Fugarul Ilan Șor și deputata Marina Tauber nu scapă de sancțiunile aplicate de Consiliul UE, pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a menținut decizia aplicată la finalul lunii mai 2023.
Sancțiunile impuse de UE la cererea Ministerului de Externe din România vizează înghețarea fondurilor deținute de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie.
Potrivit Curții, fostul partid Șor, sub conducerea lui Ilan Șor și a Marinei Tauber, a orchestrat demonstrații violente în Chișinău, folosind protestatari plătiți pentru a provoca dezordine publică și a intimida Guvernul.
„Tribunalul arată că actele juridice în litigiu se înscriu în cadrul politicii externe și de securitate comună a Uniunii (PESC). Astfel, organizarea, conducerea sau participarea la proteste violente sau la alte acte de violență pot justifica o acțiune a Uniunii în acest domeniu în scopul de a consolida și de a susține democrația și statul de drept într-o țară terță.
În continuare, Tribunalul constată că, în 2022 și în 2023, partidul Șor, sub conducerea domnului Șor și a doamnei Tauber, a organizat proteste și manifestații violente, în principal în capitala Chișinău, cu ajutorul protestatarilor selectați, formați și plătiți de același partid. În acest context, intenția organizatorilor era de a face ca la aceste proteste să participe anumite persoane cu un profil special capabile să provoace tulburarea ordinii publice și agitație în timpul acestora, în scopul de a intimida Guvernul”, se arată în comunicatul Curții de Justiție.
Protestele, spun judecătorii europeni, au fost realizate cu sprijinul Rusiei și aveau scopul de a destabiliza țara. Dizolvarea partidului Șor nu este suficientă, deoarece Șor și Tauber rămân o amenințare, fiind în continuare capabili să organizeze acțiuni similare, subliniază Curtea de Justiție:
„Mai mult, protestele violente în cauză au fost organizate în interesul și cu concursul Rusiei, astfel încât ele se înscriu pe deplin în cadrul acțiunilor de destabilizare a guvernului din Republica Moldova cărora înțeleg să le răspundă măsurile restrictive în cauză. În sfârșit, Tribunalul subliniază că doar dizolvarea partidului ȘOR nu este suficientă încât să facă măsurile restrictive adoptate împotriva domnului Șor și a doamnei Tauber să fie obsolete, întrucât aceștia rămân în continuare susceptibili să organizeze, să conducă sau să participe la proteste violente sau la alte acte de violență în Moldova”.
Precizăm că Șor și Tauber au solicitat Tribunalului Uniunii Europene să anuleze aceste acte și să le acorde o despăgubire financiară pentru repararea prejudiciului moral suferit ca urmare a adoptării lor.
După decizia din mai 2023, avocatul lui Ilan Șor și a Marinei Tauber, Aureliu Colenco, a calificat aceste sancțiuni drept ilegale.
„Aceste sancțiuni sunt ilegale, dar oricum, noi o să ne conformăm. Din câte cunosc, nici doamna Tauber, nici Șor nu au conturi bancare în UE. Dar de călătorit, ei demult nu au fost în UE și nici nu vor pleca”, a subliniat atunci avocatul Colenco.