cum a fost reținut Potra
Gruparea Potra s-ar fi deplasat înspre București cu obiecte interzise pentru a deranja ordinea și liniștea publică. În mașinile în care se aflau Potra și apropiații săi s-au găsit arme albe: macete, cuțite și cozi de topor, dar și două pistoale și materiale pirotehnice.
Autoturismele au fost oprite în trafic în Otopeni, București și în localități din județele Dâmbovița și Prahova. În mașini se aflau aproximativ 20 de persoane. Doi șoferi au fost testați pozitiv la substanțe interzise.
Întrebat ce cauta în Capitală, Potra a răspuns sarcastic că venea să voteze.
Cine este Horațiu Potra
Implicat în mai multe dosare penale în Sibiu, fostul luptător din Legiunea Franceză, Horațiu Potra, a apărut recent într-o anchetă jurnalistică a germanilor de la Deutsche Welle(DW), fiindu-i legat numele de rușii de la Wagner, armata privată condusă atunci de Evghenii Prigojin.
DW scria într-o ancheta cu titlul „Luptă mercenari albi în conflictul din Congo?” că diplomații occidentali sunt profund îngrijorați de apariția bruscă a mercenarilor est-europeni în conflictele ce macină Republica Democrată Congo. În ciuda dezmințirilor venite din capitala Kinshasa, abundă zvonurile că aceștia sunt angajați ai celebrului grup rus Wagner, susțineau jurnaliștii germani.
Adrian Volintiru, fostul director general Romgaz, l-a denunțat pe Horațiu Potra pentru amenințare, în 2020, după ce fostul membru al Legiunii Străine i-a trimis mai multe mesaje pe telefonul mobil. Volintiru a renunțat însă la acuzații doi ani mai târziu, acesta precizând că nu a vrut să-i facă rău medieșanului.
În urma anchetei, procurorii au strâns suficiente probe încât să-l trimită pe Horațiu Potra în judecată pentru amenințare.
Înainte de acest episod, în anul 2010, Horațiu Potra a fost acuzat de procurori de faptul că a pus bazele unei grupări paramilitare. Potra a petrecut cinci ani în Legiunea franceză, în urma serviciului militar primind și cetățenia franceză.
După 1997, Potra a început să lucreze pentru Paul Barril, un strateg militar din Paris, apropiat al fostului președinte al Franței Francois Mitterrand.
Între 1997 și 2002 acesta a desfășurat misiuni în Orientul Mijlociu, iar din 2002 a fost șeful gărzilor de corp ale președintelui Republicii Centrafricane, Ange-Felix Patasse. Acesta din urmă a fost înlăturat de la putere în anul 2003.
Potra a lucrat apoi în toate zonele de război din Africa: Sierra Leone, Ciad, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, după care a fost angajat de Frank Timiș pentru a asigura securitatea minelor sale de aur din Africa. A fost rănit de opt ori și luat prizonier de două ori. A fost asociat într-o companie care vinde diamante la bursele din Anvers și Tel-Aviv și a desfășurat afaceri imobiliare în sudul Franței.
Din declarația de avere depusă de Potra în calitate de candidat la Primăria Mediaș și pentru funcția de consilier județean la Sibiu, reiese că acesta deține zeci de imobile, conturi de sute de mii de euro și dolari, lingouri de aur de 10 kilograme, iar din activitățile care i-au adus faima a încasat, doar în 2023, suma de 1,15 milioane de euro.
video: Euronews Romania