Autoritățile au un plan de acțiuni pentru a răspunde la crizele din domeniul energetic și au stabilit regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic. Documentul a fost aprobat de Cabinetul de miniștri, în cadrul ședinței de astăzi.
Planul de acțiuni include 31 de scenarii de criză, de exemplu: lipsa de combustibil, atacuri cibernetice, vreme extremă, iar autoritățile vor implementa măsuri specifice pentru a preveni și a atenua impactul acestora.
Printre măsuri se numără creșterea capacității de producție în caz de deficiențe de combustibil, protejarea consumatorilor prioritari, cum ar fi spitale școli, grădinițe, dar și restaurarea rapidă a infrastructurii de transport al energiei.
De asemenea, sunt subliniate măsurile de cooperare regională și integrarea în piața energetică europeană.
Potrivit Guvernului, Republica Moldova rămâne vulnerabilă din punct de vedere electroenergetic. Capacitatea internă de producție acoperă 23% din necesarul malului drept, iar 70% din consumul de energie electrică depinde de producerea de la Centrala MGRES.
De asemenea, capacitatea tehnică de import garantată prin ENTSO-E este, în prezent, limitată la 315 MW - insuficient pentru a satisface cererea totală.
În proces de realizare sunt proiecte de interconexiune, precum liniile de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava, care vor îmbunătăți situația, însă nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025.